Škandal FTX ne bo potopil kapitala kripto banke Silvergate

Za kripto osredotočeno banko Silvergate Capital Corp. (NYSE:SI), zadnjih nekaj tednov ni bilo nič drugega kot nočna mora.

FTX, ena največjih borz kriptovalut na svetu, je novembra bankrotirala zaradi obtožb o plačilni nesposobnosti s strani glavne publikacije CoinDesk. Stečaj borz kriptovalut močno prizadene več podjetij in Silvergate Capital ni izjema.

Silvergate je dejal, da je njegova izpostavljenost FTX minimalna in da so skupni depoziti, ki izvirajo iz tega območja, “manj kot 10 %.” Podjetje je v celoti skladno z vsemi veljavnimi predpisi o digitalni lastnini. Nikoli ni imel neporavnanih posojil ali naložb, povezanih s kriptovalutami, niti ne deluje kot skrbnik za nobeno bančno posojilo SEN s finančnim vzvodom v bitcoinih.

Vendar pa je bilo za delnico veliko bolečin, saj je vrednost v samo enem mesecu padla za več kot 50%.

Škandal FTX ne bo potopil kapitala kripto banke Silvergate

Škandal FTX ne bo potopil kapitala kripto banke Silvergate

Naslednjih nekaj četrtin bi lahko bilo bolečih, a verjamem, da bo Silvergate prišel še močnejši. Večkrat je dokazal, da je trdna institucija, zato verjamem v njeno sposobnost prebroditi ta vihar. Z delnico se zdaj trguje blizu najnižje vrednosti v 52 tednih, kar daje vlagateljem v vrednost popolno priložnost, da napadejo.

Zaskrbljenost je upravičena, a precenjena

Stečaj FTX poudarja nestanovitno naravo kripto prostora. Za medvede je to še en razlog, da ne posegajo v prostor. Čeprav je odnos med FTX in Silvergate Capital omejen, vlagatelji delnice še vedno kaznujejo. Bankrot FTX je opomnik, da je kripto prostor še vedno v povojih in da je z vlaganjem vanj še vedno veliko tveganj.

Vendar obstaja argument, da se podjetje obravnava nepravično. Banka ima še vedno trdne temelje in količnik finančnega vzvoda prve stopnje, ki je junija znašal 10,10 %. To jo po tem kazalniku uvršča med vodilne banke v ZDA.

Razmerje finančnega vzvoda Tier 1 je ključna metrika, ki jo finančne institucije uporabljajo za ocenjevanje svoje finančne stabilnosti. To razmerje daje sliko celotne finančne moči banke z merjenjem, koliko kapitala prvega reda ima glede na svoja sredstva. Toda stopnja finančnega vzvoda prvega reda je razmerje med temeljnim kapitalom banke in njenimi povprečnimi bilančnimi vsotami. Temeljni kapital je sestavljen iz lastniškega kapitala in drugih visokokakovostnih instrumentov, kot so določena posojila. Višji količnik finančnega vzvoda Tier 1 kaže, da je banka sposobnejša absorbirati izgube, ne da bi pri tem ogrozila svojo plačilno sposobnost.

Glede na zadnji test izjemnih situacij, ki ga je opravila banka Federal Reserve, gre Silvergateu glede finančnega zdravja bolje kot večini bank v državi. Svoj rezultat ohranja tudi s škandalom FTX in številnimi slabimi posojili. Iz tega razloga je razmerje finančnega vzvoda Tier 1 pomembno orodje za regulatorje in vlagatelje pri ocenjevanju zdravja finančne institucije.

Omejena izpostavljenost FTX

Silvergate je odobrena banka FDIC, Federal Reserve in California DFI. Čeprav je osredotočen na kriptovalute, ima soliden regulativni nadzor. Podjetje je bilo ena prvih bank, ki je servisirala industrijo kriptovalut, in še naprej igra pomembno vlogo pri njenem razvoju. Banka svojim strankam ponuja vrsto storitev, vključno s tekočimi in varčevalnimi računi, posojili in kreditnimi linijami. Silvergate je bil vodilni pri razvoju inovativnih plačilnih rešitev za industrijo kriptovalut.

Podjetje upravlja tudi Silvergate Exchange Network ali SEN, platformo, ki uporabnikom omogoča nakup in prodajo kriptovalut z uporabo njene bančne infrastrukture. Silvergate je edina regulirana banka na svetu, ki je razvila tovrstno mrežo, kar pomeni, da ima prednost prvega koraka. Ob koncu tretjega četrtletja je imelo 1677 strank, ki so uporabljale SEN, in nekaj več kot 12 milijard dolarjev depozitov.

Silvergate je edinstveno podjetje, saj strankam ne zaračunava stroškov za uporabo svoje platforme. Namesto tega ima koristi, če stranke prinesejo velike vloge, na katere ne plača obresti. Depoziti so odlični za Silvergate, da jih uporabi za obveznice ali posojila. Na ta način lahko podjetje zasluži denar s širjenjem obrestnih mer. Depoziti so ključni del podjetja Silvergate. Izdaja tudi bitcoin posojila, produkt, imenovan SEN Leverage. Na splošno je Silvergate dobro vodeno podjetje, ki je našlo način za ustvarjanje prihodkov in dobička brez zaračunavanja stroškov svojim strankam. Ta redek poslovni model je vsekakor treba pohvaliti.

Kot večina borz na kripto trgu je tudi FTX stranka Silvergatea. Stečaj borze daje vlagateljem in potencialnim strankam veliko razlogov za skrb glede portfelja neporavnanih posojil SEN. Vendar, kot smo že omenili, je izpostavljenost omejena. Posodobitev družbe v sredini četrtletja je potrdila, da so skupni depoziti padli na približno 9,8 milijarde dolarjev, vključno s približno 1,2 milijarde dolarjev od FTX, ki se je kopičil skozi čas.

Pomanjkanje izpostavljenosti Silvergatea FTX in njegova uporaba zavarovanih posojil banki dajeta malo razloga za domnevo, da bo utrpela izgube pri posojilih. Poleg tega banka nima uradnega kreditnega razmerja s FTX. Zaradi tega posojilojemalci dajo dovolj zavarovanja v bitcoinih, da pokrijejo celoten znesek svojega posojila, v nekaterih primerih pa tudi več. Dostop do bitcoinov strank je omejen; Silvergate lahko likvidira sklad kadar koli in brez posvetovanja z njimi. V zadnji posodobitvi je tudi dejal, da še ni likvidiral nobenih sredstev, kar bi moralo nervoznim delničarjem zagotoviti nekaj miru.

Odnesi ga

Silvergate je borza kriptovalut, ki uporabnikom omogoča nakup in prodajo digitalnih sredstev. Je ena redkih borz, ki ni močno izpostavljena stečaju FTX, zaradi česar se je več drugih podjetij v vesolju spopadlo.

Kljub temu je tržna vrednost Silvergatea doživela udarec, saj so vlagatelji postali bolj previdni glede prihodnosti kripto industrije. Posledično bi to lahko bila odlična priložnost za tiste, ki želijo kupiti delnice s popustom in v prihodnosti doseči visoke donose.

Ta članek se je prvič pojavil na GuruFocus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *