Savdijci, Rusi hitijo na pomoč trgu, 2 tedna prej Investing.com

© Reuters

Avtor: Barani Krishnan

Investing.com — Srečanje OPEC+ je čez dva tedna, a Savdijci in Rusi so se odločili, da ne bodo mirno sedeli in pustili, da se zlom trga nadaljuje.

Savdski minister za energetiko Abdulaziz bin Salman je v ponedeljkovem hitrem odgovoru na zgodbo Wall Street Journala zanikal, da si 23-nacionalno zavezništvo proizvajalcev nafte pod njegovim vodstvom prizadeva za povečanje proizvodnje za 500.000 sodčkov na dan, ki bo objavljeno na Srečanje OPEC+ 4. decembra.

Če bi bilo poročilo WSJ resnično, bi to pomenilo preobrat zmanjšanja za 2 milijona bpd, ki ga je OPEC+ napovedal za november. To bi bilo majhno povečanje v sodih, a veliko v dobri volji, kar bi naredilo čudeže za savdsko-ameriške odnose, a na žalost še povečalo že tako prosto padajoče cene surove nafte.

Oba, New York ali WTI, referenčna vrednost za ameriško surovo nafto, in London, svetovna referenčna vrednost nafte, sta dosegla najnižjo raven od začetka leta v zgodnjem trgovanju v ponedeljek, deloma na podlagi zgodbe WSJ.

Toda poročilo ne drži, je dejal savdski minister za energijo Abdulaziz v izjavi, ki jo je prenesla državna tiskovna agencija SPA.

“Dobro je znano, da OPEC+ ne razpravlja o nobenih odločitvah pred srečanjem,” je dejal Abdulaziz, ko se je skliceval na srečanje 4. decembra.

Dodal je: “Trenutno zmanjšanje za 2 milijona sodčkov na dan s strani OPEC+ se nadaljuje do konca leta 2023 in če bo treba sprejeti nadaljnje ukrepe z zmanjšanjem proizvodnje za uravnoteženje ponudbe in povpraševanja, smo vedno pripravljeni posredovati.”

In pravkar se je podpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, Abdulazizov najbližji zalivski zaveznik v OPEC+, oglasil s svojimi odzivi na prihajajočo odločitev Zahoda 5. decembra o prepovedi uvoza in omejitvi cen ruske nafte.

Novak je ponovil stališče Rusije, da svoje nafte ne prodaja državam, ki bi sodelovale pri omejitvi cen, načrtu, ki ga je zasnoval Zahod, da bi omejil sredstva, ki bi jih Moskva lahko vložila v svojo vojno proti Ukrajini. Ruski podpredsednik je povedal še nekaj, kar je pripomoglo k temu, da so se cene surove nafte vrnile na pozitivno raven: v primeru zgornje meje cene nafte bi lahko Rusija zmanjšala tudi proizvodnjo nafte.

“Nižja ponudba bo posledica višje cene ruske nafte,” je dodal Novak.

WTI, ki je v ponedeljek dosegla najnižjo vrednost pri 75,30 $, kar je najnižja vrednost od januarja, je do poldneva povrnila večino izgub, s čimer se je odzvala na pripombe Abdulaziza in Novaka. Primerjalna ameriška surova nafta je bila pri 79,73 USD za sod, kar je 35 centov manj ali 0,4 %.

Sunil Kumar Dixit, glavni tehnični strateg pri SKCharting.com, je dejal, da bi pogoji preprodaje lahko potisnili WTI nazaj proti 100-tedenskemu preprostemu drsečemu povprečju 81,30 USD. »Vendar mora priti do 80 $ in se zapreti nad njo. V nasprotnem primeru vedno obstaja nevarnost, če se premakne proti najnižji vrednosti 72,50 $ in 71 $.«

Globalna referenčna nafta brent je prej padla na 82,36 dolarja, kar je najnižja vrednost od februarja, nato pa se je vrnila na 87,45 dolarja, kar je 17 centov manj ali 0,2 odstotka na dan.

“Zanimiv je usklajen odziv, ki smo ga prejeli od Savdijcev in Rusov, ko so zanikali poročilo WSJ in zaprli razprodajo nafte,” je dejal John Kilduff, ustanovitelj newyorškega energetskega hedge sklada Again Capital. “Do srečanja OPEC+ sta ostala še dva tedna in odločili so se, da je na cenovni fronti preveliko tveganje, če bodo do takrat molčali.”

Tudi cene surove nafte so v petek prvič po letu 2021 za kratek čas vstopile v način “contango” – tržna struktura, ki opredeljuje šibkost. V skladu s to dinamiko se terminska pogodba za prvi mesec nafte trguje z diskontom glede na naslednji mesec. Čeprav je razlika sama po sebi lahko majhna, sili kupce, ki želijo imeti položaj v nafti, ko poteče pogodba, da plačajo več, da preidejo na novo pogodbo za prvi mesec.

S takšno surovo negativnostjo so vse oči uprte v to, kaj bo naredilo zavezništvo proizvajalk nafte OPEC+, ko se bodo srečale 4. decembra.

OPEC+ – zavezništvo, ki povezuje OPEC ali 13-člansko Organizacijo držav izvoznic nafte, ki jo vodi Savdska Arabija, z 10 drugimi proizvajalkami nafte, ki jih vodi Rusija – se je na prejšnjem srečanju strinjalo, da bo zmanjšalo proizvodnjo za 2 milijona sodčkov na dan, da bi povečalo nafto brent in cene surove nafte v ZDA, ki so strmo padle z vrha v marcu.

Takoj po tej odločitvi OPEC+ je Brent v nekaj dneh padel z najnižje vrednosti okoli 82 USD na sod na skoraj 100 USD (pred marcem je dosegel skoraj 140 USD). WTI se je dvignila s 76 $ na 96 $ (WTI je marca znašala nekaj več kot 130 $). Oba merila uspešnosti sta v zadnjih dveh tednih izgubila vse te dobičke, kar je povzročilo vprašanja o tem, ali se bo OPEC+ še bolj znižal, da bi ponovno spodbudil trg.

Abdulazizove izjave v ponedeljek so nakazale verjetnost nadaljnjih rezov, zlasti ko je dejal, da bo zavezništvo “pripravljeno posredovati”, če bo treba “sprejeti dodatne ukrepe z zmanjšanjem proizvodnje za uravnoteženje ponudbe in povpraševanja”.

Samo zmanjšanje proizvodnje OPEC+ za 2 milijona sodov ni bilo všeč Združenim državam.

Savdsko-ameriški odnosi so padli na najnižjo točko zaradi nesoglasij glede letošnje proizvodnje nafte, čeprav je WSJ v ponedeljek poročal, da so bili ameriški uradniki optimistični glede srečanja OPEC+ 4. decembra.

Govorice o povečani proizvodnji so prišle potem, ko je Bidnova administracija povedala zveznemu sodniku, da bi moral savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman imeti suvereno imuniteto pred zvezno tožbo ZDA, povezano z brutalnim umorom savdskega novinarja Jamala Khashoggija. Odločitev o imuniteti je bila koncesija Mohamedu, ki je okrepila njegov položaj dejanskega vladarja kraljestva po mesecih prizadevanj Bidnove administracije, da bi ga izolirala.

WSJ je v svojem poročilu priznal, da bi bil nenavaden čas, da bi OPEC+ razmislil o povečanju proizvodnje, glede na to, da so svetovne cene nafte od prvega tedna novembra padle za več kot 10 % zaradi množice naslovov Covid iz Kitajske.

Naraščajoče število primerov koronavirusa na Kitajskem je povzročilo nove zaporne ukrepe v nekaterih največjih mestih v državi, kar je povzročilo zaskrbljenost glede upočasnitve povpraševanja po surovi nafti v največji uvoznici nafte na svetu. Država se trenutno spopada z najhujšim izbruhom COVID-a po aprilu, zaradi katerega je več mest v karanteni. Poročilo v začetku tega meseca je povedalo, da se je prijavilo več kitajskih rafinerij Saudi Aramco (TADAWUL:) decembra dostaviti manj nafte, kar bi lahko pomenilo upočasnitev dobave nafte v državo. Kitajska je prav tako povečala izvozne kvote rafiniranega goriva, kar bi lahko pokazalo na prenasičenost zalog surove nafte zaradi oslabljenega povpraševanja.

Kljub temu so nekateri delegati OPEC+ za WSJ očitno povedali, da bi do povečanja proizvodnje lahko prišlo decembra kot odgovor na pričakovanja, da se poraba nafte pozimi običajno poveča. Povpraševanje po nafti naj bi se v prvem četrtletju prihodnjega leta povečalo za 1,69 milijona bpd na 101,3 milijona bpd v primerjavi s povprečno ravnjo v letu 2022.

Savdski minister za energetiko Abdulaziz je v preteklosti tudi dejal, da bo kraljevina dobavljala nafto “vsem, ki jo potrebujejo”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *