Samsung in Xiaomi presenetila, Applova kamera 2X predobra

Moram priznati, da sem bil nekoliko skeptičen, ko sem prvič slišal, da bo Apple uporabil glavno kamero na iPhonu 14 Pro, da bi uporabnikom omogočil telefoto posnetke 2-kratne optične kakovosti. Prej ni bilo nobenih govoric o takšni novi funkciji in prišla je praktično iz jasnega.

Digitalni zoom je bil leta stigmatiziran in nisem bil prepričan, da ne bo to le eden od tistih primerov pretirano priljubljene funkcije, ki jo imamo na pametnih telefonih že desetletja.

Toda po obsežni uporabi tega novega načina 2X v preteklem mesecu in pol lahko rečem, da popolnoma izpolnjuje Applovo obljubo. Ta novi način 2X postavlja nov standard za fotografiranje s pametnimi telefoni, po katerem se bodo merili vsi prihajajoči telefoni, prav tako pa znova postavlja veliko vprašanje, kako naj bi izgledal idealen sistem kamere pametnega telefona.

Kako nihče prej ni pomislil na to?

Apple vse lepo razloži v samo enem stavku na strani iPhone 14 Pro. In res, tehnologija je pravzaprav tako preprosta, da se postavlja vprašanje: če je šlo samo za vzetje osrednjega dela senzorja, zakaj za vraga tega ni nihče naredil že prej?! Apple uporablja nov senzor z 48 milijoni slikovnih pik na iPhone 14 Pro, vendar še vedno privzeto oddaja fotografije 12 MP v vseh načinih z uporabo tehnologije združevanja štirih slikovnih pik. Točno to počnejo vsi drugi telefoni, saj svoje senzorje 48MP/50MP/108MP učinkovito obravnavajo kot senzorje 12MP, pri čemer se vsa obdelava dejansko dogaja na fotografijah 12MP v slikovnih pikah.

Za ta novi način 2X Apple obide združevanje slikovnih pik. Torej z 1X na 1,9X bi iPhone učinkovito “raztegniti” fotografijo z ločljivostjo 12 MP, ko pa dosežete 2-kratno povečavo, preneha delovati in namesto tega preklopi na uporabo sredinskega obreza senzorja 48 MP. Ta del senzorja z 12 milijoni slikovnih pik (brez kakršnega koli prekrivanja) je način, kako dobite 2X povečavo »polne ločljivosti« na iPhone 14 Pro.

To se dejansko sliši kot nekaj, kar bi lahko storil VSAK pametni telefon z glavno kamero s 50 milijoni slikovnih pik. Pogreši to: to bi moralo biti storjeno že pred leti!

Iskreno povedano, nekoliko presenetljivo je, da to ni bilo storjeno pred iPhoneom 14 Pro.

Kar zadeva Android, že nekaj časa imamo telefone s senzorji 50 milijonov slikovnih pik! Lanskoletni Pixel 6 Pro uporablja glavno kamero s 50 milijoni slikovnih pik, vendar ni ponudil načina 2X v slogu “optične kakovosti”. Torej se na tem telefonu povečava zgodi na vrhu fotografije z vsoto slikovnih pik 12 MP in ko povečate, je raven podrobnosti seveda veliko slabša v primerjavi z obrezovanjem senzorja polne ločljivosti.

Serija Galaxy Ultra ima glavni senzor 108 MP že tri leta in še vedno noben telefon Galaxy ne ponuja 2-kratnega načina optične kakovosti.

Enako velja za druge proizvajalce telefonov: Xiaomi, Motorola, OnePlus. Kljub dolgoletni uporabi senzorjev visoke ločljivosti še nisem videl implementacije 2X povečave polne ločljivosti.

Še posebej nenavadno je, da se je le mesec dni po tem, ko je Apple to funkcijo izdal na iPhone 14 Pro, takoj pojavila na novem Pixel 7 Pro. Jasno je, da obe podjetji že nekaj časa delata na tem, zato je težko reči, katero je začelo prvo, toda ob predpostavki, da bi moral biti prednost Apple.

Dobra novica je, da zdaj, ko smo vsi videli prednosti, lahko stavimo, da bo večina proizvajalcev telefonov Android sčasoma uvedla podobno funkcijo v svojih prihajajočih paradnih konjih.

Velikost 2X

Apple imenuje tudi novi način 2X “popolna izbira okvirja za portretni način”in s tem se moram strinjati.

V preteklosti sem napisal več člankov prizadevanje za uvedbo ustreznega načina 2X na vseh telefonih.

Obstaja dober razlog za priljubljenost načina 2X in ta razlog je … biološko.

Način 2X v pametnem telefonu je zelo blizu goriščne razdalje 50 mm v namenski kameri.

Ta goriščna razdalja se imenuje “nifty-fifty” in je že leta stalnica sodobnih fotoaparatov. Do danes so bili številni profesionalni fotoaparati dejansko opremljeni s 50 mm objektivom, razlog pa je, da je to skoraj univerzalni objektiv.

50 mm je vidno polje, ki je zelo blizu načinu, kako naše človeške oči vidijo svet. Ne preširoko in ne preveč povečano. Izgleda ravno prav.

Razlog, da tako dobro deluje pri portretih, je ta, da ga lahko uporabite za zajemanje obraza, ne da bi bil videti popačen (kot bi bil na širokem objektivu 1X); lahko posnamete portret celega telesa, ne da bi hodili predaleč zadaj; lahko posnamete tako imenovani kavbojski posnetek, z zgornjo polovico telesa v kadru. S samo enim objektivom lahko posnamete vse!

Tega preprosto ne morete storiti s 3X objektivom, ne da bi morali za večino teh posnetkov hoditi predaleč nazaj, in po mojem mnenju ne bi smeli snemati niti portretov ene osebe z 1X objektivom (samo videti je popačeno in … slab).

Kaj je torej popoln sistem kamer?

In ali zdaj, ko imamo 2x, sploh potrebujemo objektiv 3X?

Toda ta nova kamera postavlja večje vprašanje. Če imamo zdaj kamero 2X, ki je praktično tako dobra kot namenska leča 2X, kako to vpliva na idealno nastavitev kamere pametnega telefona?

Natančneje, ali zdaj na pametnih telefonih sploh potrebujemo 3X zoom objektiv?

Objektiv s 3-kratnim zoomom je dandanes najpogostejši tretji objektiv v vrhunskem sistemu kamer. Uporablja ga Galaxy S22, tudi Galaxy Fold 4 in Flip 4, imata ga serije iPhone 14 Pro in 13 Pro, Huawei P50 Pro ima 3,5-kratni zoom (dovolj blizu).

Toda ali je objektiv s 3-kratnim zoomom res potreben, če že imate odličen 2-kratni zoom, ki ga je mogoče razširiti na 3-kratni z le malo digitalnega zooma?

Da ne omenjam, da je zoom objektiv na drugih vodilnih telefonih, kot je Xiaomi 12 Pro, zdaj videti popolnoma nepomemben. 12 Pro ima namenski objektiv z 2-kratnim zoomom, vendar se zdi, da je to le velika izguba prostora, ko lahko skoraj enake rezultate dosežete samo z glavno kamero.

Zato se lahko idealna kamera prihodnosti v celoti zanese na svoj glavni senzor zooma za bližnje posnetke (2X in 3X) in zamenja zdaj običajni 3X objektiv za nekaj, kar gre veliko dlje, kot je 5X zoom objektiv. 5X je popoln za posnetke hišnih ljubljenčkov in z nekaj pametne obdelave lahko ustvari dobre posnetke pri 10X. Ali zakaj se ne bi poigrali še z bolj norimi idejami: ali lahko imamo dva zoom objektiva velikega dosega? Objektiv 5X in 10X bi bil naravnost neverjeten.

Karkoli že je, pogovor je zdaj odprt in mislim, da moramo ponovno premisliti, kako bo izgledal sodoben sistem kamer za pametne telefone leta 2023 in pozneje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *