Salvador prevzema tveganje za kitajske naložbe – DW – 19.11.2022

“Negotov” je morda beseda, ki to najbolje opiše Odrešeniksituacija.

Ta teden, FTXena največjih platform za menjavo kriptovalut na svetu, je objavila, da je vložil predlog za stečaj. Zaradi novice so cene bitcoinov v zadnjih dneh strmo padle – in povzročile, da so se vse oči obrnile na Salvador. Predsednik srednjeameriškega naroda Nayib Bukele, postal bitcoin zakonito plačilno sredstvo 2021 in tudi investiral velik del fiskalnih rezerv države v tem.

Demonstranti držijo plakate, ki nasprotujejo načrtu za vlaganje rezerv Salvadorja v bitcoin
Bukelejeva odločitev, da vloži rezerve Salvadorja v bitcoin, ni bila sprejeta z odobravanjemSlika: Camilo Freedman/SOPA Images prek ZUMA Press/Images Alliance

“Na žalost, če kdo vpraša za informacije o obsegu naložb v bitcoin, je odgovor, da informacije ne obstajajo ali pa so zaupne,” je dejal Ricardo Castaneda, koordinator iz Salvadorja pri Srednjeameriškem inštitutu za fiskalne študije (ICEFI). ). Castaneda je dejal, da je mogoče samo izračunati naložbe Salvadorja v bitcoin z uporabo predsednikovih tvitov. Po predsednikovih napovedih bi lahko naložbe znašale okoli 120 milijonov dolarjev (116 milijonov evrov).

Po globalnem razvrednotenju kriptovalut in z malo zaupanja v mednarodne trge, Odrešenik se sooča z novimi gospodarskimi težavami.

“Ko bodo mednarodni trgi videli, kako visok je fiskalni primanjkljaj, kako porabe ni mogoče plačati in kako se dolg kopiči, bodo bolj previdni in vas bodo imeli za visoko tveganje,” je za DW povedal Roberto Rubio Fabian, izvršni direktor Nationala. predstavnik Fundacije za razvoj in Transparency International v Salvadorju.

Januarja bo moral Salvador plačati 667 milijonov evrov (691 milijonov dolarjev) mednarodnega dolga za poplačilo evroobveznic. “Kitajska je ponudila odkup našega dolga, vendar moramo biti previdni,” je na dogodku v Madridu dejal podpredsednik Felix Ulloa.

Novo gospodarsko zavezništvo

Tega še nikoli ni potrdil Xi Jinpingov režim v Pekingu. Vendar pa je bil tri dni pozneje na dogodku v San Salvadorju, na katerem sta se srečala Bukele in kitajski veleposlanik Ou Jianhong, potrjen obojestranski interes vlad za začetek pogajanj o sporazumu o prosti trgovini.

Salvador je že leta 2018 kazal znake krepitve vezi z drugim največjim gospodarstvom na svetu po prekinil odnose s Tajvanom. To je s seboj prineslo nekaj prednosti.

Bukele s pasom v barvah salvadorske zastave kaže na parlament
Nayib Bukele je od junija 2019 predsednik SalvadorjaSlika: Jose Cabezas/REUTERS

“Kitajska je Salvadorju dala tri donacije: izgradnjo nekakšnega zabaviščnega parka na plaži, stadion, ki ga je treba še zgraditi, in knjižnico. Te naložbe izboljšujejo podobo Kitajske in očitno podobo naše države,” Rubio Fabian je pojasnil.

Desiree Reder, raziskovalka na nemškem Inštitutu za globalne in prostorske študije s sedežem v Hamburgu, je dodala, da trenutno stanje demokracije v Salvadorju preprečuje tudi tesnejše vezi z državami, ki so kritične do Bukelejeve vlade, kot so ZDA. “V tem smislu Kitajska ne uporablja sankcij, ki temeljijo na človekovih pravicah, in zato je možna rešitev. Veliko vprašanje je, ali koristi odnosa odtehtajo stroške,” je povedala za DW.

“Nič ni zastonj”

Čeprav bi morebitno zavezništvo s Kitajsko lahko služilo kot “rešilna bilka” za salvadorsko gospodarstvo, se strokovnjaki strinjajo, da bi tak sporazum lahko predstavljal tudi več tveganj. “Nič ni zastonj,” je dejal Reder.

“El Salvador bi lahko videl nekaj koristi za svojo infrastrukturo, kar že vidimo, toda Kitajska bo želela nekaj v zameno. To bi lahko bile izključne pravice do komercialnih dobičkov ali bi lahko zahtevala določene projekte na območjih, ki bi lahko bila zaščitena ali ki bi lahko vpliva na nekatere skupnosti,” je dodala.

Castaneda iz ICEFI prav tako dvomi, da je zamisel o sporazumu o prosti trgovini s Kitajsko dober posel za Salvador. Nasprotno: meni, da bi srednjeameriška država utrpela izgube.

Še več, Castaneda verjame, da se vse spušča v politiko. “Ne pozabite, da predsednik Bukele želi biti ponovno izvoljen, na mednarodni ravni pa tako rekoč nima zaveznikov, poleg tega, da obstajajo številne napetosti z ZDA. Bukele išče podporo za svoje odločitve, Kitajska pa ne resnično izstopajo, ko gre za obrambo demokracije,” je dodal.

Poznavalci se tudi sprašujejo, koliko je realnega zanimanja za Salvador, sploh ker se njegova strateška lega ne more primerjati z državami, kot sta Brazilija ali Panama. Poudarjajo pa tudi, da je Kitajska postopoma krepila svoje odnose z Latinsko Ameriko in s tem prekinila večdesetletno odvisnost regije od ZDA. To je pravzaprav lahko eden od glavnih motivov režima Xi Jinpinga.

“Kitajska ohranja in povečuje svojo prisotnost, malo po malo izboljšuje svojo podobo,” je dejal Rubio Fabian iz FONDA.

Ta članek je bil prvotno napisan v španščini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *