S Harvarda prihaja podpora za (nekatere) centralne banke Hodl Crypto

Tako kot sta škandal z zlomom in okužbo zatemnila nebo zagovornikom kriptovalut, je tukaj sončni žarek – z univerze Harvard, izmed vseh krajev, templja uveljavljenega gospodarskega reda.

Resda je iz doktorata znanosti. kandidat, ne redni profesor, in to je recept za prevarante po svetu, da se nekako izognejo odgovornosti, a vseeno. Čez 20 let bi se lahko ozrli nazaj na leto 2022 kot leto, ko je kriptovaluta prvič pridobila legitimnost od stare garde fiat valute. Zagotovo je prvi predlog mesta, kot je Harvard, da imajo države malo bitcoinovBTC
mogoče ni slaba ideja.

Matej Ferranti, in dr. kandidat za ekonomijo, je ta mesec objavil članek, v katerem trdi, da bi lahko države, ki jim grozijo mednarodne sankcije, zmanjšale vpliv z izdajo kriptovalute, kot je Bitcoin.

Članek, Tveganje zaščite zaradi sankcij: kriptovaluta v rezervah centralne banke, se težko šteje za neobvezno razmišljanje zvezdniškega študenta. Kenneth Rogoff, harvardski profesor, ki je bil nekoč glavni ekonomist pri Mednarodnem denarnem skladu, je bil naveden med tistimi, ki so posredovali povratne informacije. “Če bi to napisal pred ruskimi sankcijami, bi akademska skupnost podvomila o uporabnosti tega modela,” je dejal Ferranti. Forbes. “Zdaj, glede na to, kar se je zgodilo v Rusiji, ljudje začenjajo razmišljati, ja, v redu, to je nekaj, kar se dejansko lahko zgodi, in to je tveganje, o katerem bi morali razmišljati.”

Ferranti zaključuje, da so gospodarske sankcije, ki so jih zahodne države uvedle Rusiji, za vedno spremenile računico centralnih bank. Posledično ameriških trezorjev, ki so jih celo ameriški sovražniki dolgo imeli za varna zatočišča, ni več mogoče označiti kot svetih.

“To je zelo odprto vprašanje o tem, kakšna je osnovna vrednost Bitcoina,” je dejal Ferranti Forbes. »Ekonomisti se še vedno ubadajo s tem. Moj članek poskuša Bitcoinu pripisati nekaj vrednosti kot varovanju pred tveganjem sankcij. Želel sem videti, kakšen je Bitcoin v primerjavi z rezervnimi valutami, če upoštevate nestanovitnost Bitcoina in tveganje sankcij za tradicionalna rezervna sredstva.«

Ideja, da bi vsi, vključno s centralnimi bankami, morda želeli imeti Bitcoin “če ga ujamejo” skorajda ni nov. Toda Ferranti je prvi, ki je kvantificiral, kako lahko centralne banke določijo velikost svojih kripto naložb.

Očitna alternativa je zlato. Vendar pridobivanje fizičnega zlata predstavlja svoj nabor izzivov.

Nakup zlata zahteva čas, ki ga država, ki ji grozijo sankcije, morda nima, njegova fizična posest pa je lahko onemogočena.

“Za države z velikim tveganjem sankcij je optimalen delež bitcoina glede na model močno odvisen od tega, ali lahko država pridobi dovolj fizičnega zlata, da zavaruje tveganje sankcij,” je dejal Ferranti. Forbes. »Če lahko, potem je optimalni odstotek Bitcoina na splošno enomesten. Če ne, na primer, če centralna banka nima potrebne infrastrukture za shranjevanje ali zavarovanje zelo velikih količin zlata, potem je lahko optimalni delež Bitcoina dvomestna številka, v tem primeru Bitcoin deluje kot nepopoln nadomestek za zlato. . ”

Res je, Salvadorju je skok že uspel, a ne zaradi groženj s sankcijami.

Digitalna zabava v državi ni bila brez težav. Ta srednjeameriška država je porabila več kot 100 milijonov dolarjev za nakup Bitcoina za svojo zakladnico. Ti kovanci so zdaj vredni približno polovico tega, kar je Salvador plačal, kar vodi do neizogibne reakcije.

Kljub temu Ferrantijev model kaže, da bi se Bitcoin ali druge kriptovalute lahko štele za uspešno zavarovalno polico pred sankcijami, tudi če bi upoštevali nestanovitnost njihove cene.

Vendar pa Ferranti še ne misli, da bi morala vsaka država imeti kriptovalute.

“Za države, ki jih sankcije ZDA sploh ne skrbijo,” pravi Ferranti, “verjetno ni razloga za razmišljanje o rezervah bitcoinov, razen če vidimo, da se njihova volatilnost zmanjšuje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *