Richarlisonov golazo poudarja najboljše uvodne tekme skupinskega dela

Mesec od nogomet je v polnem razmahu, od nedelje pa, ko Katar in Ekvador začnite Svetovno prvenstvo 2022, akcije ni manjkalo. Medtem ko so nekateri favoriti izgledali pričakovano, so nas druge ekipe uspele šokirati. Vsaka država je zdaj odigrala svojo prvo tekmo, zato je pravi čas, da pogledamo, kaj se je zgodilo, ko se v petek začne drugi krog skupinskega dela.

Najboljša igra

Četrtkova tekma skupine H med Portugalsko in Gano je bila divja. V prvem polčasu ne toliko, v drugem pa je bilo vsega po malo. Cristiano Ronaldo je z mehko enajstmetrovko postal prvi moški, ki je zadel na petih zaporednih svetovnih prvenstvih. Gana je izenačila, nato pa je Portugalska hitro odgovorila z dvema goloma po zaslugi ključnih asistenc Bruna Fernandesa. Osman Bukari je nato v 89. minuti zadel Gano in zaključil Ronaldovo priljubljeno proslavo Siuja. Najboljši trenutek se je zgodil v sodnikovem dodatku, ki je skoraj pomenil uničujoč udarec za Portugalsko.

Portugalci so namesto tega uspeli obdržati zmago s 3-2, toda ta je bila polna zabave z dvema stranema, pripravljenima na napad brez obžalovanja. Gana je postala tudi prva afriška država, ki je dosegla gol na tem svetovnem prvenstvu in bo zagotovo otežila življenje Urugvaju in Koreji v skupini H.

Največja razburjenost

Ta je brezvezna. Ne glede na to, ali ste nastavili zgodnji alarm ali ste se odločili, da boste opustili spanec in ostali pokonci, da bi videli Lionela Messija v akciji … čestitke. Na koncu je dosegel svoj gol in zakopal enajstmetrovko v samo 10 minutah. Ampak Savdska Arabija je nastopila v drugem polčasu in poskrbela za nekaj, kar bi lahko šlo za najbolj nepozaben trenutek v nogometni zgodovini te države.. Ni šlo za preprosto zmago Argentine z 2:1, temveč za zadajanje močnega udarca strani, ki je bila v nizu 36 tekem brez poraza. To bi morala biti najlažja tekma v skupini C za Argentino, a se je namesto tega končala z njihovim prvim porazom po 3. juliju 2019. Priložnost je bila tako pomembna, da je kralj Savdske Arabije Salman sredo razglasil za državni praznik zaradi praznovanja nemirov. To je bistvo svetovnega prvenstva. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju turnirja, bodo Savdijci imeli ta spomin za vedno … tako kot Argentinci, ki jih zdaj čaka tekma proti Mehiki, ki jo je treba zmagati, da ostanejo živi.

Španski nogometaši praznujejo ekipno zmago na koncu nogometne tekme skupine E svetovnega prvenstva med Španijo in Kostariko na stadionu Al Thumama v Dohi, Katar, v sredo, 23. novembra 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Španski igralci in njihovi navijači so imeli v sredo veliko za praznovanje na stadionu Al Thumama v Dohi v Katarju. (AP Photo/Francisco Seco)

Katera ekipa je izgledala najbolje

Pravilen odgovor tukaj je morda Francija (več o tem kasneje), toda kadarkoli a nogomet ekipa postavi touchdown na tablo, težko je gledati mimo tega. Španija je, čeprav proti zelo šibki ekipi Kostarike, poslala hiter opomin v svet, da je še vedno precej dobra. Zadetki so prihajali iz vseh smeri, saj je bilo doseženih šest zadetkov pri rezultatu 7:0. Ugotovite to: Ko je Španija leta 2010 zmagala na svetovnem prvenstvu, je na celotnem turnirju dosegla osem golov. Po prvi tekmi so nekoliko sramežljivi do te ocene in glavni trener Luis Enrique se mora počutiti dobro glede svojih možnosti. To, da je na čelu te epske oddaje najstnik Gavi, pove veliko rdeča bi lahko realizirali v Katarju. Tudi Marco Asensio in Ferran Torres sta bila zelo solidna. Njihova naslednja tekma je proti obupani Nemčiji in nam bo resnično pokazala, ali je to ekipa, ki ji je usojen beg ali pa je bila zmaga nad Kostariko le izkoriščanje slabše ekipe.

Najbolj presenetljiva ekipa

Za tiste, ki smo pozorno spremljali kvalifikacije za CONCACAF, kanadska energija ni bila povsem presenetljiva. Moramo pa tudi priznati, da so ob porazu z Belgijo (1:0) zagotovo presegli pričakovanja. Po uvodnem žvižgu je bilo jasno, da je John Herdman svoji ekipi rekel, naj gre. Sedite in pustite, da tekmo narekuje drugouvrščena ekipa na svetu? Ne. Namesto tega je bila Kanada vodilna stran, saj so Alphonso Davies, Tajon Buchanan in Richie Laryea pomagali ohranjati visok pritisk. Izplačalo se jim je, ko so prejeli enajstmetrovko, a žal je Davies naletel na vratarja svetovnega razreda v Thibautu Courtoisu. Kaj bi lahko bilo. Kanada je končala z osupljivimi 22 streli, kar vam pove vse, kar morate vedeti o tem, kako so se tega lotili. A le trije so bili zadeti, te zamujene priložnosti pa so se spremenile v prejeti gol, ki je na koncu pomenil razliko. Kljub temu je bil ta nastop Kanadi pot do prvega svetovnega prvenstva v nogometu po letu 1986 – in ne nameravajo, da bo to hitra pot v Katar.

AL WAKRAH, KATAR – 22. NOVEMBER: Kylian Mbappe iz Francije slavi po zadetku med tekmo skupine D svetovnega prvenstva v nogometu 2022 med Francijo in Avstralijo na stadionu Al Janoub v Al Wakrahu v Katarju 22. novembra 2022 (avtor fotografije: Er& # xc3;§ v Ertürk/Agenciji Anadolu prek Getty Images)

Zdi se, da bosta Kylian Mbappé in Francija branila naslov svetovnega prvaka v Katarju. (Fotografija agencije Anadolu prek Getty Images)

Najboljši igralec

Kylian Mbappé je najboljši igralec na svetu. Bil je že nekaj časa. Zabavno pri svetovnem prvenstvu je, da vsem omogoča, da opazijo prihajajoče talente. Kot nostalgični ljubitelji športa se radi oklepamo preteklosti in velikanov, kot sta Messi in Ronaldo. In to je v redu, ker sta oba v Katarju in bi morala dobiti pohvale. Toda ta palica je bila prestala. V Rusiji 2018 je Mbappé to dokazal svetu in zdi se, da bo to ponovil v Katarju. Ko je Mbappé na igrišču, je preprosto hitrejši in bolj dinamičen od vseh, še posebej od ubogih branilcev, ki so zadolženi, da ga upočasnjujejo. Kot je pogosto počel, je dobesedno drsel mimo Avstralcev, ki je ustvarjal stalen pritisk in orkestriral neusmiljen francoski napad. Zaključil je z golom in podajo, ki bi ju ob nekaterih zamujenih priložnostih zlahka dalo več. Toliko je bilo povedanega o različnih pomembnih poškodbah aktualnih prvakov, a Mbappé in Co. da je bilo videti, kot da to ni problem, tako da so nadaljevali, kjer so končali. Stvari bodo gotovo postale nekoliko težje Blues gremo naprej, a s takšnim igralcem v ekipi boš vedno favorit. Ja, star je le 23 let.

Golazo tedna

Kadarkoli Brazilija nastopi na igrišču, obstaja možnost, da se zgodi nekaj spektakularnega. Potrebovali so nekaj časa, da so prebili trdno srbsko obrambo, ko pa so… stari. Richarlison je vzel stvari v svoje roke na zadnji tekmi otvoritvenega skupinskega dela in že podal svojo ponudbo za zadetek turnirja.

Vendar je treba častno omeniti Salema Al-Dawsarija iz Savdske Arabije, ki je z umazano potezo izvedel nekaj čarovnije in končal v zmešnjavi proti Argentini. To je cilj in rezultat, o katerem bomo govorili na vseh turnirjih in naprej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *