Rekordni 62. domači tek Aarona Judgea bo na dražbi

Pozno poleti, ko je Aaron Judge udarjal žogo čez ograjo in se bližal svojemu zgodovinskemu 62. domačemu teku v sezoni, se je vzporedna fascinacija osredotočila na potencialno vrednost žoge, ki je postavila rekord.

Ta vrednost bo kmalu znana, saj jo navijač iz Teksasa, ki je ujel žogo, da na dražbo in želi postaviti rekord. Ken Goldin, dražitelj, zadolžen za prodajo žoge v imenu Coryja Youmansa, srečnega mimoidočega, meni, da bo žoga prodana za več kot 3 milijone dolarjev. Odvisno od tega, koliko več, bi lahko prodaja postavila novo merilo za igro baseball.

“Žoga ima potencial, da postane najdražja bejzbolska žogica, kar jih je bilo kdaj prodano,” je dejal Goldin v telefonskem intervjuju. “Tri milijone plus bi bila moja ocena.”

Sedanji rekord je bil postavljen na dražbi 70. domače žoge Marka McGwira leta 1998. ki je stala 3,05 milijona dolarjev Leta 1999 je McGwire, ki je igral za St. Louis Cardinals v National League, kasneje priznal, da je uporabljal steroide.

Judge, zunanji igralec Yankeesov, trenutno prvič v karieri preizkuša prosto posredovanje in osvojil nagrado za najkoristnejšega igralca ameriške lige v četrtek. Postavil je rekord AL v eni sezoni, ko je 4. oktobra na stadionu Globe Life Field v Arlingtonu v Teksasu zadel svoj 62. letošnji domači gol proti Texas Rangers Jesúsu Tinocoju, s čimer je prehitel Rogerja Marisa, ki je za Yankeese zadel 61 v 1961.

Žoga je zletela čez levi zid igrišča in med letom jo je ujel Youmans, ki je iz Dallasa in naj bi delal za Fisher Investments. Youmans, ki je stal v prvi vrsti, je ujel žogo v bejzbolsko rokavico, nato pa so ga varnostniki pospremili do drobovja stadiona, kjer so žogico pregledali. tajne oznake in certificirano uradniki MLB.

Youmans se je kasneje obrnil na Goldin Co. da skrbi za prodajo. Žogo, ki je bila v sefu, je ta teden odnesel oborožen stražar na Goldinov sedež zunaj Philadelphie in postopek spletne preddražbe začela v četrtek.

“Ne bi me presenetilo, če bi ga zmagovalni dražitelj bodisi kupil v imenu Aarona Judgea ali pa ga morda podaril v Hišo slavnih,” je dejal Goldin. “Vsekakor mislim, da je to ena tistih stvari, ki bi povzročile takšno zanimanje.”

Dražbena hiša bo prejela 20 odstotkov kupčeve premije, ki se prišteje najvišji ponudbi. Zaključek tekmovanja je predviden 17. decembra. Kot pravi Goldin, Youmansu pogodba z delodajalcem prepoveduje javno nastopanje.

Sodniki 60. domača žoga je na stadionu Yankeeja našel 20-letni Michael Kessler, ki je navijač Yankeesov iz New Yorka. Po tisti tekmi, 20. septembra, ga je podaril sodniku v zameno za podpisan kij in žoge ter fotografije s sodnikom in prijatelji navijačev. Žoga, ki pride na tribuno, postane last tistega, ki jo ujame, Kessler pa je dejal, da jo je pobral med pobesnelo množico.

Osem dni kasneje, Sodnik je uganil številko 61 Tim Mayza iz Blue Jays v Rogers Centru v Torontu. Žogo je skoraj ujel navijač, ki se je novinarjem predstavil kot Frankie Lasagna. Vendar se je žoga odbila od Lasagnine rokavice in pristala v petelju domačih, kjer jo je ujel trener Blue Jays Matt Buschmann. Buschmann ga je dal reliefnemu vrču Yankeesov Zacku Brittonu, ki ga je predstavil sodniku v urejeni verigi skrbništva.

Tako bo št. 62 edini od sodnikovih treh domačih tekov po št. 59, ki bodo naprodaj.

Preden je Judge dopolnil 62 let, so nekateri dražitelji in strokovnjaki za spominke napovedovali, da bi žogo lahko prodali za 2 milijona dolarjev. Goldin je bil sprva bolj previden in špekuliral, da bo zaslužil približno 500.000 $, kasneje pa je to povečal na nekaj več kot 1 milijon dolarjev, ko je lov napredoval in zanimanje je raslo. Ponudil je tudi 250.000 dolarjev tistemu, ki ga ujame.

Po raziskavi zbirateljev ob koncu sezone Goldin zdaj verjame, da ni upošteval splošnih inflacijskih pritiskov cvetočega trga spominkov v zadnjih nekaj letih, privlačnosti Jenkijev kot ikonične franšize in Judgejevega magnetizma.

Poleg tega nekateri menijo, da je Judgeov AL rekord bolj legitimen od skupnih seštevkov, doseženih na vrhuncu tako imenovane dobe steroidov, saj je edini igralec, ki je presegel Marisa brez kakršnih koli znanih madežev na njegovi uspešnosti. Barry Bonds je leta 2001 za NL San Francisco Giants dosegel 73 domačih tekov (ta žoga je na dražbi za 450.000 $), McGwire je leta 1999 svojo sezono s 70 domačimi igralci dosegel s 65, Sammy Sosa pa je za Chicago Cubs trikrat dosegel 63 ali več domačih zadetkov. Toda vsi trije so za potencialne zbiratelje zmanjšali svoje vezi z ojačevalci zmogljivosti.

“Gotovo obstajajo ljudje, ki bodo podali ta argument, in nekateri ljudje, ki bodo rekli, da je to rekord vseh časov,” je dejal Goldin. “Če želijo verjeti v to in zaradi tega ponudijo več, sem za.”

Za ponazoritev, kako se je trg v zadnjih letih povečal, je Goldin opozoril na dres, ki ga je Michael Jordan nosil za Chicago Bulls v finalu NBA leta 1998 in je bil pred dvema desetletjema prodan za 50.000 dolarjev, pred kratkim pa za 10 milijonov dolarjev. Netopir, ki ga je uporabljal Babe Ruth, prodan približno v istem času, bi stal manj kot 100.000 dolarjev, je dejal Goldin, zdaj pa je vreden več kot milijon dolarjev.

“Zdaj je zbirateljev bistveno več, vrednost športnih predmetov pa je bistveno višja kot leta 1998,” je dejal.

Od četrtka popoldne lahko ljudje vidijo več fotografij žoge spletno stran podjetja. V enem tednu do 10 dneh bi se morale začeti predlicitacije, ko zainteresirani kupci opravijo kreditno preverjanje. V naslednjih tednih bo Goldin žogico postavil na ogled izbrani skupini zainteresiranih kupcev.

“Ta vrsta stvari je kot bejzbolska različica Powerballa,” je dejal. »Ne vemo, kdaj bo udarilo. Vemo pa, da ko zadene, bo obogatel tisti, ki ga dobi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *