Regulatorji EU so lobirali na velikem trgu tehnološkega oblaka

Trije veliki ponudniki storitev v oblaku – Amazon Web Services, Microsoft Azure in Google Cloud – po podatkih predstavljajo skoraj tri četrtine evropskega trga v oblaku. objavljeno avtor Synergy Research Group.

Čeprav so bila vsa tri podjetja v preteklih letih predmet različnih protimonopolnih preiskav EU, njihova podjetja v oblaku še niso občutila celotne moči evropske zakonodaje o konkurenci.

Evropska komisija (EK) pa je bila preiskuje Microsoft zaradi protikonkurenčnih praks, potem ko so lani vložili pritožbe konkurenčni ponudniki oblakov, vključno z nemškim Nextcloudom in francoskim OVHcloudom.

Preberi več: Microsoft se sooča s protimonopolnimi pritožbami v oblaku v Italiji in na Danskem

Od takrat ni bila uvedena uradna preiskava, ampak izvedba spremembe Microsoftovi pogoji storitve za zunanje izvajanje in gostovanje v oktobru so bili na splošno obravnavani kot poskus pomiritve protimonopolnih pomislekov EU.

Spremenjeni pogoji naj bi uporabnikom Microsoftovih programskih izdelkov olajšali namestitev na strežnike v oblaku, ki niso Azure, in postali del Big Tech predhodne obveznosti za podporo evropskim ponudnikom oblakov.

Vendar pa nedavne spremembe niso bile dovolj, da bi trgovinskemu združenju ponudnikov storitev infrastrukture v oblaku v Evropi (CISPE) preprečili prijavo še ena pritožba z Evropsko komisijo v začetku tega meseca, pri čemer so trdili, da novi pogoji ne le ne obravnavajo Microsoftove zlorabe trga, temveč njegovim pogodbenim zahtevam dodajajo nove nepoštene prakse.

“Microsoftov stalen položaj in ravnanje nepopravljivo škodujeta evropskemu ekosistemu v oblaku in evropskim strankam onemogočata izbiro pri uvajanju v oblak,” so sporočili iz CISPE in pozvali Evropsko komisijo, naj sproži uradno preiskavo.

Poleg Microsofta je tu še CISPE obtožil omejevalne licenčne ureditve proti družbama Oracle in SAP.

Medtem ko je bil Azure na udaru konkurence v oblaku, je bil Microsoft tudi obtožen nepravičnega združevanja izdelka skupaj z drugo od svojih storitev v oblaku – OneDrive.

A konzorcij IT podjetja s sedežem v EU so dodala svojo podporo a pritožba Nextcloud vložil pri Evropski komisiji in trdil, da Microsoft omejuje izbiro potrošnikov in ustvarja ovire za druge udeležence na trgu z “agresivnim potiskanjem” OneDrive, Teams in drugih storitev uporabnikom sistema Windows.

V obeh primerih so razvijalci programske opreme, ki želijo tržiti in prodajati svoje izdelke Microsoftovim strankam, družbo obtožili monopolnih praks, ki tretjim osebam preprečujejo prosto povezovanje z Microsoftovimi storitvami bodisi z omejevalnimi sporazumi bodisi z oteževanjem tega.

Mnoga podjetja, ki so se pridružila pozivu OneDrive družbe Nextcloud, bi prav tako imela koristi od odprtja pravnih in tehničnih zahtev Azure, medtem ko sta Cozycloud in Aquaray v istem čolnu kot AWS in neposredno konkurirata Microsoftu na trgu gostovanja v oblaku. storitev.

Sorodno: EK predlaga spremembo definicije trga, da bi upoštevala digitalne ekosisteme

Združeno kraljestvo odpira raziskavo trga v oblaku

Pri najnovejšem razvoju je zanimivo to, da CISPE šteje AWS med svoje člane, kar nakazuje, da je vodilni na svetovnem trgu v oblaku prepričan, da bo imel koristi od ekosistema v oblaku, kjer imajo razvijalci večjo prilagodljivost pri mešanju in povezovanju storitev v oblaku različnih ponudnikov.

A medtem ko je AWS morda prepričan, da bi imel koristi od bolj odprtega trga v oblaku, je britanski komunikacijski regulator Ofcom v svoji objavi imenoval vse tri ponudnike oblakov Big Tech. predhodna tržna raziskava.

V pozivu k prispevku je regulator opozoril na raziskavo Synergy, ki kaže, da je prevlada treh velikih ponudnikov še bolj izrazita v Združenem kraljestvu kot v Evropi kot celoti – predstavljajo 81 % prodaje javnih infrastrukturnih storitev v oblaku v državi leta 2021.

Po zaključku javnega posvetovanja bo Ofcom v naslednjem letu izvedel tržno študijo, končno poročilo pa bo objavljeno najpozneje do 5. oktobra 2023.

Regulator navaja, da bo “raziskal obseg interoperabilnosti med storitvami različnih ponudnikov, kako enostavno je za stranke premikanje delovnih obremenitev in podatkov med ponudniki in kako enostavno je za stranke zamenjati ponudnika ali uporabiti več kot enega ponudnika. “

Za vso pokritost PYMNTS EMEA se naročite na dnevne novice EMEA glasilo.

Kako potrošniki plačujejo na spletu s shranjenimi poverilnicami
Priročnost nekatere potrošnike spodbudi k temu, da svoje plačilne poverilnice shranijo pri trgovcih, medtem ko skrbi glede varnosti druge kupce ustavi. Za »How We Pay Digitally: Stored Credentials Edition«, sodelovanje z Amazon Web Services, je PYMNTS anketiral 2.102 ameriških potrošnikov, da bi analiziral potrošniško dilemo in odkril, kako lahko trgovci premagajo tiste, ki čakajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *