Razumevanje zloma FTX – Lažna resničnost tržnih kapitalizacij

V financah je »tržna kapitalizacija« ali »tržna kapitalizacija« vrednostnega papirja ali valute preprost način za oceno skupne »vrednosti« celotnega subjekta (to se v smislu kriptovalut imenuje tudi »omrežna vrednost«).

Najlažje je razmišljati o tržnih omejitvah v smislu delnic in ne valut. Na borzi, če je podjetje ABC razdeljeno na 100.000 delnic in je trenutna tržna cena 3 USD na delnico, potem je tržna kapitalizacija ABC 300.000 USD. Podobno za kovance, če je na voljo 100.000 kovancev in je trenutna tržna cena kovanca 7 USD, bo tržna kapitalizacija kovanca 700.000 USD. Ideja za tržno kapitalizacijo je, da če bi vsak kovanec prodal po trenutni tržni ceni, bi bila to vsota denarja, ki bi bila potrebna za nakup vseh.

Vendar ta preprostost skriva številne zapletenosti in zapletenosti. Menjalnica kriptovalut FTX pred kratkim se je zrušil zaradi različnih razlogov. Toda eden od njih je, da so vsi vzeli tržne kapitalizacije za kovance preveč resno, čeprav so v najboljšem primeru močno poenostavljena meritev prvega prehoda. Za razlago bom uporabil delnice za ponazoritev poante za nekripto občinstvo, vendar se poanta popolnoma prenese tudi na kripto.

Zakaj so tržne kapitalizacije pogosto lažna resničnost?

Recimo, da ima podjetje ABC 100.000 delnic in da je trenutna tržna cena 3 USD. Vendar ne morete kupiti ali prodati celotnega podjetja za te 3 USD na delnico. Zakaj ne? Ker ko se delnice močno kupujejo, se cena dvigne. Ko torej kupite 100 delnic po 3 $, vsi na trgu vidijo, da nekdo kupuje po 3 $, zato zvišajo ceno. Cena je zdaj 3,15 $. Zato so druge delnice dražje. Ko boste kupovali, bo cena samo rasla. Zato vam tržna kapitalizacija v najboljšem primeru pove, da če bi želeli kupiti celotno podjetje (ali vso kriptovaluto), je to najnižja cena, ki bi jo plačali.

Vendar to ne pomeni, da so tržne omejitve prenizke. Razmislite o drugi strani transakcije. Recimo, da imam 50.000 od 100.000 delnic ABC in jih želim prodati. Če je trenutna tržna cena 3 dolarje, bi mislili, da bi lahko dobil 150.000 dolarjev za svoje delnice, kajne? Verjetno niti približno ne. Ko prodajate, je manj ljudi na voljo za nakup vaših delnic po 3 USD, zato morate privabiti nove kupce. Kako bi to naredil? Nakupujte z znižanjem cene. Zato bom po prodaji 100 delnic po 3 USD morda moral znižati ceno na 2,90 USD, da bom prodal več. To pomeni, da pri prodaji podjetja tržna kapitalizacija predstavlja najvišji znesek, ki bi ga nekdo lahko dobil, če bi imel v lasti vse delnice in bi jih vse prodal po tržni ceni.

Torej, kot lahko vidite, tržna kapitalizacija v bistvu predstavlja najmanjšo in največjo vrednost za podjetje, odvisno od tega, ali želite delnice v njem kupiti ali prodati na odprtem trgu. V nobenem primeru ne predstavlja dejanske realne nakupne ali prodajne cene.

Kritično vprašanje, ki se redko zastavi

Vendar pa obstaja še eno vprašanje, ki se le redko postavlja, a ga je treba postaviti v ospredje v našem trenutnem okolju samorogovih vrednotenj – od kod je sploh prišla tržna kapitalizacija?

Vzemimo vrednotenje zagona. Recimo, da podjetje ABC šele ustanavlja in zbira denar. Je lastnik vseh svojih 100.000 delnic. Zdaj pa recimo, da se 10 % podjetja proda za 73 USD na delnico. To pomeni 730.000 $ gotovine v podjetju. Ker pa je bilo prodanih le 10 % podjetja, lahko podjetje ABC trdi, da je ocenjeno na 7.300.000 $. Upoštevajte, da ni sredstev ali prodaje ali pogodb ali karkoli drugega, kar bi upravičilo to vrednost. Prodal je samo 10% svojega podjetja za 73.000 $.

Zdaj je prodaja 10 % vašega podjetja velika stvar. Morda je trditev, da je podjetje »vredno« toliko denarja, lahko upravičena, če je vlagatelje mogoče prepričati, da vložijo tolikšen odstotek v podjetje. Kaj pa, če se cena delnice drži pri 73 $, proda pa se le 0,1 % podjetja. To pomeni, da podjetje prejme 7.300 $, vendar lahko še vedno reče, da je “vredno” 7.300.000 $.

In tako se rodijo »vrednote samoroga«. Pravzaprav lahko nekdo proda 0,1 % podjetja za 73 $ na delnico in naslednjih 0,1 % podjetja za 83 $ na delnico dva meseca pozneje, nato pa trdi, da se je vrednost podjetja povečala za milijon dolarjev, čeprav ima samo prejel skupno naložbo v višini 15.600 dolarjev. To lahko povzroči veliko navdušenja, ki se uporablja za spodbujanje več naložb po vedno višjih cenah.

Vse to velja predvsem za vlagatelje, če govorimo o sami delnici. Okužba se začne širiti, ko se tržna kapitalizacija uporabi za druge namene. Na primer, recimo, da vlagatelj ali podjetje samo najame bančno posojilo z delnicami kot zavarovanje. Ali so delnice res kaj vredne? Je kaj dejansko podprto s tem kreditom? Recimo, da se delnice uporabljajo kot nadomestilo za zaposlene. Prejemajo po njihovem mnenju dragoceno plačo – deleže v podjetju, ki jim nenehno narašča vrednost. Toda njegova realna vrednost je zelo vprašljiva.

Zdaj je pri delnicah javnega ali zasebnega podjetja meja, kako dolgo lahko traja. Navsezadnje je število delnic nekoliko fiksno, tako da je nekaj povezave z realnostjo. Podjetja lahko povečajo število razpoložljivih delnic, vendar le z glasovanjem obstoječih delničarjev. Pri kriptovalutah temu ni več tako.

Recimo, da je ABC namesto podjetja kriptovaluta, ki jo vodi neki tip po imenu Frank. V tej kriptovaluti je Frank edini razsodnik, koliko žetonov bo ustvarjenih. Povejmo tudi, da ima Frank osebno prijateljstvo z Billom in Stevom.

Frank ustvari 1000 žetonov. Nato polovico proda Billu za 10 $ vsakega. Nato jih Bill proda 10 Stevu za 1000 $ vsakega, kar zdaj poveča skupno vrednost vseh kovancev. Pri 15.000 $ skupna tržna kapitalizacija ABC postane 1.000.000 $, pri čemer ima Frank 500.000 $, Bill pa 490.000 $.

Ker so Billovi kovanci zdaj toliko vredni, jih uporabi kot zavarovanje za posojilo. Banka meni, da je ta vrednost legitimna, ker jo je določil Steve, ki ni niti izdajatelj žetona niti prosilec za posojilo. Zdaj lahko Bill s posojilom kupi drugo nepremičnino s pravim denarjem. Njegov portfelj je videti raznolik, kljub dejstvu, da njegova vrednost na koncu izhaja le iz vrednosti žetona.

Ker poleg tega Frank nadzoruje ustvarjanje žetonov, lahko Frank kadar koli ustvari nove žetone in jih po potrebi uporabi za katero koli od svojih bilanc, da se zdi, da so njihova stanja boljša, kot so v resnici. Vse, kar morajo storiti, je, da se izognejo prodaji lastne ponudbe žetonov, da ohranijo visoko ceno žetonov.

V primeru FTX je bil izdan kovanec FTT. FTX je lahko določil ceno žetonov tako, da je uporabnikom omogočil plačilo provizij s popustom pri uporabi lastnega žetona. To pomeni, da je bil FTX platforma za trgovanje. Če ste FTX plačali z žetoni FTT, ste prejeli popust pri proviziji. To je določilo ceno za žetone, za katero je FTX lahko trdil, da je “tržna cena”. Vendar bi FTX lahko izdal toliko teh žetonov, kot bi želel. Poleg tega je imelo Alameda Research, ki je sestrsko podjetje FTX, v svoji bilanci stanja milijarde FTT žetonov, ki so bili uporabljeni kot zavarovanje pri trgovanju.

Kaj je povzročilo propad FTX?

Sprožilec propada FTX je bila tista kripto borza Binance odločil prodati svoje delnice FTT. Binance je kupil veliko število žetonov FTT zaradi svojega lastniškega deleža v FTX, vendar je FTX odkupil večinoma s svojimi žetoni FTT. FTT po želji natisne samo FTX in njegova glavna uporaba je bila plačilo provizij za trgovanje na platformi FTX. Torej, ko se je Binance odločil sprostiti vse svoje žetone FTT na javnih borzah, je cena dramatično padla. To je tudi pomenilo, da so bila vsa posojila, zavarovana s strani FTX in Alameda z uporabo žetonov FTT, nato odpoklicana, saj je vrednost zavarovanja padla.

Upoštevajte, da to niso bili edini dejavniki. Videti je, da je FTX popolna zmešnjava prevar in zavajanja. Pravzaprav, John Ray, ki je bil po propadu imenovan za izvršnega direktorja FTX – da bi počistil nered – je dejal: “Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj.” To nekaj pove, glede na to, da je bil Ray tudi tisti, ki je bil zadolžen za čiščenje Enronove zmešnjave.

Vendar pa želim povedati, da vlagatelji, mediji, finančni svetovalci in skoraj vsi drugi na žalost tržno kapitalizacijo (ali neto vrednost) nekritično uporabljajo kot glavno sredstvo za ocenjevanje “vrednosti” nečesa, pa naj bo delnico ali kriptovaluto. Vendar pa je ta številka sama po sebi problematična kot vrednost. Je odprt za izjemno enostavno manipulacijo. Mislim, da bi morali vsi iskati nove načine za merjenje “vrednosti” podjetja, ki so tesneje povezani z njegovo notranjo vrednostjo za gospodarstvo kot celoto

Morda bi radi prebrali tudi: Ima “velike norce” Bitcoin Stock končno izčrpan? To je mehurček, ki ga poganja klepetanje. Na neki točki bo ponudba večjih bedakov usahnila, manipulatorji bodo zavrgli svoje bitcoine in mehurček bitcoinov se bo končal kot vsi mehurčki. (Gary Smith)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *