Razprodaja na borzi: Ali je dolar na splošno nakup?

Dollar General (DG 0,69 %) delnice so leta 2022 pretresle celoten trg in narasle za več kot 9 %, čeprav S&P 500 je padla za več kot 16 %. Vedno je lepo videti, kako cene delnic rastejo, če že imate delnico. Toda ali so po široki tržni razprodaji boljše možnosti za nakup ali je to še vedno pravi čas za naložbo v Dollar General? Pa ugotovimo.

Ljudje praznujejo tako, da mečejo denar v zrak.

Vir slike: Getty Images.

Vedno v stilu

Dollar General nagovarja kupce, ki iščejo vrednost, saj ponuja večino svojega blaga po cenah 10 USD ali manj. In ima zaloge dobrin, ki jih ljudje uporabljajo vsak dan. Običajno dobi večino svoje prodaje iz kategorije potrošnega materiala – stvari, kot so papirnate brisače, vrečke za smeti, pakirana živila in mila. Na primer, v fiskalnem letu 2021 (ki se je končalo 28. januarja) je potrošni material predstavljal približno 77 % prodaje Dollar General.

Prav tako prodaja predmete, kot so igrače, baterije, žarnice in oblačila. Z drugimi besedami, bistveni predmeti, ki jih ljudje kupujejo ne glede na to, kaj se zgodi z njihovimi osebnimi ekonomskimi okoliščinami. To je velik razlog, zakaj ima Dollar General 31 zaporednih let prodaja v isti trgovini poveča.

Niz rasti se je lani ustavil, vendar je bil to posledica izjemnega skoka rasti nadomestil v proračunskem letu 2020 zaradi začetka pandemije. V proračunskem letu 2021 so njegovi rezultati padli za 2,8 %, vendar so bili še vedno višji za 13,5 % glede na proračunsko leto 2019.

Težave prinašajo stranke

Letos so se potrošniki, ki se borijo z višjimi cenami, še naprej obračali na Dollar General za nakupe po ugodnih cenah. V drugem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 29. julija, so se cene v primerjavi z letom prej zvišale za 4,6 %, predvsem zato, ker kupci z vsakim obiskom trgovine porabijo več. Povečal se je tudi promet.

In kljub višjim stroškom, s katerimi se soočajo trgovci na drobno, se je dobiček iz poslovanja podjetja Dollar General povečal za 7,5 % na 913,4 milijona $. Zato vodstvo pozorno spremlja rezultat.

Dollar General ostaja v dobrem položaju, da lahko izkoristi spremembe gospodarskega okolja. Federal Reserve se z zviševanjem obrestnih mer še naprej bori proti visoki inflaciji in mnogi ekonomisti zdaj pričakujejo, da bodo ZDA zapadle v recesijo.

Čeprav nihče ne mara videti gospodarske bolečine, bi moral biti Dollar General dober. Nekdanji izvršni direktor Todd Vasos je nekoč dejal, da podjetje “fantastično v slabih časihVodstvo zdaj pričakuje, da se bodo prihodki letos povečali za 4% do 4,5% v primerjavi s prejšnjim napovedanim razponom od 3% do 3,5%.

Vračilo gotovine

Dollar General tudi nagrajuje svoje delničarje z rednim povečevanjem izplačila dividend. Odkar je leta 2015 začel razdeljevati dividende, je upravni odbor vsako leto povečal izplačila. Zadnje povečanje, pred aprilsko razdelitvijo, je povečalo četrtletno izplačilo za 31 % na 0,55 USD na delnico.

Uprava tudi redno odkupuje delnice. V drugem četrtletju je za odkup delnic porabil 349 milijonov dolarjev, pri čemer je plačal povprečno ceno 233,36 dolarja na delnico. Trenutna cena delnice je približno 10 % nad to ravnjo. Pravzaprav je bila to v preteklih letih dobra uporaba kapitala.

Potem ko je v prvi polovici leta porabil 1,1 milijarde dolarjev za odkupe, Dollar General pričakuje, da bo v proračunskem letu 2022 porabil skupno 2,8 milijarde dolarjev za odkupe. Ker je za odkupe pred odobritvijo ostalo še 1 milijarda dolarjev, je upravni odbor odobril še 2 milijardi dolarjev, kar kaže na svojo zavezanost deliti nakupe.

Medtem ko se številni trgovci na drobno v težkih gospodarskih časih spopadajo s težavami, gre podjetju Dollar General v takih časih še posebej dobro. Zaradi tega je delnica premagala padajoči trend trga in glede na stalno prodajo, rast dobička in navado vračanja denarja delničarjem bi moral Dollar General ostati na vrhu vlagateljevega seznama delnic za nakup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *