Razložen konec igre God of War Ragnarok in zakaj je razočaranje

Za igro o neskončnem vrtincu ognja in krvi, Bog vojne Ragnarök mora izginjati. Finale najnovejšega studia Santa Monica, ki je zdaj na voljo za PlayStation 4 in PlayStation 5, je tako zadovoljiv kot tudi tematsko odmeven. Prav tako zamudi priložnost za pogumno stvar, kar povzroči ustvarjalni zastoj, ki po mojem mnenju drži Ragnarök vrnil iz veličine.

[Ed. note: This post contains full spoilers for the final act of God of War Ragnarök.]

Samo zato, da sva na isti strani glede tega, kar mislim: Kratos živi, ​​kar je vseeno v redu. Vendar pa po zbranih kreditih nadaljujete z igranjem kot on. To je manj v redu! Bog vojne Ragnarök imela priložnost narediti nekaj zares nepričakovanega s svojim koncem: lahko te postavi v kožo Atreja. Namesto tega se vrne po odjavni špici s Kratosom, ki gre na še en plačan ubijalski pohod po devetih kraljestvih, Ragnarök temelji na formuli “ubijaj vse, kar je na vidiku, da najdeš drobnarije”, ki je generacijo definirala visokoproračunske video igre.

Kratos, Freya in Mimir si ogledajo od vojne razdejano zamrznjeno jezero Midgard v koncu igre God of War Ragnarok.

Slika: SIE Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment prek Polygona

Da se razumem, večinoma sem užival Bog vojne Ragnarökse končuje. Zadnje poglavje je vrsta preobratov in popustljivih, četudi nelogičnih trenutkov deus ex machina. Gledanje Kratosa, Atreja, Freya in njihovih zaveznikov, kako jurišajo na Asgard, je v svoji izvirni definiciji resnično epsko, primerno za branje nekega človeka po imenu Homer – občutek, ki ga še dodatno poudari osupljiva orkestralna priredba skladatelja Beara McCrearyja. Preklapljajte med igralnimi liki v ključnih trenutkih vrhunske bitke – mikrokozmos spreminjajočih se perspektiv, ki definirajo Ragnarökdejanje prekinitve — okrepi potovanje, ki so ga liki opravili med to igro. Zadnji boji proti Thorju in Odinu so nori, še posebej tisti del, ko Atrej zgrabi rekvizit 1994 film Maska na pol. In zadnji trenutki, ko junaki pobegnejo skozi portal, ki ga je ustvaril Angrboda, medtem ko zdaj dobesedni velikan Surtr razbije Asgard z mečem, zaradi katerega bi bil Cloud Strife ljubosumen, so zakonite stvari.

Del razloga, zakaj je to moteča tema, pa je, ker greš v zadnjo bitko in pričakuješ, da bo Kratos umrl. Navsezadnje je njegova smrt precej napovedana. Na koncu Bog vojne (2018), Kratos vidi preroško ponazoritev, za katero verjame, da je napoved njegove smrti, in jo namerno skriva pred Atrejem. Več poglavij v Ragnarök, Atrej izve isto prerokbo; to je nekako celoten spodbujevalni dogodek te igre. Torej dve uri intenzivnih bojnih sekvenc čakate, da se zgodi ta velika, dramatična stvar. Nikoli ne deluje.

Atrej drži Odina, ko se Odin spremeni v kup malega modrega duševnega prahu v God of War Ragnarök.

Slika: SIE Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment prek Polygona

Zakaj ne? Ker ga je Faye — Kratosova žena in Atreusova mati — očitno uničila tisti pravi prerokba, ki prikazuje Kratosa kot spoštovanega vladarja devetih kraljestev. Kar zadeva prvotno prerokbo, ki je prikazovala starejšega moškega, ki je umrl v rokah Atreja, je Odinova smrt v tej igri videti osupljivo podobna. Oba se imenujeta “oče”, če moramo na cepljenje, in oba imata brado. To je noro subtilna povezava, ki preskoči tehnične podrobnosti.

Tik pred prometno konico se Atrej zave, da mora nekje biti. Se spomnite, kako ste prej v igri izvedeli pravo usodo tega, kar se je zgodilo velikanom? In kako so bili omejeni na kup frnikol, ki so si zelo podobne Indie komedija duše iz leta 2009 Hladne duše? Očitno potrebujejo pomoč in – to je ključno – Atrej pravi, da mora to storiti sam. Oče in sin se objameta, tako da Kratos dejansko prisluhne svojemu otroku, morda prvič v zgodovini. Nato Atrej spleza na pečino in izgine.

Kratos in Atreus se objemata in uživata v prijetnem trenutku ob koncu igre God of War Ragnarok.

Slika: SIE Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment prek Polygona

Preostane vam, da igrate, ko se Kratos v spremstvu Freye loti čiščenja povojnega nereda po kraljestvih. Hodite naokoli, iščete in odstranjujete “kose Asgarda”. To v bistvu pomeni, da porabite svoj čas za lovljenje in ubijanje majhnih kontingentov asgardskih vojakov; iz razlogov očitno ne morejo biti prepričani, da je Asgard zagotovo izgubil vojno. Prav tako lahko najdete in se borite z 12 izjemno zahtevnimi vojaki duhovi ter jih ubijete za vedno. Oh, in lahko najdete Odinovo zadnjo poročnico – in jo razumete, ubijete. Za tipa, ki je končno našel prekleti mir in tišino, po katerem je hrepenel, Kratos zagotovo preživi veliko časa na bojišču.

Boljša alternativa: razplet je bil ključna priložnost za Bog vojne Ragnarök umakniti a Red Dead Redemption in da te izbere za vlogo Atreja za po igri. Je popolnoma igralen lik Ragnarök, skupaj z lastnim drevesom spretnosti, prilagodljivimi sposobnostmi in bojnimi orodji. Nekateri ljudje (zdravo) celo menijo, da je bolj obvladljiv kot njegov počasnejši, zajetnejši oče.

Po tej hipotetiki bi serija misij na koncu igre namesto tega videla, da pomagate velikanom, namesto da bi ubili preostalo asgardsko vojsko. Te misije bi lahko celo potekale na istih lokacijah! Ali obstajajo kakšni preostali artefakti? Ni problema – v eni izmed boljših opazovalnic v igri Atrej dokaže, da zna precej dobro odpirati skrinje. Tako kot njegov oče ima Atrej celo neskončno prednost inventarja, ki jo prinaša biti bog. Poleg tega sem prepričan, da je puščica prav tako dobra pri ubijanju nadležnih zelenih krokarjev kot Kratosovo kopje.

V retrospektivi je očitno, da Kratos ne bo nikoli umrl ali celo obesil orožja na klin, vsaj ne za vedno. So tudi veliko pogrešljiv 100% metrov končati v tej igri, vi pa ste kot igralec vložili preveč časa poveča Kratosovo statistiko in oklep. Poleg tega je treba v tako donosni franšizi pustiti prostor za nadaljevanja. (2021 razvijalec Santa Monica Studio rekel je Ragnarök je konec “nordijske sage”, ni pa rečeno, da je konec serije.)

Bog vojne Ragnarök navsezadnje se poskušate znova odkriti na temeljni ravni, da bi bili zgled svojim otrokom in vsem drugim, ki gredo po vaših stopinjah. Toda v zadnjih minutah igra nehote pokaže, kako težka je v resnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *