Prva vožnja: Polygonov Collosus N9 za 3299 USD

Polygonov novi Collosus N9 se je prvič pojavil v vsem mestna kamuflažna barvana slava na Sea Otter letos, skupaj z videzom vzmetenja IFS, ki je bil prvič viden na Mt. Bromo eMTB. Kolo ima 29-palčna kolesa spredaj in zadaj (ni združljivo z mešanimi kolesi) in 170 mm hoda. Po sezoni enduro dirk in prefinjenosti je zdaj na voljo z aluminijastim okvirjem in ceno 3.299 $, ki izstopa v ostrem nasprotju z izjemno dragimi karbonskimi stroji, ki so bili nedavno izdani.

Za to ceno je Polygon sestavil odličen paket delov. Za vzmetenje skrbijo vilice Fox 38 Performance z amortizerjem Grip in amortizerjem Float X2 230 x 65 mm. Zavore SRAM Code R z 200 mm rotorji pomagajo ohranjati hitrost, Shimano pa skrbi za prestavljanje prek menjalnika XT, kasete SLX in verižnika XT. Na žalost so te ročice dolge 175 mm, kar morda ni idealno za voznike na bolj skalnatem terenu. Pnevmatike Schwalbe Magic Mary 2,6” so nameščene na platišča Entity z notranjo širino 35 mm.

Collosus N9 Podrobnosti

• Velikost koles: 29″
• Hod: 170 mm
• Aluminijast okvir
• Kot glave 63,5º
• Kot podsedežne cevi 77º
• Verige 435 mm
• Velikosti: S – XL
• Teža: 39,25 lb / 17,8 kg (velikost L)
• Cena: 3.299 $
polygonbikes.com

Vse skupaj znaša nezanemarljivih 39,25 GBP (17,8 kg) – Collosus se glede na te številke zdi zelo primerno ime.
Podrobnosti okvirja

Okvir Collosusa je vidno trden; vse od sprednjega amortizerja do nihajne ročice z dvojnim nosilcem daje videti, kot da je ustvarjen za udarce. Vse te povezave in položaj amortizerja zavzamejo nekaj dragocenega prostora za steklenico vode, kar pomeni, da bo v sprednji trikotnik pristajala samo steklenica ‘navadne’ velikosti. Vseeno je to bolje kot nič. Prav tako ni vidnega shranjevanja v okvirju ali kakršnih koli dodatkov. Še ena manjkajoča funkcija je univerzalni nosilec menjalnika, nekaj, kar bo verjetno postalo bolj ‘must have’, če so govorice o SRAM-ovi pogonski enoti naslednje generacije resnične.

Obstaja rebrast ščitnik verige, čeprav je nekoliko kratek – večja pokritost proti sprednjemu delu verige bi pomagala preprečiti barvo z verige. Cevi za zavoro, prestavno ročico in kapalko so speljane znotraj, čeprav v okvirju dejansko ni ničesar, kar bi preprečilo ropotanje naokoli – na srečo na svojem testnem kolesu nisem opazil preveč hrupa.

Lepo je videti, da je Collosus opremljen z vodilom verige in zaščito pred udarci, saj je škrtanje verižnika dober način za ublažitev dirkalne vožnje. Na spodnji strani spodnje cevi je tudi zaščita okvirja za zaščito pred letečim kamenjem ali zadnjimi vrati tovornjaka.

Geometrija

Večina Collosusovih geometrijskih števil ustreza temu, kar je postalo norma za kategorijo. Kot glave je sproščenih 63,5 stopinj s 170 mm vilicami, doseg je 480 mm za velike, kot podsedežne cevi pa 77 stopinj. Verižni nosilci so na krajši strani s širino 435 mm – ne spreminjajo se z vsako velikostjo, kar je praksa, ki jo sprejema vse več podjetij.

Zasnova vzmetenja

Zdi se, da ima Polygon afiniteto do zasnov vzmetenja, ki se nekoliko razlikujejo od običajnih – lebdeča zasnova z dvojno povezavo FS3 je bila divja. že leta 2014in še bolj zunanja estetika SquareOne EX9 s svojim vzmetenjem R3ACT leta 2017 Collosus ohranja trend pri življenju, čeprav celoten videz verjetno ne bo tako polarizirajoč kot ta druga dva primerka.

Uporablja različico zasnove IFS (neodvisno plavajoče vzmetenje), ki je bila prvič vidna na Polygonovi gori Mt. Bromo eMTB. Koncept je, da se lahko dva spodnja nasproti vrteča se kratka člena uporabita za narekovanje poti osi, medtem ko se oporniki sedeža in nihajne roke uporabljajo za prilagajanje krivulje vzvoda, tj. koliko napredka je. Vse te povezave lahko oblikovalcem olajšajo doseganje želenih lastnosti vzmetenja, hkrati pa pomeni, da je na voljo 16 kartušnih ležajev, ki jih je treba spremljati, najnižji sklop ležajev pa se nahaja neposredno pred zadnjim kolesom, točno tam, kjer sta blato in umazanija bo končala na neurejeni vožnji.

Odstotki proti počepu so precej visoki in znašajo približno 121 % v upadu, preden postopoma upadejo, ko se kolo premika skozi svojo pot. S skaliranjem grafa je napredovanje videti precej ekstremno, v resnici pa je približno 19 %, kar je precej tipično za enduro motor za daljša potovanja.

Vtisi vožnje

Vsem, ki pravijo, da teža ni pomembna, priporočam, da se preizkusijo v Collosusu. Precej časa sem porabil – res leta – poganjajoč kolesa do 40 funtov in še zdaleč nisem slabec, vendar priznam, da je nekoliko težje zbrati motivacijo za dolgo pedalo na tako težkem kolesu. Kdo ve, morda se samo pomehkužim.

Da, zavedam se, da Collosus ni neko noro drago čudežno kolo iz ogljikovih vlaken in sem mu glede na njegovo ceno in komplet trdnih delov pripravljen nekoliko zmanjšati težo, vendar je 39 £ še vedno precej zajetnih. Ne morem si pomagati, da se ne bi vprašal, koliko teže in zapletov bi prihranili, če bi uporabili preizkušeno in pravo Horst Link povezavo namesto lepljenja členov, potrebnih za videz vzmetenja IFS?

Težo na stran, Collosus dela dobra pedala, sploh za kolo s 170 mm hoda. Vzmetenje je dovolj tiho, da nisem čutil potrebe po preklopu stikala za vzpenjanje na Float X2, in tudi na daljših klancih požarne ceste sem bil popolnoma zadovoljen, ko sem ga držal v odprtem položaju. Verižni nosilci so na krajši strani spektra, vendar strm kot sedeža in ohlapni kot glave delujeta skupaj, da preprečita, da bi se kolo na strmih vzponih počutilo, kot da bi se želelo umakniti. Čeprav gre za precej zajetno, sproščeno kolo, se mi ni zdelo preveč težko manevrirati skozi strožje ovinke ali bolj tehnične odseke – počasneje kotaleče se pnevmatike in skupna obremenitev mu dajejo bolj umirjen občutek pri vzponu.

Ko je čas za spust, Collosus ni najhitrejši iz vrat, vendar se zdi zelo trden in pripravljen na vse, ko je dvignjen. Zadnji del je precej trd in ta lastnost v kombinaciji s krajšimi verižniki olajša zaskočenje zadnjega kolesa v ozkih ovinkih in iz njih, čeprav je to povezano z nekoliko zmanjšanim oprijemom in stabilnostjo – včasih se je zdelo, kot da zadnje kolo Collosusa je bolj verjetno, da bo zdrsnil skozi ovinek, namesto da bi izrezal čisti lok. Prav tako nima najbolj plišastega, najbolj puhastega občutka vzmetenja; odvzel bo prednost grobim stvarem, samo ne izbriše tistih večjih zadetkov, kot to počnejo nekatera druga kolesa v tem potovalnem segmentu.

Na splošno Collosus N9 zagotavlja veliko vrednost, ko gre za specifikacije delov, in geometrija ga ne bo zadrževala, dokler ga držite usmerjenega na bolj strme, tehnične poti. Teža je največja pomanjkljivost, čeprav to morda ni velika skrb za kolesarje, ki večino časa preživijo plezajoč v čolnu ali sedijo na žičnici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *