Prodaja stanovanj upada že 9. mesec

Prodaja stanovanj v ZDA je oktobra upadla že deveti mesec zapored, saj so naraščajoče hipotekarne obrestne mere in visoke cene potisnile kupce s trga.

V skladu s poročilom Nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov, objavljenim v petek, je prodaja obstoječih stanovanj – ki vključuje enodružinske hiše, mestne hiše, stanovanja in zadruge – oktobra padla za 28,4 odstotka v primerjavi z letom prej in v primerjavi s septembrom za 5,9 odstotka. Vse regije Združenih držav Amerike so zabeležile upad iz meseca v mesec in med letom.

To nadaljuje trend upočasnjevanja, ki se je začel februarja in označuje najdaljši niz upadanja prodaje doslej, ki sega v leto 1999.

Oktobrska prodaja je bila najšibkejša po maju 2020, ko je stanovanjski trg med pandemijo zastal. Poleg tega je bila prodaja prejšnji mesec najšibkejša po decembru 2011.

Kljub temu so cene stanovanj prejšnji mesec še naprej rasle. Povprečna cena stanovanja je oktobra znašala 379.100 dolarjev, kar je 6,6 % več kot leto prej, piše v poročilu. Toda to je manj od junijske rekordne vrednosti 413.800 $. Zvišanje cen zaznamuje več kot desetletje mesečne medletne rasti.

“Več potencialnih kupcev stanovanj je bilo oktobra izključenih iz upravičenosti do hipotek, saj so se hipoteke povečale,” je povedal Lawrence Yun, glavni ekonomist NAR. “Vpliv je večji v dragih delih države in na trgih, kjer so se v zadnjih nekaj letih znatno povečale cene stanovanj.”

Številni lastniki stanovanj, ki so pred kratkim kupili ali refinancirali hipoteke z izjemno nizko ceno, neradi prodajo. To je ohranilo zaloge boleče nizke.

Konec oktobra je bilo prodanih 1,22 milijona enot, kar je manj kot 1 % v primerjavi s prejšnjim mesecem in lani, piše v poročilu. Pri trenutnem tempu prodaje bi potrebovali 3,3 meseca, da pregledamo obstoječe zaloge, v primerjavi s 3,1 meseca septembra in 2,4 meseca lani. Vendar je še vedno zgodovinsko nizka: uravnotežen trg je dobava za 4-6 mesecev.

“Zaloge so še vedno nizke, zato nekateri domovi za prodajo še vedno prejemajo več ponudb,” je dodal Yun.

Medtem ko se je skoraj četrtina hiš v oktobru prodala nad izklicno ceno, so se hiše, ki so bile na trgu več kot 120 dni, cene znižale za približno 16 %.

Z manj kupcev, ki kupujejo stanovanja, se povprečni čas, ko je stanovanje na trgu, podaljšuje.

Oktobra so bile nepremičnine običajno na trgu 21 dni, septembra pa 19 dni. Pred pandemijo so bile hiše običajno na trgu približno 30 dni. Več kot polovica oktobra prodanih hiš je bila na trgu manj kot mesec dni.

Medtem ko cene na nacionalni ravni medletno še naprej rastejo, je povečanje manjše kot v zadnjih letih, pri čemer je letna rast cen stanovanj dosegla vrh pri 24 % maja 2021.

In na nekaterih trgih cene celo padajo, zlasti na območjih, kjer so se med pandemijo močno povečale cene nepremičnin, je dejal Yun.

Yun je dejal, da lahko polovica države v prihodnjih mesecih pričakuje medletno znižanje cen, ki bo večinoma skromno, medtem ko bodo druga območja opazila večje znižanje. Toda druga polovica bo verjetno opazila skromno povečanje.

“Cenovno dostopna območja bodo ostala, kraji, kot je Indianapolis, kjer se število delovnih mest povečuje,” je dejal.

Kljub temu, je dejal Yun, so cene stanovanj na nacionalni ravni za 40 odstotkov višje kot oktobra 2019, pred pandemijo.

“Dohodki gospodinjstev se niso povečali za 40 odstotkov,” je dejal.

Tisti, ki se trudijo kupiti svoj prvi dom, so še naprej izključeni in so prejšnji mesec predstavljali le 28 % transakcij.

“Kupci, ki kupujejo prvič, imajo resne težave z visokimi cenami, visokim pragom za vstop na trg in visokimi hipotekarnimi obrestnimi merami.”

Ko se bo ovira za lastništvo stanovanj za kupce nekoliko izboljšala – bodisi zaradi padajočih cen ali nižjih hipotekarnih obrestnih mer –, se lahko spet soočimo s pomanjkanjem stanovanj, je dejal Yun, saj je število novih oglasov, ki prihajajo na trg, manjše kot je bilo leto nazaj..

Sedanji lastniki stanovanj ne prodajajo, gradbeniki pa tudi upočasnjujejo gradnjo stanovanj.

Po podatkih Urada za popis prebivalstva ZDA in Ministrstva za stanovanja in urbanistični razvoj ZDA se je oktobrsko število novozgrajenih stanovanjskih stavb zmanjšalo za 4,2 % glede na september in za 8,8 % manj kot leto prej.

“To zahteva več novih domov, pa tudi več prenove zapuščenih stavb v stanovanjske enote,” je dejal Yun in opozoril, da medtem ko stanovanjska gradnja ostaja robustna, je do začetka gradnje ene družine manj kot eno leto in je precej pod zgodovinskim povprečjem.

“Medtem, hipotekarne obrestne mere padajo od najvišjih vrednosti prejšnjega meseca in odpiranje vrat za več kupcev stanovanj, da izpolnjujejo pogoje za hipoteko.«

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *