Prodaja na borzi: Ali je Netflix nakup?

Potrošniško usmerjena podjetja so letos utrpela močan padec tečajev svojih delnic, saj je naraščajoča inflacija povzročila, da so številna gospodinjstva zmanjšala diskrecijsko porabo. Industrija pretakanja je močno občutila to upočasnitev, saj so tržni titani od januarja občutno padli.

Kot eden od ustanoviteljev pretakanja, Netflix (NFLX -0,43 %) delnice so do danes padle za 52 %. Potem ko je več kot desetletje preživelo kot skoraj monopol v panogi, je podjetje udarilo in premagalo povečana konkurenca podjetij, kot so npr. Disney in Warner Bros. Odkritje.

Kljub padcu zaradi letošnje razprodaje na borzi Netflix ostaja odličen dolgoročni nakup. Evo zakaj.

Netflix med krizo ohranja hladnokrvno glavo

Netflix je leto začel s prvo izgubo naročnikov v desetletju, saj je poročal o padcu za 200.000 članov v prvem četrtletju leta 2022. Posledično so delnice podjetja padle za 40 % v dneh po novici.

Čeprav so bile izgube naročnikov vsekakor zaskrbljujoče, je Netflixov takojšen odziv tisto, kar je dobra napoved za njegovo prihodnost. Namesto da bi prešel v način panike, je moral pretočni velikan delati na prestrukturiranju svojega poslovanja, da bi določil dolgoročno donosnost.

Po letih zavračanja zamisli o uvedbi oglasov na svojo platformo je Netflix sprejel povečano povpraševanje po pretakanje z oglasi Poleg tega so poteze, kot so načrtovani napadi z deljenjem gesel in širitev oddelka za igre na srečo, načini, s katerimi si podjetje prizadeva povečati prihodke na naročnika in diverzificirati svoj zaslužek v prihodnjih letih.

V tretjem četrtletju leta 2022 so se prihodki Netflixa medletno povečali za 6 % na 7,93 milijarde USD, medtem ko so prihodki iz poslovanja upadli za 13 % na 1,53 milijarde USD, za kar je podjetje v prvi vrsti pripisalo moč ameriškega dolarja v primerjavi s tujimi valutami. Svetla točka v tem četrtletju je bil Netflixov dodatek za 2,4 milijona naročnikov, s čimer se je skupno število povečalo na 223,09 milijona po vsem svetu in končalo izgubo članov v prvi polovici leta.

Čeprav je pred podjetjem še dolga pot, se Netflixova vrnitev k rasti števila naročnikov in absolutni prednosti v smislu dobička obeta.

Pomen dolgoročnega razmišljanja

Netflix je imel prehodno leto in njegovo poslovanje ostaja v toku, saj uvaja spremembe v svojo storitev. V skladu s tem bo trajalo nekaj časa, da bo podjetje videlo pomembne donose od svojega prestrukturiranja, zato bodo vlagatelji želeli igrati dolgo igro, ko bodo v svoj portfelj dodali podjetje za pretakanje.

Zvezdnik pretakanja je večino leta 2022 preživel kot ena najdražjih storitev na trgu. Januarja so se naročnine na Netflix gibale od 9,99 USD do 19,99 USD na mesec, medtem ko je bila naročnina na Disney+ 7,99 USD in Apple TV+ je bil 4,99 USD. Vendar pa bosta uvedba z oglasi podprte proračunske stopnje Netflixa pri 6,99 USD v začetku tega meseca in načrtovana povišanja cen za Disney+ in Apple TV+ v decembru vse postavila v veliko bolj enake konkurenčne pogoje. Netflix bo potreboval le čas, da potrošniki sprejmejo spremenjeno tržno ponudbo.

Poleg načrtovane postopne opustitve gesel v letu 2023, ki bo članom zaračunala dodajanje dodatnih gospodinjstev k svoji naročnini, se Netflix Games prav tako hitro širi. Podjetje je med letom pridobilo več studiev za igre, sodelovalo z glavnimi razvijalci v panogi, da bi ustvarilo mobilne različice svojih franšiz, in pokazalo veliko zanimanje za širitev na igranje v oblaku.

Če upoštevamo Netflixov uspeh pri prehodu z izposoje DVD-jev po pošti na pretakanje videa, je težko oporekati njegovim možnostim, da sčasoma uspe na tem novem trgu. Spet bo trajalo nekaj časa, vendar ima Netflix prav, da diverzificira svojo ponudbo. Platforma podjetja za pretakanje se je začela kot brezplačna funkcija njegove naročnine za izposojo DVD-jev, tako kot so to storile Netflix Games. Netflix bi zlahka znova uporabil svojo preizkušeno in resnično strategijo in sčasoma spremenil Netflix Games v lastno storitev za ustvarjanje dodatnega toka prihodkov.

Delnice Netflixa so leta 2022 močno poskočile, zaradi česar je razmerje med ceno in dobičkom 21. novembra znašalo 25,54. Z naraščajočim številom naročnin, novim povečanjem prihodkov od oglasov in številnimi drugimi obetajočimi projekti v pripravi je delnica Netflixa odličen nakup za dolgoročne vlagatelje.

Danny Cook nima nobene pozicije v nobeni od kotiranih delnic. The Motley Fool ima položaje in priporoča Apple, Netflix in Walt Disney. The Motley Fool priporoča Warner Bros. Discovery, Inc. in priporoča naslednje možnosti: dolgi januarski klici za 145 $ pri Waltu Disneyju, dolgi marčevski klici za 120 $ pri Appleu, kratki januarski klici Walt Disney za 155 $ za januar 2024 in kratki klici Apple za marec 2023 za 130 $. Motley Fool ima a politiko razkritja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *