Privrženci iranske vlade se soočajo s protestniki na svetovnem prvenstvu

AL RAYYAN, Katar (AP) – V petek so se napetosti povečale na drugi tekmi Irana za svetovni pokal, saj so privrženci iranske vlade nadlegovali tiste, ki so protestirali proti njej, varnostniki stadiona pa so zaplenili zastave, majice in druge predmete, ki izražajo podporo protestnemu gibanju, ki je zajelo Islamska republika.

Nekaterim navijačem so varnostniki stadiona preprečili, da bi na tekmo proti Walesu na stadion Ahmad Bin Ali prinesli predrevolucionarne perzijske zastave. Drugim, ki so nosili takšne zastave, so iz rok iztrgali provladni iranski navijači, ki so prav tako žaljivo vzklikali navijače, ki so nosili majice s sloganom protestnega gibanja, ki je preplavilo državo: “Ženska, življenje, svoboda.”

Za razliko od prve tekme proti Angliji so iranski igralci pred tekmo zapeli himno, medtem ko so nekateri navijači na stadionu jokali, žvižgali in žvižgali.

Reprezentanca je bila pod strogim nadzorom zaradi kakršnih koli izjav ali gest o protestih po vsej državi, ki že tedne pretresajo Iran.

Pred stadionom so izbruhnili pretepi med navijači, ki so vzklikali “Ženske, življenje, svoboda” in drugimi, ki so vzklikali “Islamska republika!”

Majhna skupina moških je pred stadionom obkrožila tri različne ženske, ki so dajale intervjuje o protestih tujim medijem in motile oddaje, ko so jezno vzklikale “Islamska republika Iran!” Številne oboževalke so bile videti pretresene, ko so privrženci iranske vlade vzklikali nanje v farsiju in jih snemali od blizu na svoje telefone.

35-letna ženska po imenu Maryam, ki tako kot drugi iranski oboževalci ni želela izdati svojega priimka zaradi strahu pred vladnimi povračilnimi ukrepi, je začela jokati, ko so jo obstopili moški, ki so kadili rogove, in ji posneli obraz. Na obrazu je imela narisan napis “Svoboda ženskega življenja”.

»Oveščati želimo o njegovi aretaciji in gibanju za pravice žensk. Preprosto,« je povedala Maryam, ki živi v Londonu, a prihaja iz Teherana. “Nisem tukaj, da bi se boril proti komur koli, ampak ljudje me napadajo in me imenujejo terorist. Vse, kar želim povedati, je, da nogomet ni pomemben, če ljudje umirajo na ulicah.”

Maryam in njeni prijatelji so nosili klobuke z imenom odkritega nekdanjega iranskega nogometaša Voria Ghafourija, ki je kritiziral iranske oblasti in je bil v četrtek v Iranu aretiran zaradi obtožb širjenja protivladne propagande. Povedala je, da so privrženci iranske vlade sneli klobuke z glave.

Ghafouri, ki je Kurd, je bil ključni član iranske ekipe na svetovnem prvenstvu leta 2018, a presenetljivo ni bil imenovan v letošnjo ekipo v Katarju.

»Očitno je ta teden postala igra zelo spolitizirana. Vidiš lahko ljudi iz iste države, ki se med seboj sovražijo,« je dejal Mustafa, 40-letni oboževalec Irana, ki prav tako ni želel izdati svojega priimka. “Mislim, da je imela aretacija Voria tudi velik vpliv na družbo v Iranu.”

Jezni protestniki v Iranu izražajo svojo jezo nad družbeno in politično represijo ter državno naglavno ruto ali hidžab za ženske. Demonstracije, ki jih je 16. septembra sprožila smrt 22-letne Mahse Amini v priporu državne moralne policije, so hitro prerasle v pozive k propadu same Islamske republike. Od izbruha protestov je bilo ubitih najmanj 419 ljudi, poroča Iran Human Rights Watch.

Nemiri so zasenčili začetek svetovnega prvenstva v nogometu v Iranu. Ponedeljkova uvodna tekma proti Angliji je bila prizorišče protestov, saj so protivladni navijači na tribunah mahali z napisi in skandirali. Pred to tekmo, ki jo je Iran izgubil s 6:2, so njegovi igralci ostali tiho med himno in niso proslavljali svojih dveh golov. V petek so zapeli državno himno in divje slavili, ko so zadeli pri zmagi z 2:0 proti Walesu.

Američanka Ayeh Shams, ki je bila na tekmi proti Walesu z bratom, je povedala, da so ji varnostniki zasegli zastavo, ker je na njej pisalo “women”.

»Smo prva generacija Američanov. Naši starši so bili rojeni v Iranu. Tukaj smo samo zato, da uživamo v igrah in da damo platformo iranskemu ljudstvu, ki se bori proti islamskemu režimu,« je dejal Shams.

Zeinlabda Arwa, varnostnik na stadionu, je potrdil, da je bilo oblastem ukazano, naj zaplenijo vse razen zastave Islamske republike Iran.

“Ne glede na to, ali govorite o Iranu, Katarju ali kateri koli državi, lahko prinesete le običajno zastavo,” je dejala.

Jezna skupina podpornikov iranske vlade je vpila na Elyasa Doerra, 16-letnega Iranca, ki živi v Arizoni in je kot plašč nosil perzijsko zastavo, dokler je ni slekel in pospravil v torbo. “Ni jim všeč, da je to politična izjava,” je dejal in dodal, da so drugi iranski navijači pristopili k njemu in rekli, da cenijo gesto.

Pred petkovo tekmo so Iranci s streh v Teheranu vzklikali protivladne slogane. Razpršeni protesti so v četrtek izbruhnili tudi v kurdskih mestih na zahodu države in v osrednjem mestu Isfahan.

Iranska državna TV je v petek svoj glavni informativni bilten posvetila iranski nogometni moči, reprezentanci je zaželela srečo proti Walesu in predvajala montažo iranskih golov skozi zgodovino.

___

AP poročanje o svetovnem prvenstvu: https://apnews.com/hub/world-cup in https://twitter.com/AP_Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *