Prihajajo težave na borzi? | Hrib

Če borzniki prihodnje leto izgubijo denar, ne bodo mogli reči, da jih glavne svetovne centralne banke niso opozorile.

Prvi je bil predsednik Federal Reserve Jerome Powell Opozorilo da lahko zmanjšanje inflacije zahteva daljše obdobje visokih obrestnih mer in gospodarske rasti pod trendom. Zdaj tako Fed kot Evropska centralna banka Opozorilo povečana tveganja za svetovni finančni sistem.

Dejansko je po nedavnem Fed Poročilo o finančni stabilnosti“Hitro hkratno zaostrovanje svetovne denarne politike, skupaj z naraščajočo inflacijo, trajajočo vojno v Ukrajini in drugimi tveganji, bi lahko povzročilo večjo ranljivost, na primer zaradi nizke likvidnosti na ključnih finančnih trgih ali skritega finančnega vzvoda.”

Zdi se, da gredo delniški trgi skozi obdobja pozabljanja, da so dolgoročne cene na delniškem trgu določene s pričakovanim tokom dobička podjetja in obrestno mero, po kateri so ti dobički diskontirani. Nižji kot je pričakovani tok dobička, nižja bo dolgoročna cena delnice. Nižja kot je obrestna mera, višja bo cena delnice za kateri koli tok dobička.

Zdi se, da danes prehajamo skozi eno tistih obdobij, ko je borza v veliki meri osredotočena na obete glede obrestnih mer in večinoma pozablja na obete glede dobička. Zaradi impresivnega 10-odstotnega povečanja glede na najnižjo vrednost septembra 2022 borza vse bolj pričakuje, da se bo Fed ob izboljšanju podatkov o inflaciji odvrnil od svoje trenutne nizke denarne politike. Če se Fed res obrne, bodo obrestne mere naslednje leto nižje, kot bi bile sicer.

Če bi se dobiček obdržal, bi bil zasuk Fed dober za tečaje delnic, ker bi povzročil nižje obrestne mere, ki bi znižale dobičke podjetij. Povsem drugačna zgodba pa bi nastala, če bi bil razlog za zasuk Feda možnost pomembne gospodarske recesije ali svetovne finančne krize. V teh okoliščinah bi zmanjšanje obetov glede dobička verjetno preseglo vse koristi za cene delnic zaradi nižjih obrestnih mer.

Jerome Powell je bil jasen v svoji odločenosti, da bo ohranil dovolj visoke obrestne mere toliko časa, da bo znižal inflacijo s trenutne 7,7 odstotka dosegla 2-odstotno ciljno inflacijo Feda. Kot nekdanji minister za finance se Larry Summers nikoli ne naveliča nas spominjazelo malo verjetno je, da bi tako veliko znižanje inflacije lahko dosegli brez povzročitve znatne gospodarske recesije.

Zdi se, da se trg obveznic zaveda velike verjetnosti recesije prihodnje leto, saj kratkoročne obrestne mere pošilja precej nad dolgoročne obrestne mere. Nasprotno pa se zdi, da borzni analitiki to verjetnost zanemarjajo, saj so komajda znižali napovedi zaslužka.

Trenutno borzno samozadovoljstvo še težje razumejo eksplicitna opozorila Feda in ECB o povečanem tveganju svetovnega finančnega trga v času hkratnega zaostrovanja denarne politike, visoke inflacije in geopolitičnih napetosti. Navidezno samozadovoljstvo trga je težje razumeti glede na številne razpoke, ki se že pojavljajo v svetovnem finančnem sistemu.

V preteklem letu so kitajski Evergrande s 300 milijardami dolarjev dolga in 20 drugih kitajskih vlagateljev v nepremičnine zamujali s svojimi posojili. V Združenem kraljestvu je morala Bank of England prejšnji mesec reševanje pokojninski sistem Združenega kraljestva s 65 milijardami dolarjev vredno intervencijo na britanskem trgu pozlačevanja, da bi ga rešil nepremišljenih položajev izvedenih finančnih instrumentov. Medtem imajo v nastajajočem tržnem prostoru Argentina, Rusija, Šrilanka in Zambija vse niso plačali svojega dolga. V zadnjem času je trg kriptovalut pretresel upad FTX, platforme za trgovanje s kriptovalutami.

Morda bomo imeli tokrat srečo in bodo trgi kljub recesiji in kljub krizi finančnih trgov še naprej okrevali. Če pa se pesimisti zmotijo, ko kličejo po resničnih težavah na borzi, bi se lahko branili s trditvijo, da so vsi namigi in zgodovinske izkušnje kazale v nasprotno smer.

Desmond Lachman je višji sodelavec na American Enterprise Institute. Bil je namestnik direktorja oddelka za razvoj in pregled politike Mednarodnega denarnega sklada in glavni ekonomski strateg za nastajajoče trge pri Salomon Smith Barney.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *