Preoblikovanje trga z električno energijo ERCOT bi lahko povzročilo, da bi bili potrošniki “veliki poraženci”

Zakonodajalci so v četrtek podvomili v ugotovitve poročila, ki bo služilo kot podlaga za preoblikovanje državnih trgov z električno energijo, in nekatere predpostavke študije o tem, kako deluje državno električno omrežje, označili za napačne.

Zaslišanje državnega senatnega odbora za poslovanje in trgovino je bila prva priložnost za zakonodajalce in poznavalce industrije, da pretehtajo študijo, objavljeno prejšnji teden, in predloge Komisije za javne službe za prenovo veleprodajnih trgov z električno energijo.

Zakonodajalci so se hitro osredotočili na pomanjkljivosti v dokumentu, ki naj bi služil kot dokončno vodilo zakonodajalcem in uradnikom JKP, ko poskušajo prenoviti deregulirane državne trge z električno energijo.

“Menim, da je študija pomanjkljiva, ker temelji na predpostavkah, ki niso nujno resnične,” je dejala senatorka Donna Campbell, R-New Braunfels. “Sploh nisem prepričan, da je bila to odlična študija.”

Zakonodajalec in PUC zahtevata prenovo elektroenergetskega sistema kot odgovor na izpade februarja 2021, ko je zimska nevihta povzročila obsežne izpade, ki so trajali več dni in prispevali k smrti najmanj 200 ljudi. Študija, vredna 600.000 $, ki jo je izvedlo priznano energetsko svetovalno podjetje E3, je predstavila stroške in koristi treh načrtov za preoblikovanje trga, o katerih se razpravlja približno eno leto, ter dva nova koncepta, ki sta bila predstavljena, ko je bilo poročilo objavljeno prejšnji četrtek.

Poročilo je od objave prestalo kritike glede tega, kaj je vsebovalo in česa ne. Na primer, ni vključevala zamrznitve zimskega največjega povpraševanja februarja 2021 in drugih analiz ter domnevala, da bodo imeli generatorji dostop do vsega goriva, ki ga potrebujejo v hudem vremenu, čeprav so težave z oskrbo elektrarn z zemeljskim plinom prispevale k izpadom električne energije ki so prizadeli milijone Teksašanov potisnjeni v ledeno temo.

PREBERITE ŠE: PUC svetovalci priporočajo prenovo trga z električno energijo, ki bi lahko odjemalce letno stala 460 milijonov dolarjev več

Predsednik PUC Peter Lake je v četrtek dejal, da so bili ti pomisleki opuščeni, ker sta PUC in Teksaški svet za električno zanesljivost, državni neprofitni operater omrežja, določila nove vremenske standarde in standarde za gorivo, ki so po njegovem mnenju ublažili številne od teh težav.

Toda Carrie Bivens, neodvisna opazovalka trga za ERCOT, je dejala, da je študija tudi precenila možnost prihodnjih izpadov električne energije, netočno modelirala trenutne tržne okvire in precenila, koliko proizvodnje bi lahko bilo izven omrežja. Študij ocenjenih 11.000 megavatov proizvodnje na premog in plin bi lahko zaprli do leta 2026, kar bi zadostovalo za napajanje približno 2,2 milijona domov na vroč poletni dan.

“Ne vidimo 11.000 megavatov upokojitve,” je dejal Bivens.

Uradniki E3 niso bili prisotni, da bi pojasnili svojo metodologijo ali ugotovitve

“In koliko denarja smo jim plačali?” Senator Charles Schwertner, R-Bryan, je vprašal, ko so jim povedali, da jih ni na zaslišanju.

Poleg vprašanj o poročilu je nekatere senatorje skrbelo tudi, kaj bi lahko različni predlogi pomenili za račune strank.

POVEZANO: Ne glede na načrt energetskega trga je krov že naložen proti obnovljivim virom energije

Predlog preoblikovanja, ki ga priporočata osebje PUC in Lake, bi določil standard zanesljivosti, ki ga morajo proizvajalci izpolnjevati, in ponudil dobropise za električno energijo, proizvedeno v času težkih razmer v omrežju. Proizvajalci bi eno leto vnaprej obvestili ERCOT, kdaj bo na voljo elektrika in koliko bodo proizvedli. Če bi proizvedli obljubljeno moč v času največje porabe, bi prejeli kredit.

Lake je dejal, da bi to zagotovilo spodbude za proizvajalce, da se priključijo na omrežje, preden zaloge električne energije postanejo nevarno kratke, s čimer bi se oddaljili od trenutnega “kriznega” modela, kjer cenovni signali povedo generatorjem, naj se priključijo na omrežje, ko zaloge niso zadostne.

“Pred seboj imamo tržno zasnovano rešitev, za katero analiza pravi, da bi nam dala 10-krat večjo zanesljivost za manj denarja, ki bi ga stranke plačale, če ne bi ukrepali,” je dejal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *