Predborzni trg delnic: Se neusmiljeno vzpenjanje dolarja bliža koncu?

Različica te zgodbe se je prvič pojavila v glasilu CNN Business’ Before the Bell. Niste naročnik? Lahko se prijavite točno tukaj. Zvočno različico glasila lahko poslušate s klikom na isto povezavo.


London
CNN Business

Zgodbo o finančnih trgih in svetovnem gospodarstvu letos delno piše dramatična rast ameriškega dolarja, katerega nezadržna rast povzročil šok po vsem svetu. Vendar pa bi se končno lahko njegov vratolomni rally bližal koncu.

Kaj se dogaja: Dolar je do zdaj v tem četrtletju padel za več kot 4 % in je padel z najvišje vrednosti v dveh desetletjih, ki jo je dosegel septembra. Prejšnji teden so po podatkih Societe Generale vlagatelji prvič po juliju 2021 zavili medvedje do dolarja.

“Trgi so zaskrbljeni zaradi znakov temeljnega premika in vlagatelji se vse bolj bojijo, da bodo zamudili, saj so popravki po vrhuncu ponavadi hitri in strmi,” so povedali strategi banke Goldman Sachs v nedavno objavljenih obetih banke za leto 2023.

Kaj se je spremenilo? Najprej je bil tam presenetljivi podatki o inflaciji v ZDA, kar je pokazalo, da so cene oktobra rasle počasneje od pričakovanj. To je povečalo pričakovanja, da bi lahko Federal Reserve kmalu znižala zvišanje obrestnih mer.

(Močno zvišanje obrestnih mer v letošnjem letu je bil ključni razlog za skok dolarja. Vlagatelje spodbuja k nakupu sredstev v ZDA, ki imajo vse bolj privlačne donose. Za izvedbo teh transakcij morajo kupiti dolarje.)

Drugič, narašča optimizem, da se Kitajska morda pripravlja na omilitev omejitev zaradi koronavirusa. Vlada je sprejela tudi ukrepe za reševanje krize v nepremičninskem sektorju v državi. Poleg tega je toplo jesensko vreme v Evropi zmanjšalo zaskrbljenost glede dostopa do energije to zimo, zaradi česar so gospodarske napovedi nekoliko bolj optimistične.

Če bodo ta gospodarstva uspešnejša od pričakovanj, Združene države ne bodo videti kot edina igra v mestu – in druge valute bi lahko spet izgledale privlačne.

“Imate kombinacijo jasnih znakov, da se inflacija v ZDA upočasnjuje, jasnih znakov, da Evropa morda nima tako slabe zime, kot smo mislili, in jasnih znakov, da je Kitajska morda bolj osredotočena na rast, kot je bila prej,” je Jordan Rochester, valutni strateg pri Nomuri, mi je povedal. Meni, da je vrednost dolarja morda dosegla vrh v primerjavi z drugimi glavnimi valutami.

Pogled naprej: Seveda obstajajo velika tveganja za obete. Kitajska še naprej trdo igra proti covidu, čeprav vlagatelji obupno upajo, da bo predsednik Xi Jinping kmalu spremenil svoj pristop. Dolar se je v ponedeljek po napovedi petdnevnega zaprtja okrepil Okrožje Guangzhouglavno prometno središče.

Glede načrtov Federal Reserve ostaja veliko negotovosti. In ruska nepredvidljiva vojna v Ukrajini ima še vedno potencial, da hitro spremeni računico za Evropo.

“Malo verjetno je, da bo dolar padal naravnost,” je nedavno posvaril Kit Juckes iz Societe Generale. Ko bo prišel, bo vrh verjetno videti nazobčan, je opozoril, ne pa ostra, čista “imitacija Matterhorna”.

Zakaj je pomembno: pisal sem o tem, zakaj je močan dolar izjemno boleč za druge države tukaj. Skratka, šibkejši dolar bi lahko pocenil uvoz hrane in energije ter zmanjšal bolečino za vlade z dolgom, denominiranim v dolarjih. Lahko bi celo zmanjšalo verjetnost politične nestabilnosti – kar pomeni, da bodo številni voditelji opazovali, kaj se bo zgodilo naslednje.

Za petami spektakularne implozije FTX je bil izvršni direktor Coinbase Brian Armstrong v medijskem napadu. Njegovo sporočilo: Ne nabijajte nam slabih igralcev.

FTX “ni reprezentativen za vsako kripto podjetje,” je dejal Armstrong v nedavnem intervjuju za CNBC in opozoril, da ima Coinbase sedež v Združenih državah in da se z njim javno trguje, kar pomeni, da je njegove finance mogoče natančno pregledati. Podjetje je celo objavilo oglas v Wall Street Journalu, v katerem je dejalo, da mu lahko zaupajo, saj išče posodobljene predpise.

Kljub temu vlagatelji ne razumejo sporočila, saj rastejo strahovi glede zdravja celotnega kripto sektorja.

Preverite tukaj: delnice Coinbase so v zadnjih petih dneh padle za več kot 20 %. Od začetka leta so padle za 84 %.

Trgovci podjetju tudi odpisujejo dolg. Donos obveznice 2028, ki se giblje glede na cene, je v zadnjih dneh poskočil in presegel 15%. Na začetku meseca je bila blizu 11 %, na začetku leta pa manj kot 5 %.

Bank of America je konec prejšnjega tedna znižala napoved tečaja delnic Coinbase. Analitik Jason Kupferberg je dejal, da čeprav je prepričan, da startupa ne bo doletela enaka usoda kot FTX, “to ne pomeni, da so imuni na širše posledice znotraj kripto ekosistema”, ko se regulatorji vrtijo in trgovci umikajo.

Bitcoin je ta teden padel pod 16.000 $. Do danes je izgubil 66 % svoje vrednosti.

Niz zamrznitev zaposlovanja in odpuščanj v tehnološkem sektorju je privedel do alarmantne serije naslovnic, moja kolegica Nicole Goodkind opazili v začetku tega meseca. Seznam prizadetih podjetij je kdo je kdo od najboljših igralcev: Amazon, Apple, Meta, Stripe — in seveda Twitter.

Toda Morgan Stanley meni, da tega ne bi smeli brati kot opozorilo za širši ameriški trg dela.

»Je lahko ta sektor znanilec sprememb v ponudbi delovne sile v prihodnosti? Mislimo, da ne,« so povedali ekonomisti in strategi banke v nedavni raziskavi.

Ekipa je ugotovila dva razloga za to. Prvič, trdijo, da je tehnološka industrija ogromna v smislu vrednotenja na borzi, vendar dejansko ne zaposluje toliko ljudi, kot je delež celotne ameriške delovne sile. V najširšem možnem obsegu predstavlja 9 % vseh zaposlenih. Odpuščanja v tehnološkem sektorju, čeprav precejšnja, predstavljajo nekaj več kot 0,1 % vseh plačilnih list v ZDA.

Drugič, pristop tehnološkega sveta do zaposlovanja in zaposlovanja je drugačen od preostalega gospodarstva. Zaposlovanje v tehnologiji je “poskočilo” nad raven pred pandemijo, medtem ko ga druge šele dohitevajo.

Eno opozorilo: Morgan Stanley pričakuje, da bo ameriški trg dela leta 2023 oslabel zaradi upočasnitve gospodarstva. Oktobra je bilo dodanih približno 261.000 pozicij, do naslednjega poletja pa banka pričakuje mesečno povečanje za blizu 50.000.

Zunaj tehnologije pa ne pričakuje velikih rezov – zlasti glede na stalno pomanjkanje osebja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *