Pravosodni sistem, kriptovaluta, orožje, podnebje

Opomba urednika mnenja: Objavlja Star Tribune Opinion pisma od bralcev na spletu in v tiskani obliki vsak dan. Če želite prispevati, kliknite tukaj.

•••

Dva članka v rubriki Star Tribune v Minnesoti 18. novembra ponujata prepričljive dokaze, da v državi obstajata dva pravosodna sistema, eden za bogate in drugi za revne. “Sodišče: najstniku bodo sodili kot polnoletnemu” (stran B1) pripoveduje tragično zgodbo Husayna Bravehearta, indijanskega najstnika iz indijanskega rezervata Pine Ridge v Južni Dakoti, ki je bil pri 6 letih oddan v rejništvo. Razumljivo jezen se je premetaval po rejniškem sistemu s premalo sredstev, dokler ni končal z napačno množico v “prehodu iz rejnika v zapor”. Bil je star 15 let in so ga ujeli pri kraji avtomobila, s slabo zgodovino, zdaj pa je na poti do najmanj 12 let v zaporu za odrasle. Ali kdo verjame, da bo prišel pripravljen postati produktiven član družbe?

Nasprotno pa na strani B5 vidimo “Nekdanji izvršni direktor Snack Food je dobil dogovor za krajo 300.000 $,” kjer ugotovimo, da Thomas J. Wiechmann ne bo odslužil zapora, potem ko je bil obtožen več kot 300.000 $ kraje. Če bo ravnal, bo obtožbo znižano na prekršek, ob izreku treh let v pogodbi pa lahko zahteva krajšo pogojno kazen. Na podlagi zgodbe mu je uspelo ukrasti na tisoče dolarjev na leto vsaj zadnjih šest od 24 let v podjetju. Za direktorje se vrti toliko denarja, da te kraje niso zgrešili že vsaj šest let. Niti dneva v zaporu za krajo več kot 300.000 dolarjev!

Kaj pa, če bi bilo na voljo samo 100.000 $ virov za podporo Braveheartu, ko je bil zapuščen pri 6 letih? Večina od nas si ni znala predstavljati, kakšno je bilo njegovo življenje, ni pa si težko predstavljati, kaj bi lahko denarni drobiž v zvezi z nadomestilom vodstvenim delavcem prispeval k izboljšanju življenja Pogumnega srca in mnogih njemu podobnih. Bog ne daj, da razmišljamo o povišanju davkov, da bi poskušali izboljšati življenja “teh ljudi”. Namesto tega plačujemo za zločine in zaporne kazni, ki so jih povzročili tisti, ki si ne morejo privoščiti, kar je potrebno, da postanejo krivi prigrizkov.

Tom Salkowski, Buffalo, Minn.

KRIPTOVALUTA

Vidim, da je ameriška vlada zaskrbljena zaradi vlagateljev zaradi propada FTX (»Troubled FTX Owes $3 Billion to Major Creditors,« 22. november). Nisem opazil nobene skrbi glede “rudarjenja” kripto podatkov z uporabo ogromnih količin električne energije za razvoj kriptovalute. Mislim, da večina državljanov ne razume, koliko lahko to tako imenovano rudarjenje poslabša podnebne spremembe. Te operacije rudarjenja so odvisne od velikega števila računalnikov, ki izvajajo izračune, ki, kolikor vem, nimajo povratne vrednosti. Nastala moč, potrebna za hlajenje, je ogromna in je povzročila ponovno odprtje zaprtih elektrarn na premog za zadostitev velikih količin potrebne električne energije. Kripto “rudarjenje” je treba regulirati ali odpraviti. Vsaj zmanjšati je treba porabo energije, “rudarski” računalniki morajo izvajati uporabne izračune, potrebna energija pa mora prihajati iz virov, ki niso fosilna goriva.

Prejšnji mesec je imel Star Tribune odličen članek o kripto “rudarjenju”, kjer so poudarili, da je bila operacija “rudarjenja” odobrena za Jamestown, ND, kjer bi bila potrebna energija dvakrat večja od energije, ki je potrebna za celotno mesto s 16.000 prebivalci ! (“Pazite se kriptovalute ‘divjega zahoda’,” 23. oktober) To se dogaja po vsem svetu!

Tate Halvorson, Minneapolis

•••

Ob propadu FTX in morebitni kazenski odgovornosti Sama Bankman-Frieda za uporabo sredstev strank za vlaganje v tvegane podvige njegove podružnice, se morate vprašati, ali sta senatorka Tina Smith ali ameriška predstavnica Angie Craig, ki sta oba prejela politične donacije od Bankmana – Fried , bi razmislil o vrnitvi teh sredstev strankam FTX.

Sheryl McMahon, Cottage Grove

PIŠTOLE

Ko 376 policistom na osnovni šoli Robb v Teksasu ni uspelo ustaviti pokola 19 otrok, ki ga je izvedel 18-letnik z zakonito kupljenim jurišnim orožjem, potem morda, samo morda, Američani in naši trenutni zakoni niso dovolj, da bi zaustavili smrt zaradi orožja. in zločini. In zdaj še eno nesmiselno streljanje neoboroženih, nedolžnih živih Američanov (“Napad Colorada bi moral spodbuditi akcijo,” uvodnik, 22. november).

Jurišno orožje je treba prepovedati. Lastništvo orožja bi moralo biti v najboljšem primeru težko. Civilistom ne bi smelo biti treba nositi nabitega orožja v javnosti. Lov samo v loviščih. Vse orožje registrirano, licencirano in zavarovano. Tiste, ki jih zalotijo ​​z nezakonitim orožjem, je treba zapreti. Če nekdo drug pri kaznivem dejanju uporabi orožje, za katerega je izdano dovoljenje posamezniku, bi moral biti tudi ta lastnik orožja obtožen.

Ljudje, ki podpirajo orožje, govorijo o odgovornih lastnikih orožja, ki jih krši kateri koli zakon, ki bi omejil dostop do katere koli vrste orožja. Odgovorni lastniki orožja bi morali biti odgovorni za orožje, ki ga prinesejo domov. Pika. Obdobje divjega zahoda in “puške za vsakogar” bi moralo biti mimo. Kot družba smo dokazali, da ne moremo nositi odgovornosti – in to dokazujemo vsak dan.

David McCuskey, Orono

PODNEBNE KONFERENCE

Ker mednarodna podnebna konferenca COP-27 ni uspela obravnavati obsega naših podnebnih izrednih razmer, od nas zahteva, da podvojimo lokalno in individualno ukrepanje (»Podnebni pogovori vidijo nov dogovor o financiranju«, 21. november). Zagotovo je najboljši pristop k podnebni krizi tisti, ki je globalen in pravičen ter ga vodijo vlade na najvišji ravni. Toda politična in ideološka nepopustljivost na teh ravneh zahteva dodatne strategije. Ni dodatnega časa in ni dobrih izbir.

V Minnesoti lahko naša zakonodaja pripelje do energetske varnosti in trajnosti z gospodarskimi in okoljskimi koristmi za prihodnje generacije; prihajajoče srečanje ponuja novo priložnost. Podpora množičnim skupinam, kot je Fresh Energy, lahko spodbudi ukrepanje na državni in regionalni ravni.

Potrebno pa je tudi osebno ukrepanje. Vsi moramo postati ogljično nevtralni in hitri. In lahko! Preprosto je izbrati Xcel Energy “Windsource” in ekonomično je uporabljati sončno energijo za oskrbo naših domov! Hrano lahko jemo nižje na prehranski verigi in pri tem prihranimo denar.

Zračni promet je problematičen, ker zahteva sežiganje veliko ogljika v obliki reaktivnega goriva, vendar lahko pomaga nakup nadomestil za ogljik. Skupine, kot sta Sustainable Travel International in Terrapass, nudijo spletne strani, ki so enostavne za uporabo; te skupine so certificirane s strani tretjih oseb in podpirajo projekte trajnostne energije in varčevanja po vsem svetu.

Mednarodni neuspeh ne pomeni, da obupamo. Z vsem ustvarjanjem v igri zahteva, da tega ne storimo.

Lyndon Torstenson, Minneapolis

•••

Vesel sem, da bom izvedel, da bodo ZDA pomagale pri plačilu ustanovitve sklada za odškodnino revnim državam, ki so žrtve ekstremnih vremenskih razmer, ki jih je poslabšalo onesnaženje z ogljikom. Pomoč drugim državam pri soočanju s poplavami in sušo ni le poštena stvar, ampak bo koristila tudi bogatejšim državam, saj bo zmanjšala nevarnost množičnih migracij. Upam, da bodo sredstva uporabljena tudi za pomoč državam v razvoju, da preskočijo uporabo premoga in plina ter se usmerijo naravnost v sončno in vetrno energijo. To bo zahtevalo vnaprejšnjo naložbo, vendar bo vsemu svetu pomagalo preprečiti katastrofalne posledice podnebnih sprememb. Tisti med nami, ki si lahko privoščimo vožnjo s svojimi terenci, ogrevamo svoje velike hiše in letimo nekam samo za zabavo, si lahko privoščimo, da drugim ljudem pomagamo do toplote in svetlobe, ne da bi porabili več fosilnih goriv.

Cathy Ruther, St. Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *