Potresni premiki na mednarodnih podatkovnih trgih zahtevajo posodobitve širokopasovne politike

Gibanje globalne politike za izboljšanje povezljivosti in odpravo digitalnega razkoraka je privedlo do poročil o mednarodnih podatkovnih trgih in povezanih regulativnih politikah. Prispevki predstavljajo včasih nejasno terminologijo: uporaba, tranzit, peering in medsebojno povezovanje. Vsak izraz ima poseben pomen in prakso. Oblikovalcem politike lahko koristi povzetek politik in predlaganih instrumentov – skupaj s podrobnim pregledom mrež in praks v njihovi državi. Tukaj je nekaj ključnih ugotovitev iz poročila.

Vzpon vzporednega, lastniškega in nereguliranega interneta s strani platform

Nemška zvezna agencija za omrežja je naročila študijo o konkurenci na tranzitnih in enakovrednih trgih (141 strani), pri čemer ugotavlja, da evropski regulatorji tega vprašanja niso preiskali že vsaj 5 let. Poročilo ugotavlja, da internetni promet v Evropi medletno raste za 25 odstotkov, da je 80 odstotkov tega prometa videa, družbenih omrežij in iger ter da le 5-6 igralcev (npr. platforme Netflix, Amazon Prime, YouTube). , itd.) več kot polovica celotnega prometa. Ti akterji imajo večjo mednarodno hrbtenično zmogljivost kot svetovni ponudniki širokopasovnih storitev in so zavrnili tranzit tretjih oseb v prid izgradnji lastnih hrbteničnih omrežij, podmorskih kablov in podatkovnih centrov – posledično je tranzitni posel upadel. Platforme se na splošno izogibajo spletnim izmenjavam, kjer so cene pregledne, namesto tega gradijo omrežja po meri za svojo lastniško vsebino in povečujejo učinkovitost in donosnost svojih storitev.

Ogromen razvoj in širitev hrbtenične infrastrukture in dostave s strani teh akterjev sta trajno spremenila celotno globalno internetno arhitekturo, strukturo medsebojnega povezovanja in razmerje med platformami in ponudniki širokopasovnih storitev, kar je povzročilo konkurenčno slabši položaj za operaterje. Nadaljnja rast internetnega prometa še naprej oblikuje dinamiko internetne arhitekture, pri čemer ima največji vpliv stalna nesorazmerna rast pretakanja videa in storitev v oblaku. Kljub številnim prednostim zasebnega zagotavljanja omrežij lahko pride do konfliktov, ko si strani izmenjujejo podatke, glede na relativno tržno moč med neusklajenimi entitetami. Medtem ko se je internetna arhitektura v zadnjih desetih letih dramatično spremenila, se je pravni in regulativni okvir za prometne tokove le malo spremenil, največje platforme pa so v bistvu neregulirane na teh mednarodnih podatkovnih trgih. Izjema je Južna Koreja s svojim edinstvenim pristopom k širokopasovni politiki in priznanim svetovnim vodstvom na področju širokopasovnih povezav.

Uporaba omrežja v primerjavi z izpadom

Južna Koreja ima okvir neto nadomestila za uporabo že skoraj desetletje. Etika politike odraža priznanje deljene odgovornosti med ponudniki širokopasovnih povezav in ponudniki vsebin/aplikacij za zagotavljanje kakovosti dostave podatkov in uporabniške izkušnje. V praksi pravilnik zagotavlja povračilo stroškov namestitve in vzdrževanja optičnih vlaken od ponudnika vsebine do glavnega usmerjevalnika širokopasovnega ponudnika. To zagotavlja namensko pasovno širino za določeno vsebino in ščiti pred poslabšanjem omrežne izkušnje za uporabnike, ki ne dostopajo do določene vsebine.

Pomembno je, da ta praksa nima nobene zveze z motnjami prometa do končnih uporabnikov. Kaže, da Analysis Mason, internetna družba, in drugi zamenjujte uporabo omrežja (ki opisuje razmerje med ponudniki širokopasovnih storitev in ponudniki vsebin/aplikacij) z načinom zaključevanja “omrežje pošiljatelja plača” (SPNP). V Južni Koreji je SPNP zgodovinski režim, ki velja le med telekomunikacijskimi operaterji stopnje 1, če njihov menjalni tečaj prometa ne presega 1:1,8.

Čeprav se v Južni Koreji spodbuja povračilo stroškov, ni obvezno, zato veliki ameriški igralci igrajo režim. Na primer, Netflix je zavrnil zahtevke za povračilo in ponudnika širokopasovnih povezav sprožil pred sodiščem, češ da ni dolžan plačati širokopasovnih nadgradenj, potrebnih za upravljanje Netflixove vsebine, ki se je skoraj čez noč povečala za 26-krat. netflix izgubljen, in zadeva je v pritožbi.

Podobno je Facebook prosil južnokorejske širokopasovne ponudnike, naj brezplačno namestijo Facebookove strežnike v svoja omrežja. Širokopasovni ponudniki so protestirali; navsezadnje so strežniki dragi in jih ni mogoče preurediti za druge vsebine, zato so neučinkoviti in odveč, če gostujejo brezplačno. Za izsiljevanje težave, Facebook ugasni nekateri od teh strežnikov so tudi preusmerjali promet v druge države in operaterje. To je poslabšalo izkušnjo končnega uporabnika in korejski regulator za telekomunikacije je Facebook kaznoval zaradi, za kar je menil, da je povzročil namerno škodo. Facebook je zadevo sprožil pred sodiščem in zmagal, vendar je zloraba pritegnila pozornost korejske skupščine.

Naprej, verjame Zbor posodobitev zakona o telekomunikacijah določiti, da se podjetja pogajajo v dobri veri z zahtevami glede preglednosti podatkov in cen. Predlog zakona nima obveznosti izplačila odškodnine.

Nizi podatkov, potrebni za preverjanje

Oblikovalci politike imajo malo informacij o mednarodnih trgih podatkov. Čeprav so uporabne informacije o mednarodnem podatkovnem prometu na agregirani, globalni ravni na voljo pri družbah Cisco in Sandvine, nam le malo povedo o obnašanju akterjev v izmenjavi prometa in mikroekonomiji posameznih omrežij.

Potekajo predhodna prizadevanja za zagotovitev več podatkov, zlasti od Strand Consult ki zbira podatke o pretakanju video podatkov na podeželskih širokopasovnih omrežjih in dokumentira prednosti in slabosti različnih metodoloških pristopov. Pomembno je, da je kongres razmišljal o tem, da bi to vprašanje obravnaval prek zakona o dostopnem financiranju prek interneta z zanesljivimi prispevki oz POŠTENI zakon o prispevkih ki bi FCC pooblastil za izvedbo zahtevane študije.

Vsekakor ni podatkov, ki bi kazali na škodo zaradi širokopasovne politike Južne Koreje. Nasprotno, država slovi po najvišjih stopnjah prodora optičnih vlaken do doma (86 odstotkov) in 5G (47 odstotkov sprejetja). Država velja za prvo zagonko omrežnih inovacij in svetovno silo razvoj vsebin za lokalno porabo in izvoz. Poleg tega sta Google in Netflix uživala leto rekordnih dobičkov v državi. Zdi se, da gre pravičen donos stroškov širokopasovne povezave z roko v roki s cvetočim ekosistemom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *