Posledice FTX, Pelosi, otoplitev savdskih odnosov

© Reuters

Peter medicinska sestra

Investing.com — Posledice propada kripto borze FTX še naprej odmevajo, medtem ko bi morale dobre novice za maloprodajne delnice v ZDA povzročiti višjo odprtost na Wall Streetu. Nancy Pelosi je oznanila, da odstopa z mesta najvišje demokratske članice predstavniškega doma in s tem končuje eno obdobje. Predsednik Joe Biden nakazuje otoplitev odnosov s Savdsko Arabijo, medtem ko si bodo podjetja prizadevala povečati prodajo na svetovnem prvenstvu. Tukaj je tisto, kar morate vedeti o finančnih trgih v petek, 18. novembra.

1. Padavine FTX se nadaljujejo

Propad borze kriptovalut FTX še naprej odmeva, saj je Genesis Block, vodilni ponudnik maloprodajnih storitev kriptovalut v Hongkongu, v petek objavil, da preneha trgovati.

“Ustavili smo trgovanje, ker ne vemo, katera nasprotna stranka bo naslednja propadla, zato bi raje zaprli vse svoje pozicije, da bi si povrnili nekaj likvidnosti,” je po poročanju Reutersa dejal izvršni direktor Wincent Hung.

To se je zgodilo po tem, ko je FTX prejšnji teden vložil zahtevo za stečaj, ko je novi izvršni direktor podjetja John J. Ray III dejal, da je stanje v podjetju vključevalo “popoln izpad korporativnega nadzora.”

Zdaj je verjetno grdo prerivanje za še obstoječa sredstva FTX, saj bo Bahamska komisija za vrednostne papirje odredila prenos vseh digitalnih sredstev FTX v digitalno denarnico v lasti komisije “v hrambo”.

Imetniki računov FTX so v Miamiju že vložili tožbo zaradi zavajajočih poslovnih praks in to je verjetno prva od mnogih, ki bodo vložene glede na milijarde dolarjev izgub na borzi kriptovalut.

2. Konec Pelosijeve dobe

Izguba nadzora nad predstavniškim domom s strani demokratov zaradi vmesnih volitev v ZDA pomeni tudi konec dolgoletne kariere Nancy Pelosi kot voditeljice kongresa.

Pelosi je v četrtkovem govoru napovedala, da bo odstopila od svoje vodilne vloge v predstavniškem domu, vendar bo ostala v kongresu in zastopala San Francisco, kot je počela od leta 1987.

Bila je najvišje uvrščena in najvplivnejša izvoljena ženska v zgodovini ZDA, dokler Kamala Harris ni januarja 2021 postala podpredsednica, potem ko je bila dvakrat govorka, najprej od leta 2007 do 2011, nato pa je leta 2019 znova prevzela to mesto.

Predsednik Joe Biden je v izjavi Pelosi označil za “najpomembnejšo govorko predstavniškega doma v naši zgodovini”.

Na mestu predsednice predstavniškega doma jo bo zamenjal republikanec Kevin McCarthy, medtem ko naj bi Hakeem Jeffries prevzel mesto vodje manjšine v predstavniškem domu in tako postal prvi temnopolti v tej vlogi.

3. Zaloge bodo rasle; Vrzel presega četrtletna pričakovanja

Ameriške delnice naj bi se v petek začele zvišati, saj vlagatelji upoštevajo nekaj pozitivnih maloprodajnih zaslužkov in sovražne komentarje številnih govornikov Federal Reserve.

Do 6.20 po srednjeevropskem času (11.20 po GMT) so se povečali za 145 točk ali 0,4 %, medtem ko so se povečali za 0,6 % in za 0,8 %.

Delnice trgovca na drobno Gap (NYSE: ) so po četrtletni prodaji in dobičku po četrtkovem zaključku močno pridobile pred prodajo, k čemur je pripomoglo stalno povpraševanje premožnih potrošnikov po formalnih oblačilih in oblekah.

Konkurent Macy’s (NYSE: ) je prav tako nakazal veliko povpraševanje po oblačilih višjega cenovnega razreda pred praznično sezono v začetku tega tedna.

Vendar pa niso bile vse dobre novice velikan spletne trgovine Amazon (NASDAQ:) je pozno v četrtek sporočil, da se bo podaljšal do leta 2023, poročila pa kažejo, da podjetje še vedno cilja na približno 10.000 ukinitev delovnih mest.

Ekonomski podatkovni centri okoli , medtem ko naj bi med zasedanjem govoril predsednik bostonske centralne banke.

4. Otoplitev odnosov med ZDA in Savdsko Arabijo

Kot znak možne otoplitve odnosov med ZDA in Savdsko Arabijo je Bidnova administracija v četrtek odločila, da ima savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman imuniteto pred sodnim pregonom zaradi umora Džamala Khashoggija.

Predsednik Joe Biden je pred tem obljubil, da bo Savdsko Arabijo naredil za “izločenca” zaradi stanja človekovih pravic, s čimer je dal jasno vedeti, da je bil umor leta 2018 “življenjskega pomena zame in za Združene države”.

Dodatek k ledu v odnosih je bila odločitev Organizacije držav izvoznic nafte, ki jo vodi Savdska Arabija, da prejšnji mesec zmanjša proizvodnjo surove nafte, da bi podprla cene nafte, poteza, ki je pritegnila ostre kritike Bidna.

Cene nafte so ta teden padle zaradi skrbi, da bi naraščajoče število primerov COVID na Kitajskem, največji uvoznici surove nafte na svetu, vplivalo na okrevanje povpraševanja. Vendar ostajajo na povišanih ravneh, kar prispeva k svetovnim inflacijskim pritiskom.

Do 06:20 ET so se terminske pogodbe znižale za 0,2 % pri 81,50 $ za sod, kar je za več kot 8 % manj od prejšnjega tedna, medtem ko se je pogodba znižala za 0,5 % na 89,33 $, kar je približno 7 % do tega tedna.

5. Korporacije, ki iščejo zmago na svetovnem prvenstvu

Svetovno prvenstvo v nogometu se začne ta konec tedna in številna podjetja vidijo najbolj gledan in spremljan posamezen športni dogodek na svetu kot ključnega pomena za njihovo bogastvo v tem četrtletju.

Podjetja za igre na srečo, ki so od vrhunca COVID-a zabeležila upad spletnih iger na srečo, se zdaj soočajo z izzivi krize življenjskih stroškov, saj stranke želijo zmanjšati nebistveno porabo.

Adidas (OTC:), ki je uradni dobavitelj Svetovnega prvenstva v nogometu, je v začetku tega meseca znižal svoje obete za leto 2022, vendar bo iskal spodbudo zaradi velike izpostavljenosti, ki jo tak turnir prinaša.

Podobno bo sponzor FIFA Budweiser v lasti Anheuser-Busch InBev (NYSE: ), največje pivovarne na svetu, upal na skokovito rast prodaje. Vendar pa je FIFA objavila, da navijači ne bodo smeli kupovati alkohola na stadionih svetovnega prvenstva v dramatičnem preobratu le dva dni pred začetkom nogometnega prvenstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *