Porsche 911 Carrera T najprej vozi: poenostavite, nato dodajte prave možnosti

sprednja polovica rumenega Porscheja 911 T
Porast / Lažji in manj zmogljiv 911 T ima nekaj zaželenih možnosti, ki niso na voljo pri drugih 911.

Tim Stevens

S staranjem postajamo večji in težji je nekaj, s čimer se mnogi med nami lahko povežemo. Tudi najbolj športni avtomobili niso imuni na to neposrečeno širitev. Porsche 911 je tehtal le 2.400 funtov (1.089 kg), ko je bil nov v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, in je bil dolg le 165 palcev (4.191 mm). Od takrat je zrasel čez čevelj (300 mm) in tehtal več kot 800 funtov (363 kg).

Upoštevajte, da je 911 še vedno odličen avtomobil, res vzvišen, toda ta podaljšan obseg je Carrero spremenil iz pravega športnega avtomobila v nekaj športnega kot udoben potovalni stroj. Zdaj pa se z vrnitvijo Carrere T 911 vrača h koreninam – znova. Po tem, ko sem preživel čudovit večer v klesanju kanjonov v Kaliforniji, lahko z veseljem rečem, da je rezultat izjemen.

Tako kot 911 je tudi ta namenjen izključno ljubiteljem vožnje.
Porast / Tako kot 911 je tudi ta namenjen izključno ljubiteljem vožnje.

Tim Stevens

T v Carrera T dejansko pomeni “potovanje”, vendar je to nekoliko napačen izraz. Tukaj je oznaka za lažji, ostrejši in privlačnejši okus Carrere. Prva Carrera T je bila premierno predstavljena davnega leta 1968, preprostejša 911, ki je najbolj znana zmaga na reliju Monte Carlo v rokah Vica Elforda.

Po letu 1973 je bil ta model umaknjen in leta 2017 obujen za takrat aktualni 991.2. Od takrat je Porsche črko T dodal modelom 718 Cayman, 718 Boxster in celo Macan, kar je vedno pomenilo nekaj manjšega in naprednejšega.

Kaj je Porsche naredil za izdelavo novega 911 Carrera T? No, začne se z osnovno Carrero, s pogonom na zadnja kolesa, 379 KM (283 kW) in 331 lb-ft navora, ki prihaja iz 3,0-litrskega šestcilindričnega motorja z dvojnim turbopolnilnikom. To je bistveno manj kot 443 ponijev (330 kW) Carrera S ponudbe in precej pod GTS 473 (352 kW), a verjemite mi, da je več kot dovolj. Več o tem čez trenutek.

Na Porschejeve sedeže je lahko težko sesti in izstopiti, a ko enkrat sedete, so čudoviti.  Vendar v tej različici ni zadnjega sedeža.
Porast / Na Porschejeve sedeže je lahko težko sesti in izstopiti, a ko enkrat sedete, so čudoviti. Vendar v tej različici ni zadnjega sedeža.

Tim Stevens

Porsche je to združil s sedemstopenjskim ročnim menjalnikom, ki ga dopolnjuje subtilen komplet za kratke prestave, čeprav je osemstopenjski menjalnik PDK na voljo kot brezplačna možnost, če raje ne bi veslali sami. Porschejev zadnji diferencial z omejenim zdrsom z vektorjem navora je na voljo, če se odločite za ta menjalnik, in ne glede na število pedalov lahko po želji opremite zadnji krmilni sistem.

Zanimivo je, da ti dve možnosti nista na voljo pri osnovni Carreri. Že zaradi tega je T mamljiva izbira, vendar se ekskluzivnost ne konča pri tem. Porsche je vgradil tudi lahko steklo in tanko baterijo, zmanjšal nekaj materiala za dušenje zvoka in celo izbrisal zadnje sedeže. Končni rezultat je 911 s številnimi zaželenimi zmogljivostmi po ceni 116.600 $. To je 10.500 $ več kot osnovna Carrera, vendar je 100 funtov (45 kg) lažja.

Ne pozabite, da še vedno tehta 3,254 lbs (1,472 kg). To ni ravno območje Spyderja, toda zmanjšana teža, 10 mm nižje prilagodljivo vzmetenje in vse druge športne možnosti povzročijo Carrero, ki zveni in se občutno razlikuje od osnovnega stroja. In s sivimi razmaknjenimi kolesi – 20 in 21 zadaj – in subtilno grafiko na vratih, je tudi videti kot del.

Grafika na vratih da drugim Porschefilom vedeti, da vas čaka nekaj zanimivega.
Porast / Grafika na vratih da drugim Porschefilom vedeti, da vas čaka nekaj zanimivega.

Tim Stevens

Resnično nisem vedel, kaj naj pričakujem, ko sem vozil skozi promet v Los Angelesu na poti do Angeles Cresta izven Pasadene. Ko sem vozil po avtocesti, se mi je vse zdelo kot pri vsaki drugi Carreri, razen malo več hrupa s ceste in malo dodatnega pritiska zaradi izjemnih sedežev s polno školjko (možnost 5900 $). Z drugimi besedami: pravih kompromisov ni.

Z avtoceste, ko se je cesta začela vzpenjati in obračati nazaj, se je moj pogled spremenil. Carrera T je resnično zaživela. Hiter zasuk izbirnika načina na volanu me je pripeljal v Sport Plus in z odprtim športnim izpuhom in ostrim plinom sem začel ceniti, kako dober je ta avto.

T je zarezal skozi vsako konico in usmerjal zadek, ne samo da je nagnil zadnja kolesa, ampak tudi zakrivil zakone fizike, ki urejajo naša življenja. Tale skrajšan menjalnik je prispeval k temu občutku. Premiki so kratki in tesni, preden je vaša roka popolnoma predana gibanju. Lovljenje naslednje prestave je bilo tako veselje, da sem skakal med razmerji veliko pogosteje, kot je bilo potrebno.

Manj moči in ročni menjalnik pomeni zmago 911.
Porast / Manj moči in ročni menjalnik pomeni zmago 911.

Tim Stevens

Kaj pa 3,0-litrski vrstni šestvaljnik, ki je vse poganjal? Veliko jih je. Seveda različne druge različice modela 911 ponujajo veliko več moči, vendar pri tem modelu 911 ni vse v potisku. Carrera T je stvar izkušenj. Tako kot ročni menjalnik poveča udejstvovanje na račun polne hitrosti v primerjavi s PDK, ni nujno, da je zaradi večje moči avto bolj zabaven.

V moji knjigi je Carrera T tista, ki jo je treba kupiti. Vsaj tako je, če želite resnično ohraniti okus tega, kar je bil 911 prvotno mišljen. Seveda je Porschejev ikonični kupe od leta 1964 zelo zrasel, vendar čisti občutek Carrere T kaže, da so njegove korenine še vedno trdno zasajene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *