Poročilo: FTC bo ‘verjetno’ vložil tožbo za blokiranje združitve Microsofta/Activisiona

Samo nekaj franšiz Activision, ki bodo postale Microsoftova last, če in ko bo nakup končan.
Porast / Samo nekaj franšiz Activision, ki bodo postale Microsoftova last, če in ko bo nakup končan.

Microsoft / Activision

Zvezna komisija za trgovino bo “verjetno” vložila protimonopolno tožbo proti Microsoftu in Activision Blizzardu za blokiranje načrtovana pogodba o združitvi v vrednosti 69 milijard dolarjev. Je glede na novo poročilo Politica navaja “trije [unnamed] ljudi, ki to zadevo poznajo.”

Medtem ko Politico piše, da tožba še vedno “ni zagotovljena”, dodaja, da je osebje FTC “skeptično do argumentov podjetij”, da posel ne bo protikonkurenčen. Viri so tudi potrdili, da je “večina težkega dela opravljenega” v preiskavi komisije in da bi lahko tožbo vložili že prihodnji mesec.

Sony, glavni nasprotnik Microsoftovega predlaganega prevzema, se je javno razpravljalo da obstoječa pogodbena triletna garancija za ohranitev Activisionove uspešnice Klic dolžnosti franšiza za PlayStation je “neustrezna na več ravneh.” Kot odgovor je Microsoftov šef Xboxa Phil Spencer je javno obljubil za nadaljevanje pošiljanja Klic dolžnosti igre na PlayStationu, “dokler obstaja PlayStation za pošiljanje.” Ni pa jasno, ali sta podjetji ponudbo označili za pravni dogovor; The New York Times objavljen ta teden da je Microsoft ponudil “10-letno pogodbo o hrambi Klic dolžnosti na PlayStation.”

Številne izjave vodstvenih delavcev Microsofta, vključno s Spencerjem, kažejo, da je podjetje manj zainteresirano za krepitev svojega položaja v “konzolskih vojnah” in bolj za krepitev svojih mobilni, igranje v oblakuin Naročnina na Game Pass ponudbe. Onstran Klic dolžnostiPolitico poroča, da je FTC zaskrbljen, da bi Microsoft “lahko uporabil prihodnje, nenapovedane naslove za napredek svojega poslovanja z igrami.”

Microsoft je “pripravljen obravnavati pomisleke regulatorjev, vključno z FTC in Sonyjem, da zagotovi zaupno sklenitev posla,” je za Politico povedal tiskovni predstavnik David Cuddy. “Po dogovoru bomo še naprej spremljali Sony in Tencent na trgu, skupaj pa bosta Activision in Xbox koristila igralcem in razvijalcem ter naredila industrijo bolj konkurenčno.”

Ostalo je veliko izboklin

Poročila o morebitni tožbi FTC dodajajo vse večji seznam zaskrbljujočih signalov o predlaganem nakupu s strani različnih mednarodnih vlad. V začetku tega meseca je Evropska komisija sporočila, da je preidemo na “poglobljeno preiskavo” posla. V Združenem kraljestvu je a podobno preiskavo “faze 2”. Državni organ za konkurenco in trge je razpisal zaslišanje za prihodnji mesec.

Te mednarodne preiskave končana bo predvidoma marca, s čimer zagotovite, da se predlagani posel ne zaključi pred tem, FTC pa da nekaj časa, preden mora vložiti tožbo. Vsako takšno tožbo bi morala odobriti večina štirih sedanjih komisarjev FTC in bi se verjetno začela upravno sodišče FTC. In ne glede na izid bi pravno manevriranje v primeru zlahka odložilo načrtovano združitev po pogodbenem roku julija 2023, ko bi se morali obe podjetji ponovno pogajati ali odstopiti od posla.

Tožba FTC v zvezi s to zadevo bi bila tudi najmočnejši znak doslej trdnega režima uveljavljanja protimonopolnih pravil pod predsednico FTC Lino Kahn, velikim tehnološkim skeptikom, ki junija imenovan na to mesto. Julija, Kahn napovedal protimonopolno tožbo proti Meti (prej Facebook) in njegov predlagal 400 milijonov dolarjev vreden nakup podjetja Withinizdelovalci fitnes aplikacij VR Nadnaravno.

Tri mesece po napovedi Microsoftovega prevzema januarja je skupina štirih ameriških senatorjev napisal odprto pismo odločno poziva FTC, naj natančno preuči posel. Prejšnji mesec spletno mesto z novicami o združitvah Dealreporter rekel je Osebje FTC je izrazilo “znatne pomisleke” glede dogovora. In ta teden je New York Times citiral “dve osebi”. poročanje da je FTC stopil v stik z drugimi podjetji za pisne izjave, v katerih so predstavili svoje pomisleke glede posla, kar je možen znak priprav na tožbo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *