Pokukajte v “sobo” za 200 $ na noč na svetovnem prvenstvu v Katarju

DOHA, Katar – Potem ko je Sheng Xie, 33-letni nogometni navdušenec iz Vancouvra, rezerviral svoj let na svetovno prvenstvo, je začel iskati namestitev.

Z uporabo uradne spletne strani turnirja se je hitro naselil na razmeroma dostopnem kraju, imenovanem Fan Village. Soba na sliki je bila videti funkcionalna in čista. Imeli so dve ločeni postelji, Wi-Fi, klimatsko napravo in hladilnik, vse za približno 200 dolarjev na noč.

Ni vedel, da je v bistvu v ladijskem zabojniku.

“Kaj sem rezerviral?” Xie se je spraševal v zadnjih tednih, ko je na družbenih omrežjih začel videti fotografije svojih nastanitev v gradnji.

Kar je našel, ko je prišel, je bilo morje pisanih kovinskih škatel, nanizanih ena poleg druge v čednih vrstah, s črkami in številkami, ki so se raztezale tako daleč, kot je segel. Njegov zabojnik/prikolica je bil eden od tisočih, ki so jih na hitro postavili na makadamsko polje v bližini letališča. Delavci pravijo, da jih je bilo 4000. Zemljevid na vhodu je pokazal načrte za več kot 7.500 in del za zaposlene. Bilo je kot enonadstropno Lego mesto.

In po dobro osvetljenih hektarjih umetne trave, položene na prodnatih tleh, poleg ogromnega šotora, ki služi kot jedilnica, in velike škatle, v kateri je trgovina, ter vseh majhnih škatlic, ki prodajajo hrano ali kavo ali zdravila ali ventilatorje in opreme, in nedaleč od telovadnice na prostem in prostora velikosti nogometnega igrišča, kjer se ljudje lahko zbirajo ob spremljanju nogometnih tekem na velikem platnu, je Xie našel svojo sobo, v oddelku E8, za kovinskimi vrati.

V notranjosti je bilo videti tako kot na sliki. Klimatska naprava je dovolj hladila in Wifi je deloval. Tam sta bili dve majhni okni, ki sta prepuščali malo svetlobe. Z olajšanjem je ugotovil, da so vrata zaklenjena.

V torek zvečer je bil njegov peti večer. Bi ga ponovno rezervirali?

Xie je razmišljala o tem. Predlagal je le, da bi njegova izbrana nastanitev lahko predstavljala dostojno predlogo za nastanitev brezdomcev v krajih, kot sta Združene države in Kanada, ki ni velika zagovornica praznika.

“Verjetno bi rekel da,” je dejal.

Katar ima le približno tri milijone prebivalcev in navijači z vsega sveta, ki se zgrinjajo na stadione svetovnega prvenstva v Dohi na štirih tekmah na dan, imajo kje ostati. Večina najdenih hotelov in Doha ponuja veliko vrhunskih blagovnih znamk. Drugi so rezervirali sedeže na eni od več zasidranih ladij za križarjenje, ki so jih pripeljali za to priložnost.

Vendar pa je za mnoge oboževalce – zlasti tiste bolj pustolovske ali varčne – tisto, kar so našli, na področju, za katerega se večinoma zdi, da ni nikjer.

Navsezadnje Katar zna zgraditi ogromna uporabna stanovanja za začasne prebivalce. Prašno obrobje Dohe je polno takšnih razpotegnjenih sosesk z imeni, kot sta Asia City in industrijska cona, ki sta stalna taborišča za delavce migrante, ki v Katarju opravijo večino gradbenih in storitvenih del. Zdi se, da so organizatorji svetovnega prvenstva koncept uporabili kot rešitev za navijače.

Vse možnosti niso bile tako obsežne kot ustrezno opremljen ladijski zabojnik. V razkošnejši navijaški vasi, imenovani Al Khorki se nahaja 40 minut vožnje severno od središča Dohe v bližini plaže, je koncept “arabskega kampiranja”.

Obiskovalci ostanejo v platnenih šotorih, okrašenih s pohištvom, vodovodom, televizorji in hladilniki. Tam je bazen, restavracija, zbirka pop-up trgovin in “zabavna cona” z velikim ognjiščem in televizorji z velikim zaslonom. Ta teden so bile oglaševane cene več kot 400 $ na noč.

Na spodnjem delu spektra je Caravan City, zbirka 1000 škatlastih belih prikolic na kolesih. Cene tam so se začele pri okoli 115 USD na noč.

A veliko pogostejša izbira so bili zabojniki, ki so jih organizatorji spretno preimenovali v “kabine”. To so v bistvu pop-up parki s prikolicami, kampi na temo nogometa in v okolici Dohe so trije.

Tisto, imenovano Free Zone, kjer je ostal Xie, ima tiho vzdušje med nizkimi letali, ki letijo na bližnje letališče in iz njega, v veliki meri zaradi pomanjkanja alkohola v prostorih. (Hoteli so med redkimi kraji v Katarju, kjer je dovoljena prodaja alkohola.) Obstaja nekakšna glavna ulica, cesta z rumeno travo, ki služi kot brv za raznoliko mešanico nogometnih navijačev.

Proti obzorju se rumena trata spusti v gradbeno cono, kjer je nekaj dni po turnirju težka mehanizacija urejala več kontejnerjev. V temnem torkovem večeru so brigade delavcev priključile vodo in elektriko, prenesle pohištvo in očistile enote za prihajajoče goste.

Ko je Xie prišel v petek, je bil eden prvih, ki se je prijavil. Vse do torka je bilo v vasi živahno in neurejeno. Samo čakanje na prijavo je trajalo ure. Električni vozički, ki so jih pripeljali za prevoz ljudi v njihove oddaljene sobe – Xie je rekel, da je dal napitnino človeku, ki ga je pred nekaj dnevi pripeljal v začasni dom – so bili parkirani s praznimi baterijami.

Iz Brazilije sta prispela Gihana Fava in Renan Almeida, ki se bosta poročila prihodnje leto. Tako kot Xie so rezervirali vas, ne da bi vedeli, kaj pričakovati, vendar je bila cena prava. Almeida je dejal, da so bili hoteli v središču mesta bodisi rezervirani bodisi precej preseženi.

Po dolgem letu (in zamujenem letu) sta v torek skoraj tri ure stala v vrsti za prijavo. Fava in Almeida sta končno dobila ključ, vstopila v sobo in ugotovila, da je že zasedena.

Nova soba je bila najdena – dobesedno. Bil je na robu razvoja, vendar na izhodu iz S4, daleč od vsega. Tam sta bili dve ločeni postelji, ne kraljica, ki so jo rezervirali. Vse je bilo prekrito z vidno plastjo prahu. Čistilci še niso prišli do svoje enote.

Fava je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko kdo drug dobil napačen ključ in vstopil v njihovo enoto sredi noči. Ali lahko pustijo svoje stvari varno tukaj, ko gredo na tekme?

Nekdo je potrkal na vrata. Fava in Almeida sta bila prepričana, da gre za drugega gosta, poslanega po pomoti. Bil pa je delavec, ki je skrbel, da je hladilnik deloval. Zdelo se je, da deluje.

Dva sta poskusila tuš. Pršil je močan curek vroče vode. Smejali so se.

“Gihani sem rekel, da bi morali znižati svoja pričakovanja, pričakovati najslabše,” je dejal Almeida. “Ker ni hotel.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *