Pogovori ZN o trgu ogljika se bodo vlekli tudi po COP27, saj so dogovori še vedno nedosegljivi

  • Člen 6 govori počasi, glej COP28
  • Ključno vprašanje je, kako slediti posojilom
  • Druge vključujejo opredelitev projektov odstranitve

ŠARM EL-ŠEJK, Egipt, 18. november (Reuters) – Pogovori o dogovoru, ki bi državam omogočil trgovanje z ogljičnimi krediti za pomoč pri izpolnjevanju njihovih podnebnih ciljev, se bodo zavlekli po vrhu COP27 v Egiptu, saj vprašanja, vključno s tem, kako spremljati posojila, niso rešena, so rekli opazovalci in pogajalci.

Vzpostavitev takega trga velja za ključnega pomena za premikanje denarja iz bogatejših držav, ki onesnažujejo okolje, v države v razvoju, nanj pa se sklicuje 6. člen prelomnega Pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015.

Kljub temu lahko pretečejo leta, preden bodo države lahko v veliki meri izravnale svoje emisije z dobropisi na podlagi projektov za zmanjšanje emisij, kot so obnovljivi viri energije ali pogozdovanje drugje, potem ko so se pojavile razlike v tehničnih podrobnostih.

“Vsa besedila 6. člena so trenutno odprta,” je dejal Andrea Bonzanni, direktor mednarodne politike pri Mednarodnem združenju za trgovanje z emisijami (IETA).

Približno 60 strani dolg osnutek dokumenta, ki je bil objavljen v sredo, opisuje, kako bi lahko delovalo meddržavno trgovanje z ogljikom, vendar je veliko delov predmet razprave.

Pedro Barata, strokovnjak za trge ogljika pri Skladu za varstvo okolja, je dejal, da je bil navdušen nad velikostjo osnutka dokumenta, vendar je bilo jasno, da ni vodil do odločitve v Šarm El Šejku.

“(Osnutek) daje povečan občutek nujnosti skozi vse leto za nadaljnja pogajanja in razjasnitev tega zelo dolgega – a temeljnega – besedila, tako da je mogoče doseči pomemben napredek na COP28 v Dubaju naslednje leto,” je dejal Barata.

Vprašanja, ki jih je treba obravnavati, vključujejo obseg, v katerem bi lahko bili državni registri ali digitalne knjige trgovanja z ogljikom izpostavljeni zunanjemu nadzorukaj je projekt dekarbonizacije in kako integrirati obstoječe kredite, s katerimi se že trguje na zasebnih trgih.

OSNUTEK JE ZA NEKATERE RAZLOG ZA UPANJE

V četrtek pozno zvečer je bil objavljen še en osnutek besedila, ki obravnava, kako bi lahko državni registri sodelovali z zasebnim, tako imenovanim prostovoljnim trgom ogljika, in opisuje tehnične korake, ki jih je treba podrobneje opredeliti v letu 2023.

Medtem ko podjetja in drugi že trgujejo s krediti na prostovoljnem trgu, je dogovor o tem, kako se bo to ujemalo s sistemom na ravni države, ključnega pomena za sprostitev več milijard dolarjev vrednih ogljičnih projektov po vsem svetu.

Objavo načrta in načrta za nadaljnje ukrepanje leta 2023 je označil za “korak naprej”, je pogajalec, ki ni želel biti imenovan, dodal: “Ne vem, ali je bil to (tisti) velik preskok verjetno potreben.”

Matt Williams iz Energetske in podnebne obveščevalne enote je dejal, da je zaskrbljen zaradi preglednosti in možnosti dvojnega štetja istega kredita v dveh državah.

Počasen napredek v razpravah o trgu ogljika odraža a težko se strinjati o drugih podnebnih vprašanjih pred načrtovanim koncem vrha COP27 v petek, vključno s tem, ali naj se ustanovi sklad za pomoč revnejšim državam po podnebnih katastrofah.

Za nekatere je bilo dejstvo, da so se osnutki sploh pojavili, razlog za optimizem.

“Po letih pogajanj, ali bodo trgi ogljika dejansko obstajali v skladu s Pariškim sporazumom, so zdaj v procesu njihovega dejanskega vzpostavljanja,” je dejal Jonathan Crook, politični analitik pri neprofitni organizaciji Carbon Market Watch.

Za vsakodnevno izčrpno poročanje o COP27 v vašem nabiralniku se prijavite na glasilo Reuters Sustainable Switch tukaj

Poročata Shadia Nasrall in Kate Abnett; Dodatno poročanje Valerie Volcovici in Jakea Springa; Montaža: Lisa Shumaker, Simon Jessop in Barbara Lewis

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Shadia Nasralla

Thomson Reuters

Piše o presečišču korporativne naftne in podnebne politike. Poročal je o politiki, gospodarstvu, migracijah, jedrski diplomaciji in poslovanju iz Kaira, Dunaja in drugod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *