Podatki kažejo, da so trgovci nekoliko optimistični, čeprav je skupna tržna kapitalizacija kriptovalut pod 800 milijardami dolarjev

Skupna tržna kapitalizacija kriptovalut se je med 14. in 21. novembrom zmanjšala za 5 % in dosegla neverjetnih 795 milijard dolarjev. Vendar je splošno razpoloženje veliko slabše, saj je ta ocena najnižja od decembra 2020.

Skupna tržna kapitalizacija kriptovalut v USD, 4 ure. Vir: TradingView

Cena bitcoina (BTC) se je ta teden znižal le za 2,8 %, vendar vlagatelji nimajo česa slaviti, saj trenutna raven 16.100 $ predstavlja 66 % padec od leta do danes. Tudi če je FTX in Alameda Research ne uspeta je bilo ocenjeno, da je negotovost vlagateljev zdaj osredotočena na sklade Grayscale, vključno s skladom Grayscale Bitcoin Trust v vrednosti 10,5 milijarde dolarjev.

Genesis Trading, del konglomerata Digital Currency Group (DCG), 16. novembra prekinil umik. V svojem zadnjem četrtletnem poročilu je podjetje za trgovanje in posojanje kripto izvedenih finančnih instrumentov navedlo, da ima aktivnih posojil v vrednosti 2,8 milijarde dolarjev. Skrbnik sklada, Grayscale, je hčerinska družba DCG, Genesis pa je deloval kot ponudnik likvidnosti.

Na tedenski 5-odstotni padec skupne tržne kapitalizacije je najbolj vplival Ether (ETH) 8,5 % negativno gibanje cene. Vendar pa je medvedje razpoloženje imelo večji vpliv na altcoine, saj je devet od 80 najboljših kovancev v tem obdobju izgubilo 12 % ali več.

Tedenski zmagovalci in poraženci med 80 najboljšimi kovanci. Vir: Nomics

Litecoin (LTC) je pridobil 5,6 %, potem ko so neaktivni naslovi v omrežju presegli 60 milijonov kovancev v enem letu.

Blizu protokola NEAR (BLIZU) je padla za 23 % zaradi skrbi glede 17 milijonov žetonov, ki jih imata FTX in Alameda, ki sta marca 2022 podprla fundacijo Near.

Decentralandova MANA (MANA) izgubil 15 % in Ethereum Classic (ITD) dodatnih 13,5 %, ker sta imela oba projekta znatne naložbe skupine Digital Currency Group, nadzornika problematičnega podjetja Genesis Trading.

Uravnoteženo povpraševanje po finančnem vzvodu med biki in medvedi

Trajne pogodbe, znane tudi kot inverzne zamenjave, imajo vgrajeno obrestno mero, ki se običajno zaračuna vsakih osem ur. Borze uporabljajo to provizijo, da bi se izognile neravnovesjem zaradi valutnega tveganja.

Pozitivna stopnja financiranja kaže, da dolg (kupci) iščejo več finančnega vzvoda. Vendar pa se zgodi nasprotna situacija, ko kratkoposnetki (prodajalci) zahtevajo dodaten finančni vzvod, kar povzroči negativno stopnjo financiranja.

Večne terminske pogodbe so 21. novembra zbrale 7-dnevno stopnjo financiranja. Vir: Coinglass

7-dnevna stopnja financiranja je bila rahlo negativna za Bitcoin, tako da podatki kažejo na pretirano povpraševanje po kratkih hlačah (prodajalci). Vendar pa tedenski strošek 0,20 % za vzdrževanje medvedjega položaja ni zaskrbljujoč. Še več, preostali altcoini — razen Solaninega SOL (SOL) — predstavljene mešane številke, ki kažejo na uravnoteženo povpraševanje med dolgimi (kupci) in kratkimi.

Trgovci bi morali analizirati tudi opcijske trge, da bi razumeli, ali so kiti in arbitražne mize dali večje stave na bikovske ali medvedje strategije.

Razmerje prodajnih/klicnih opcij kaže zmerno bikovsko razpoloženje

Trgovci lahko ocenijo splošno tržno razpoloženje tako, da izmerijo, ali več aktivnosti poteka prek nakupnih (nakupnih) ali prodajnih (prodajnih) opcij. Na splošno se nakupne opcije uporabljajo za bikovske strategije, prodajne opcije pa za medvedje.

Razmerje med prodajnimi in izklicnimi vrednostmi 0,70 nakazuje, da odprta obrestna mera pri prodaji zaostaja za večkratnimi klici za 30 % in je zato rastoča. Nasprotno pa indikator 1,20 daje prednost prodajni opciji za 20%, kar se lahko šteje za medvedje.

Razmerje med danimi in klicnimi opcijami BTC. Vir: Laevitas

Čeprav je cena bitcoina 20. novembra padla pod 16.000 dolarjev, vlagatelji niso hiteli z varovanjem pred padcem z opcijami. Posledično je razmerje med prodajnimi in klicnimi vrednostmi ostalo stabilno blizu 0,54. Poleg tega je trg opcij Bitcoin še vedno bolj naseljen z medvedje nevtralnimi strategijami, kot kaže trenutna raven naklonjenosti nakupnim opcijam (klici).

Podatki o izvedenih finančnih instrumentih kažejo odpornost vlagateljev glede na odsotnost pretiranega povpraševanja po medvedjih stavah na terminske pogodbe obrestne mere financiranja in odprtih obresti od nevtralnih do bikovskih možnosti. Skladno s tem so kvote ugodne za tiste, ki stavijo, da bo podpora za 800 milijard dolarjev tržne kapitalizacije pokazala moč.