Po propadu FTX, nov poudarek na decentralizaciji za kriptovalute

Medtem ko se vrtijo vprašanja o tem, koliko bodo vredne kriptovalute po spektakularnem propadu FTX in drugih večjih platform, se je pojavilo ključno vprašanje: Kdo bo varoval vašo kriptovaluto?

V odgovor nekateri v kripto skupnosti pozivajo k vrnitvi k svojim decentraliziranim koreninam.

Med zborovalnimi vzkliki tega latentnega gibanja: “Ne vaši ključi, ne vaši kovanci.”

Z drugimi besedami: zaupaj samo sebi.

Vendar pa od posameznikov zahteva, da vzdržujejo svoje lastne denarnice za kriptovalute prek bolj zapletenega – če bolj varnega – postopka, ki vključuje generiranje zapletenih gesel in včasih nakup fizične strojne opreme za sledenje kriptovalutam, namesto da bi jih zaupali menjalnici.

“Podjetje, kot je FTX, bi moralo obdržati vaša sredstva, vendar so si jih na koncu izposodili,” je za NBC News povedala Tracy Wang, namestnica glavnega urednika kripto novic CoinDesk.

Ta koncept je osnova tradicionalnega denarnega sistema in zdi se, da je v nasprotju s temeljno filozofijo kriptovalute.

“To je kot prevzeti oblast in biti odgovoren za svoj denar,” je dejal Wang o decentralizaciji.

Pred propadom je bila FTX peta največja borza kriptovalut na svetu, po podatkih kripto skupine CoinGecko, ki jih navaja Reutersobdeluje 627 milijard dolarjev obsega trgovanja od leta do datuma.

Zdaj ni jasno, ali bo kdorkoli, ki je svoj denar hranil v delnicah, ozdravljen, saj gre FTX skozi stečajni postopek, ki ga je njegov trenutni nadzornik že opisal kot brez primere v svoji kompleksnosti. To je tudi nesramno prebujenje za ljudi, ki jih je bankrot podjetja najbolj prizadel – in spodbuda za vrnitev k decentralizaciji.

Postane izbira med tveganjem, da bi nekdo potencialno pobegnil z vašim denarjem – tudi če menjava olajša nakup, pošiljanje in hrambo denarja – ali ohranjanjem popolnega nadzora nad njim, čeprav za ceno bolj okornega računovodskega postopka.

Vendar to ni posebej enostavno narediti. Ohranjanje kriptovalute brez povezave, razen za trgovanje, pomeni ustvarjanje nabora javnih in zasebnih ključev – niza naključno ustvarjenih črk in številk – in nato ustvarjanje dodatne rezervne začetne fraze iz 12 ali 24 naključnih besed v primeru, da izgubite začetno skupino. Pomeni tudi nakup naprave, podobne USB-ju, ki bo delovala kot hranilnik za vašo kriptovaluto.

Tako se je včasih delalo z bitcoinom. Ko pa so kriptovalute postale bolj priljubljene, so se pojavila podjetja in borze, ki so ljudem omogočile nakup kriptovalut brez teh korakov.

Danes platforme, ki se jih zlom FTX očitno ni dotaknil, kot je Coinbase, poskušajo pomiriti svoje uporabnike, da njihova sredstva ostanejo varna in v nekaterih primerih niso predmet posojanja.

Toda nekaterim uporabnikom to morda ne bo dovolj.

“Tisti izmed nas, ki smo sivi veterani, smo že videli to igro,” je dejala Caitlin Long, svetovalka za blockchain ter ustanoviteljica in izvršna direktorica kripto skupine Custodia Bank. “Poskušali smo opozoriti ljudi; umaknite svoje kovance z borz in odkar je FTX padel, je prišlo do velikega porasta.”

Revija Bitcoin Magazine je v petek poročala, da je več kot 150.000 bitcoinov, približno 2 milijardi dolarjev, je bila zadnja dva tedna umaknjena z borze.

Vendar pa bi bil med nekaterimi vplivnimi kripto igralci popolnoma brez povezave korak v napačno smer.

Namesto tega naraščajo pozivi k večji regulaciji, ki bi prisilila kripto borze, da hranijo denar strank za požarnim zidom, da ga ni mogoče spremeniti.

Long opisuje zamisel kot obravnavanje vlog strank tako, kot ravnanje z avtomobilom.

»Samo dajete začasno lastništvo v hrambo. [They] ne morejo ga dati v najem za uporabo na Uberju in če gre garaža v stečaj, to ni premoženje garaže; ne morejo ti odpeljati avta,” je rekla. “To je zelo preprosto, zelo dolgočasno – a temeljito.”

Kot primer je Long izpostavila zvezno državo Wyoming, kjer je dejala, da njeni kripto predpisi že zahtevajo, da vsaka tamkajšnja borza tako obravnava sredstva strank.

“Če bi obstajal režim Wyominga, se FTX ne bi zgodil,” je dejal Long.

Obstaja predlog, podoben sistemu Wyominga, ki se prebija skozi kongres, sponzorirata pa ga Sens. Cynthia Lummis, R-Wyo., In Kirsten Gillibrand, DN.Y.

Toda tak zakon, tako kot drugi, ki predlagajo predpise za kriptoindustrijo, bi lahko naletel na nasprotovanje. Senator Sherrod Brown, D-Ohio, predsednik senatnega odbora za bančništvo, stanovanjske in urbanistične zadeve, je prejšnji teden dejal, da kriptovalute še vedno ne ponujajo “nič uporabnega ali koristnega.”

»Nedavni zlom FTX je glasno opozorilo, da lahko kriptovalute propadejo, in kot smo videli pri izvedenih finančnih instrumentih brez recepta, ki so pripeljali do finančne krize, imajo lahko ti neuspehi valovit učinek na potrošnike in druge dele našega finančnega sektorja. poslovanje. sistem,” je dejal Brown v izjavi.

“Nadaljevanje pretresov na trgu kriptovalut je razlog, zakaj moramo skrbno razmisliti o tem, kako regulirati kriptovalute in njihovo vlogo v našem gospodarstvu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *