Peter Schiff je napovedal finančni zlom leta 2008 – zdaj vidi popolno uničenje digitalnih valut zelo kmalu. Namesto tega so tukaj 3 sredstva, ki so mu všeč

'To je izumrtje kriptovalut': Peter Schiff je napovedal finančni zlom leta 2008 - zdaj vidi popolno uničenje digitalnih valut zelo kmalu.  Namesto tega so tukaj 3 sredstva, ki so mu všeč

‘To je izumrtje kriptovalut’: Peter Schiff je napovedal finančni zlom leta 2008 – zdaj vidi popolno uničenje digitalnih valut zelo kmalu. Namesto tega so tukaj 3 sredstva, ki so mu všeč

Z velikim umikom cen kriptovalut in propadom kriptovalute FTX se izraz “kripto zima” zdaj pojavlja na naslovnicah.

Toda Peter Schiff, generalni direktor in glavni globalni strateg pri Euro Pacific Capital, ne verjame, da je to pravi izraz za opis situacije.

»To ni #cryptowinter. Nakazuje, da prihaja pomlad. Tudi to ni kripto ledena doba, ker se je tudi ta končala po nekaj milijonih let,« piše v tvitu. “To je kripto izumrtje.”

To je grozljivo opozorilo. Vendar to ni prvič, da je Schiff sprožil alarm.

Ne zamudite

Lansko leto, ko je bitcoin dosegel 50.000 dolarjev in se je zdelo, da je zagon navzgor neustavljiv, je dejal: “Čeprav je začasen premik na 100.000 dolarjev možen, je trajni padec na nič neizogiben.”

Če ste istega mnenja, vas verjetno zanima, kam se Schiff zateka na tem grdem trgu.

Ker je Euro Pacific Asset Management pravkar izdal svojo zadnjo prijavo 13F – poročilo, ki ga upravitelji institucionalnih naložb predložijo četrtletno, da razkrijejo svoje naložbe –, si poglejmo nekaj pomembnih tem v Schiffovem portfelju.

zlato

Schiff je že dolgo ljubitelj rumene kovine.

“Težava z dolarjem je, da nima nobene intrinzične vrednosti,” je nekoč dejal. “Zlato bo ohranilo svojo vrednost in s svojim zlatom boste vedno lahko kupili več hrane.”

Pravzaprav, ko je Schiff tvitnil o propadu kriptovalut, je tudi omenil, da bo zlato “ponovno naraslo in vodilo novo vrsto kriptovalut, podprtih s premoženjem.”

Kot vedno daje svoj denar kar hoče.

Od 30. septembra je imel Euro Pacific Asset Management 1,655 milijona delnic Barrick Gold (GOLD), 431.952 delnic Agnico Eagle Mines (AEM) in 317.495 delnic Newmonta (NEM).

Pravzaprav je bil Barrick največji delež podjetja, saj je predstavljal 6,8 % njegovega portfelja. Agnico in Newmont sta bila tretji oziroma šesti največji holding.

Zlata ni mogoče natisniti iz nič kot fiat denar, njegov status varnega zavetja pa pomeni, da se povpraševanje v času negotovosti poveča.

Če se cene zlata dvignejo, bodo rudarji, kot so Newmont, Barrick in Agnico, verjetno uživali višje dobičke.

Zaloge dohodka, odporne na recesijo

Dividendne delnice ponujajo vlagateljem odličen način za zaslužek pasivnega dohodka, nekatere pa je mogoče uporabiti tudi kot zaščito pred recesijo.

Primer: drugi največji holding v Evro Pacifiku je cigaretni velikan British American Tobacco (BTI), ki predstavlja 5,3 % portfelja.

Proizvajalec cigaret Kent in Dunhill plača četrtletno dividendo v višini 74 centov na delnico, kar daje delnici privlačno letno donosnost 7,6 %.

Preberi več: Trgujte, ko trg pade: tukaj so najboljše aplikacije za vlaganje enkrat v generaciji (tudi če ste začetnik)

Schiffov sklad ima v lasti tudi več kot 157.766 delnic Philip Morris International (PM), še enega tobačnega kralja s 5,4-odstotnim dividendnim donosom. Proizvajalec cigaret Marlboro je sedmi največji holding v Evropacifiku s 3,5-odstotno utežjo portfelja.

Povpraševanje po cigaretah je zelo neelastično, kar pomeni, da velike spremembe cen povzročajo le majhne spremembe povpraševanja – in da je povpraševanje večinoma imuno na gospodarske pretrese.

Če vam je všeč vlaganje v tako imenovane greh delnice, sta British American in Philip Morris morda vredni nadaljnje preiskave.

Kmetijstvo

Ko gre za igranje v obrambi, obstaja en sektor, odporen na recesijo, ki ga ne smemo spregledati: kmetijstvo.

Enostavno je. Ne glede na to, kaj se zgodi, ljudje še vedno morajo jesti.

Schiff ne govori toliko o kmetijstvu kot o plemenitih kovinah, vendar ima Euro Pacific v lasti 124.818 delnic proizvajalca gnojil Nutrien (NTR).

Kot eden največjih svetovnih dobaviteljev vložkov in storitev za pridelke ima Nutrien trdno pozicijo, tudi če gospodarstvo zaide v velik upad. V prvih devetih mesecih leta 2022 je podjetje ustvarilo rekordne čiste dobičke v višini 6,6 milijarde dolarjev.

Delnice družbe Nutrien so se leta 2022 povečale za približno 3 %, kar je v močnem nasprotju z dvomestnim padcem indeksa S&P 500 od začetka leta do danes.

Glede na negotovost, s katero se sooča ameriško gospodarstvo, bi lahko vlaganje v kmetijstvo pomirilo vlagatelje, ki niso naklonjeni tveganju.

Kaj brati naprej

Ta članek vsebuje le informacije in ga ne smete razumeti kot nasvet. Na voljo brez kakršnega koli jamstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *