Padec trga? Pustite svoje naložbe pri miru, pravi Louis Harvey

Varnost in zaščita premoženja sta danes za večino vlagateljev na prvem mestu. Ni presenetljivo, da je njihovo območje udobja pogosto gotovina. Vendar pa je veliko vlagateljev nagnjenih k velikim napakam glede tega, kje dobiti denar in koliko dati na stran.

»Ne dotikajte se svojih naložb na dnu trga. Najslabša stvar, ki jo lahko naredite v času recesije, je izplačilo [from long-term investments] ker zakleneš svoje izgube,« trdi Louis Harveyustanovitelj, izvršni direktor in predsednik vodilnega podjetja za raziskave trga finančnih storitev Dalbar v intervjuju za ThinkAdvisor.

Namesto tega si “izposojajte denar iz prihodnjih potreb,” pravi Harvey.

Svoje prihodnje potrebe lahko določite, ko naredite petletni načrt prihodkov in življenjskih stroškov – vključno z davki, odplačili dolgov in nujnimi primeri – in tako zagotovite, da ta sredstva niso izpostavljena tržnemu tveganju.

Petletni časovni okvir temelji na najdaljšem ocenjenem času okrevanja trga, pravi Harvey, ki poudarja, da je treba načrte pregledati vsako leto.

V intervjuju pojasnjuje, da je treba denar hraniti tam, kjer je na voljo, in ne takrat, ko bo potreben.

Te lokacije vključujejo varčevalne račune in rente – vendar ne načrtov 401 (k) ali IRA, ker nobeden ne zagotavlja dostopa do gotovine brez kazni, dokler imetniki računa ne dosežejo starosti 59,5, poudarja.

Zaradi visoke inflacije bodo vlagatelji naslednje leto verjetno povečali količino denarja, za katerega menijo, da ga potrebujejo, pravi Harvey.

»Ne vidim, kako se bo inflacija kratkoročno krotila. “Ljudje bi morali biti zelo previdni, ko gre za inflacijo in koliko denarja potrebujejo,” pravi.

»V primerjavi s čim [consumers] danes bodo verjetno čez dve ali tri leta potrebovali veliko več,« dodaja.

Dalbar s sedežem v Bostonu, ki ga je Harvey ustanovil leta 1976, izvaja raziskave, da bi predvidel spremembe v potrebah potrošnikov in načinih distribucije izdelkov.

Harvey je bil na vodstvenih položajih v banki Federal Reserve in Nacionalnem združenju trgovcev z vrednostnimi papirji (NASD), leta 2010 pa je bil imenovan za predsednika odbora za fiduciarne standarde.

ThinkAdvisor je nedavno opravil intervju s Harveyjem, ki je govoril po telefonu iz njegove baze na Floridi v Highland Beachu.

Opaža, da je v negotovih časih, kakršni so zdaj, “absolutno” bolj pomembno, da finančni svetovalci pregledajo finančna sredstva strank.

“Naloga svetovalca je ugotoviti, kako obdržati ta denar, da ni ogrožen,” pravi Harvey.

Tu so poudarki našega pogovora:

TINKASVETOVNIK: Če ima vlagatelj veliko denarja vloženega na borzi, ali je dobro, da nekaj vrednostnih papirjev proda in pusti denarni prihodek ob strani?

LOUIS HARVEY: Najslabša stvar, ki jo lahko naredite v času recesije, je, da dvignete svoj denar, ker zaklenete svoje izgube. Od tega ni okrevanja.

Predlagam, da se nikoli ne dotikate svojih dolgoročnih naložb, ki so propadle, razen če se nimate nikamor obrniti.

Toda pogosteje lahko ljudje zmanjšajo svojo porabo za nakupovanje in s tem zmanjšajo svojo potrebo po denarju.

Močno zagovarjam: Ne dotikajte se svojih naložb na dnu trga. Namesto tega si izposodite proti prihodnjim potrebam po denarju.

Prosim za podrobnejšo razlago.

Če načrtujete za pet let in imate nujne primere, si izposodite proti svojim prihodnjim potrebam po denarju in pustite svoje špekulativne naložbe pri miru.

Če vlagate v delnice, ali jih lahko obravnavate kot potencialne vire denarja?

št. V vašem portfelju bi moral biti dolgoročni denar.

Kaj pa obdržati denar v pokojninskem načrtu?

Gotovine, ki jo boste potrebovali, ne hranite v 401(k) ali IRA, ker ni na voljo, dokler ne dopolnite 59,5. Nobeden od njih vam ne omogoča dostopa do gotovine brez kazni.

Ali ne bi bilo mogoče denarja hraniti v gotovinskem delu naložbenega računa?

Absolutno lahko na neomejenem računu. To bi bilo v redu, razen za račun, kot je 401 (k) ali IRA.

Če načrtujete pet let vnaprej, koliko približno bi morali imeti v gotovini?

To bi moral biti petletni dohodek – ki ga lahko prejmete iz različnih virov – za življenjske stroške. S tem vas zaščitimo in zagotovimo, da sredstva, ki jih imate, niso izpostavljena tržnim tveganjem.

Poskrbeti morate, da imate sredstva za zadovoljitev osnovnih življenjskih potreb: hrano, zatočišče, oblačila [etc.]in ne prevzemati nepotrebnega tveganja s tem denarnim tokom.

To se nanaša na prihodke in pričakovana plačila, na drugi strani pa na življenjske stroške, vključno z davki in načrti za nakup.

Vse potrebe po denarju je treba določiti in izračunati, nato pa oceniti in pregledati vsako leto, ko se stvari spreminjajo in se morate prilagajati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *