Padec judovskega izvršnega direktorja kriptovalut Sama Bankman-Frieda prinaša odmeve Bernieja Madoffa

Odvisnik od kriptovalut Sam Bankman-Fried, ki je slavno postal milijarder, mlajši od 30 let, je bil pahnjen v tako velik in nenaden preobrat bogastva, da je dosegel rekordne razsežnosti.

Bankman-Fried, ki je nekoč veljal za finančnega čudežnega dečka, se zdaj sooča s pravnimi bitkami, možno izročitvijo in bankrotom v nenadni spremembi svojega prejšnjega odmevnega statusa mitskega podjetnika, političnega finančnika in filantropa, ki je bil napovedan zaradi reševanja drugih kripto podjetij v težavah. Skratka saga nekatere vlagatelje morda stala njihovih življenjskih prihrankov.

Propad Bankman-Friedovega osramočenega imperija se zgodi, ko se FTX, podjetje, ki ga je ustanovil in vodil kot izvršni direktor do svojega nedavnega odstopa, spopada s krizo plačilne sposobnosti. FTX, ustanovljena leta 2018, je bila ena največjih borz kriptovalut na svetu, dokler ni v začetku tega meseca vložila zahtevka za stečaj v skladu s poglavjem 11. V enem dnevu, 8. novembra 2022, je njena neto vrednost brezglavo ocenjenih 94 odstotkov na 991,5 milijona dolarjev na Bloombergovem indeksu milijarderjev. Uničujoč padec predstavlja največji enodnevni padec v 10-letni zgodovini indeksa. Komentatorji pravijo, da bi lahko bilo njegovo osebno premoženje zdaj pod ničlo.

Ta drama, ki se odvija, je kot nastajajoča hollywoodska uspešnica. Prihaja skupaj z meteorskim vzponom iz neznanosti in poznejšim padcem svetovne zvezde, da ne omenjamo ogromnih finančnih donacij, družbenih medijev mea culpa in skupinske tožbe zaradi imenovanja naslovne legende — vse v hitrem obdobju štirih let.

Oblekavložil floridski odvetnik Adam Moskowitz, našteva milijarde dolarjev odškodnine in med zvezdniki, ki bi lahko bili odgovorni za branilca lige NFL Toma Bradyja in milijarderja podjetnika Marka Cubana ter Larryja Davida, Gisele Bündchen, Stephena Curryja in Shaquilla O’Neala, potrditev kriptovalute .

Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij

Potem ko ga je New York Times okronal za »kripto carja«, je 30-letni nekdanji milijarder v začetku tega meseca odstopil z mesta izvršnega direktorja borze izvedenih finančnih instrumentov FTX.

Vlagatelji so pohiteli in hitro umaknili svoje naložbe, medtem ko so se svetovalci menda trudili najti gotovino in kriptovalute v ruševinah. Ob opažanju slabega notranjega nadzora in vodenja evidenc kritiki vlečejo neprijetne vzporednice med propadom FTX in propadom Lehmann Brothers, Enron Corp. in Ponzijeve sheme Bernieja Madoffa.

Sheila Bair, nekdanji finančni regulator, rekel CNN je v začetku tega tedna povedal, da je Bankman-Fried tako kot Madoff uporabil svoj ugled in povezave, da bi pridobil vlagatelje in regulatorje, ki bi morali opaziti zaskrbljujoče “rdeče zastavice”.

»Očarljivi regulatorji in vlagatelji so lahko moteči [them] od poglabljanja in opazovanja, kaj se v resnici dogaja,« je o vzponu in padcu Bankman-Frieda in FTZ dejal Bair, nekdanji pomočnik ministra za finance za finančne institucije. “Na ta način sem se počutil zelo podobno Bernieju Madoffu.”

Samuel Bankman-Fried, ustanovitelj in izvršni direktor FTX, priča na zaslišanju senatnega odbora za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo na Capitol Hillu v Washingtonu, 9. februarja 2022. (Fotografija SAUL LOEB / AFP)

John J. Ray III, novi izvršni direktor FTX, ki je pred tem nadzoroval likvidacijo Enrona, je razbitino opisal kot brez primere. Po poročanju Bloomberga je Ray III v pisni izjavi zapisal: “Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolne napake korporativnega nadzora in popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij.”

FTX se zdaj sooča z morebitnim nadzorom Komisije za vrednostne papirje in borzo ter Ministrstva za pravosodje.

Največji tekmec podjetja, milijarder Binance Changpeng Zhao, je 9. novembra objavil, da se umika iz prejšnjega posla o nakupu FTX, pri čemer je navedel “zlorabo sredstev strank in domnevne preiskave ameriških agencij”.

Zakonik prof

SBF, kot ga tudi imenujejo, je sin akademika, dveh profesorjev prava na univerzi Stanford. Njegova mati, Barbara Fried, je obširno pisal o vprašanjih distribucijske pravičnosti, davčne politike, lastninske teorije in politične teorije. Njegov oče, Joseph Bankman, je strokovnjak za davčno pravo, ki je bil svetovalec FTX pri regulativnih in dobrodelnih prizadevanjih, kot je nedavno razpravljalo v istoimenskem podcastu podjetja. Njegov brat Gabe Bankman-Fried je vodil neprofitno organizacijo Guarding Against Pandemic, ki jo delno financira SBF in se ukvarja s preprečevanjem pandemije.

SBF-ji ozadje vključuje srednješolska poletja v Kanadi/ZDA Mathcamp in dodiplomski študij na MIT. Njegov finančni zlom odpira širša vprašanja o kriptoindustriji, v katero je podjetnik vstopil po delu v Jane Street Capital. Kmalu zatem je ustanovil Alameda Research kot podjetje za kvantitativno trgovanje z bitcoini.

Ta slikovna ilustracija datoteke, posneta 13. novembra 2022, prikazuje logotip kriptovalute FTX, ki se odraža na sliki nekdanjega izvršnega direktorja Samuela Bankman-Frieda v Washingtonu, DC (Stefani Reynolds / AFP)

Iz Nassaua na Bahamih sta SBF in njegovo podjetje FTX prevzela velik delež industrije, ocene njegovega osebnega premoženja pa so prejšnji mesec znašale od 10 do 16 milijard dolarjev. Šest mesecev prej, marca 2022, je Forbes ocenil, da se je povzpela na kar 24,5 milijarde dolarjev.

Kriza FTX se je hitro razpletla več kot en teden v začetku tega meseca, ko je CoinDesk, spletno mesto s kripto novicami, pridobilo razkriti dokument, ki nakazuje neprimerne finančne vezi med FTX in hedge skladom SBF, Alameda Research. Digitalni žeton, imenovan FTT, ki ga je ustvaril FTX, je vseboval precejšnjo količino Alamedinih sredstev.

Ian Allison, višji poročevalec pri CoinDesku, je opozoril: »Čeprav s tem ni nič narobe ali narobe, kaže, da trgovski velikan Alameda Bankman-Frieda temelji na temelju, ki je v veliki meri sestavljen iz kovancev, ki jih je izumilo sestrsko podjetje … neodvisna sredstva kot fiat valuta ali druga kriptovaluta.«

Binance, največja kripto borza na svetu, je imela v podjetju sredstva, vključno z žetonom FTX. Napoved izvršnega direktorja Binance Changpeng Zhaoa, da bo borza “likvidirala vse preostale” žetone, ki jih je prejela po “izstopu iz kapitala FTX lani”, je med strankami FTX sprožila ogromen bančni pobeg. Podjetje ni moglo plačati milijard dolarjev zahtevanih dvigov. Kot je poročal The Wall Street Journal, “je FTX izposodil sredstva strank v vrednosti milijard dolarjev za financiranje tveganih stav svojega pridruženega trgovskega podjetja,” kar je na koncu “pripravilo temelje za implozijo borznega trga.”

Znaki za FTX Areno, dom košarkarske ekipe Miami Heat, so vidni v soboto, 12. novembra 2022, v Miamiju. (AP Photo/Marta Lavandier)

‘padel sem’

Kar naredi ta zaplet še bolj zapleten, je, da je SBF opozoril na svojo zavezanost “učinkovitemu altruizmu”, svoje članstvo v organizaciji, imenovani Giving What We Can, v kateri zaposleni dajejo 10 % učinkovitim dobrodelnim organizacijam, in svojo javno obljubo, da bo dajal med kariero izgubil bogastvo.

Po podatkih Open Secrets, ki spremlja financiranje kampanj, je SBF doniral približno 40 milijonov dolarjev ameriškim volilnim kampanjam za številne kandidate, ki jih podpirajo proizraelske skupine, vključno z Demokratično večino za Izrael (DMFI) in Projektom združene demokracije, superorganizacijo, ki je povezana z AIPAC. PAC. SBF je lani maja doniral tudi 250.000 $ neposredno DMFI PAC. In v volilni kampanji leta 2020 je bil z osebnim prispevkom v višini 5,2 milijona dolarjev med največjimi donatorji kampanje Joeja Bidna.

SBF menda ni užival v športnih avtomobilih in drugem luksuzu, ki je običajen za ultra bogate. Na fotografiji, ki jo je Reuters objavil julija, pooseblja sproščen življenjski slog – neobrite, neukročene temne kodraste lase, preprosto olivno majico z okroglim izrezom. SBF je vegan in si menda deli penthouse z 10 sostanovalci.

Za zdaj je Reuters poročal, da je SBF izdajatelju televizijskega programa povedal, da živi na svojem domu na Bahamih. Druge prodajalne kažejo, da je naprodaj.

SBF se je javno zavezal, da bo storil vse, kar je v njeni moči, da se to stanje popravi. Nit njegovih tvitov riše javne špekulacije. Na Twitterju, ki je pred tem ponudil nakup z Elonom Muskom, se je SBF javno opravičil. Ko je izrazil obžalovanje, je preprosto priznal: “Razšel sem in moral bi narediti bolje.”

Ostajajo vprašanja, ali bodo politiki, ki so prejeli donacije, prisiljeni vrniti sredstva – in ali bodo ZDA izročile SBF zaradi sodnega postopka ali pa se bo soočil s kazenskim pregonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *