Padec FTX bi lahko podaljšal kripto medvedji trg do konca leta 2023: Coinbase

Grafi in grafikoni trendov kriptovalut Bitcoin

Vertigo3d/iStock prek Getty Images

Tako kot je trg kriptovalut začel opažati “nastajajočo pozitivno nastavitev”, potem ko je znatna razdolženost v maju in juniju pustila nekaj obrobnih prodajalcev v ekosistemu, je vesolje doživelo nov udarec, ko je nekoč močna kripto borza FTX propadla. The Glede na nedavno raziskavo bo hiter padec FTX potencialno podaljšal medvedji kripto trg še za nekaj mesecev ali morda do konca leta 2023 poročilo avtor Coinbase Global (KOVANC).

FTX Sama Bankman-Frieda, nekoč druga največja kripto borza na svetu po obsegu trgovanja in ocenjena na 32 milijard dolarjev, je vložila zahtevo za Poglavje 11 stečaj zaščito v ZDA prejšnji teden po odkritju primanjkljaja v bilanci stanja v višini 8 milijard dolarjev, med drugimi napačnimi koraki, kot je napačna ocena marž strank, kar je povzročilo ogromne odlive. Nedeljski zlom je prerasel v vse večjo zaskrbljenost glede morebitnega sistemskega tveganja in pustil sektor ranljiv zaradi pomanjkanja velikih kupcev, poroča Coinbase.

Medtem ko bodo stečajni postopek FTX pozorno spremljali, je Coinbase opozoril, da bo smer razreda kripto sredstev odvisna tudi od tega, kako se bo odvijala politika obrestnih mer Federal Reserve. Toda glede na to, da je inflacija še vedno izjemno visoka in trg dela ostaja napet, je “še prezgodaj, da bi se Fed obrnil”, je trdila centralizirana kriptoborza.

Vendar pa so sedanja prizadevanja za boljšo preglednost izmenjav (dokazilo o rezervah), regulativno sodelovanje in pomoč preiskovalcem pri izterjavi kakršnih koli manjkajočih sredstev strank “pomembni koraki, ki bodo imeli večji vpliv na trg kot nekateri makroekonomski dejavniki,” Vincenzo Toppi, partner pri CohnReznicku v svetovalno prakso za prestrukturiranje in sodne postopke, je po elektronski pošti sporočil Seeking Alpha.

Coinbase je dejal, da pričakuje, da bo kriptoprostor videl “učinke drugega reda”, ki bodo prišli na dan po razpletu FTX, “katere nasprotne stranke so morda posojale ali sodelovale z FTX ali Alamedo in katere so natančne obveznosti”. Upoštevajte, da je bilo Alameda Research kvantitativno trgovsko podjetje SBF, ki je igralo a ključna vloga do propada 30-letnega kripto imperija.

Bradley Duke, ustanovitelj in izvršni direktor ETC Group, se strinja z oceno Coinbase in pravi, da “ni dvoma, da bo propad FTX odložil kripto pomlad,” in dodaja, da je “zaupanje vlagateljev v kriptovalute močno omajano in popotresni sunki tega dogodek se bo še nekaj časa počutil.”

Podjetje, ki ga vodi Brian Armstrong, tudi verjame, da bi lahko slabe likvidnostne razmere trajale vsaj do konca leta 2022, saj prevlada stabilnih kovancev (digitalnih žetonov, katerih vrednost je vezana na druga sredstva, kot je ameriški dolar) še naprej prevzema večji delež vse slabša tržna kapitalizacija kriptovalut, ki zdaj znaša 18 % v primerjavi s približno 5 % oktobra 2021.

Drugje v kripto različici je bitcoin (BTC-USD) rudarska pokrajina je preživljala težave že dolgo pred zlomom FTX, saj naraščajoča hitrost omrežja in stroški energije skupaj z nizkimi cenami BTC zmanjšujejo donosnost rudarjev. Kot rečeno, je več rudarjev BTC v zadnjih tednih razkrilo težave z likvidnostjo, vključno s Core Scientific (CORZ), Argo Blockchain (ARBK) (OTCQX:ARBKF) in Iris Energy (Irene). Polom FTX je zagotovo prizadel zaupanje vlagateljev v vesolje, s potezo, ki bi lahko povzročila dodatno škodo cenam žetonov in tako lahko povečala pritisk na marže rudarjev.

Cena bitcoina (BTC-USD), se je medtem zmanjšalo 20 % odkar se je val FTX začel pred več kot enim tednom, se je v petek popoldne trgovalo s 16,58 tisoč $. Če pogledamo naprej, bo “kapitulacija v BTC odvisna od obsega okužbe FTX,” je za Seeking Alpha povedal Khaleelulla Baig, ustanovitelj in izvršni direktor KoinBasketa.

Baig vidi bitcoin (BTC-USD) »najslabši možni scenarij« pri potencialno pod 10.000 $, pri čemer je treba poudariti, da so »kratkoročne posledice očitno negativne, medtem ko so dolgoročni obeti videti nedotaknjeni. Fiasko FTX je celoten ekosistem postavil nazaj za vsaj nekaj let.”

Pred tem (17. novembra) je John Ray III, novi vodja FTX, obsodil borzo, ki jo vodi SBF, in jo označil za slabo prakso upravljanja slabše od Enrona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *