Padec delnic, zdrs nafte za začetek praznično skrajšanega tedna

Ameriške delnice so v ponedeljek padle, ko je Wall Street vstopil v praznično skrajšan trgovalni teden.

Trgi delnic in obveznic bodo zaprti Zahvalni dan v četrtek in konec trgovanja ob 13:00 ET v petek.

S&P 500 (^GSPC) je padel za 0,4 %, medtem ko je industrijsko povprečje Dow Jones (^DJI) zdrsnila za približno 45 točk oziroma 0,1 %. Tehnološko zahteven Nasdaq Composite (^IXIC) padla za 1,1 %.

Vlagatelji so v zadnji uri ponedeljkove seje pretehtali več Fedspeaka. Predsednik Banke zveznih rezerv San Francisca Mary Daly je rekla, da bi ga uradniki lahko razveljavili ključna obrestna mera ameriške centralne banke nad 5%, če se inflacija ne zniža. Daley je tudi opozoril, da je bil odpis povečanja za 75 bazičnih točk v decembru “prezgoden” in da “nič ni izključeno.”

“Sem na bolj jastrebovi strani distribucije,” je dejala Dalyjeva v konferenčnem klicu, pri čemer se je sklicevala na spekter svojih kolegov, od najbolj agresivnih pri zaostrovanju politik do najmanj.

Izgube nafte so se povečale po poročilih o Savdski Arabiji in drugih državah OPEC razpravlja o povečanju proizvodnje. A vrsto smrti, povezanih s COVID-om na Kitajskem so se pojavili tudi strahovi, da bi država lahko uvedla nove omejitve za ublažitev nedavnih izbruhov. Oba dogodka sta spodbudila zaskrbljenost glede povpraševanja, pri čemer so terminske pogodbe zahodnoteksaške surove nafte (WTI) padle pod 80 dolarjev za sod.

Ameriški dolar se je okrepil v primerjavi z drugimi valutami zaradi skrbi glede slike COVID na Kitajskem.

Bitcoin (BTC-USD) je padel za 4 % pod 16.000 $ in Ethereum (ETH-USD) padla za 6 % na nekaj manj kot 1.100 $ zaradi vpliva borz kriptovalut Propad FTX-a se je nadaljeval kripto trgi.

Medtem so delnice Disneyja (DIS) zarjovel 6% kljub padcem drugje na trgu, potem ko je medijski velikan pozno v nedeljo v nedeljo presenetljivo objavil, da nekdanji izvršni direktor Bob Iger se bo vrnil vodenje podjetja kot izvršni direktor, začne veljati takoj.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger govori med Bloombergovim globalnim poslovnim forumom v New Yorku, New York, ZDA, 25. septembra 2019. REUTERS/Shannon Stapleton

Glavni izvršni direktor Disneyja Bob Iger govori med Bloombergovim globalnim poslovnim forumom v New Yorku, New York, ZDA, 25. septembra 2019. REUTERS/Shannon Stapleton

Ponedeljkove poteze prihajajo po a šibak teden na Wall Streetu, pri čemer je razpoloženje obremenjeno zaradi ponovnih skrbi glede višjih obrestnih mer. Referenčni indeks S&P 500 je v tem obdobju padel za približno 0,7 %, Nasdaq pa za 1,6 %, medtem ko je Dow ostal približno enak.

Zgodovinsko gledano je bil zahvalni teden nagnjen k rasti. V zadnjega pol stoletja je S&P 500 v prazničnem tednu v povprečju pridobil 0,5 % in se vrnil v pozitivno 68 % časa, glede na podatki iz Schaefferjeve investicijske raziskave. Sreda pred zahvalnim dnevom je bila pozitivna 78 % časa s povprečnim povečanjem za 0,3 %, medtem ko je bil dan za tem pozitiven 66 % časa s povprečnim povečanjem za 0,2 %.

“Vzpon ‘nižje inflacije’ na delniškem trgu je prejšnji teden izgubil nekaj zagona, vendar biki, ki upajo, da se bo rast vrnila na pravo pot, morda gledajo na zgodovinske trende trgovanja okoli zahvalnega dne,” je dejal Chris Larkin, generalni direktor trgovanja pri Morgan Stanley’s E* TRADE v opombi. “Medtem ko si ljudje vzamejo odmor okoli zahvalnega dne, borza ni tako nagnjena: tudi sredi skrajšanega trgovalnega tedna se je SPX od leta 1950 med tednom zahvalnega dne premaknil skoraj toliko kot med svojim povprečjem petdnevno obdobje trgovanja.”

Vlagatelje čaka nekaj mirnih dni. Zapisnik novembrskega sestanka Federal Reserve o določanju obrestnih mer, predvidenega za sredo, je vrhunec lahkega gospodarskega koledarja tega tedna. Na strani podjetja je načrtovanih še več objav zaslužka, vključno z Dell Technologies (DELL), HP (HPQ), Dolarsko drevo (DLTR) in Nordstrom (JWN).

NEW YORK, NEW YORK – 17. NOVEMBER: Trgovci delajo na newyorški borzi med jutranjim trgovanjem 17. novembra 2022 v New Yorku.  Pričakuje se, da bodo delnice padle, ko se bo borza odprla zaradi naraščajočih obrestnih mer, saj uradniki Federal Reserve napovedujejo več dvigov obrestnih mer, da bi še naprej upočasnjevali inflacijo.  (Fotografija Michael M. Santiago/Getty Images)

NEW YORK, NEW YORK – 17. NOVEMBER: Trgovci delajo na newyorški borzi med jutranjim trgovanjem 17. novembra 2022 v New Yorku. (Fotografija Michael M. Santiago/Getty Images)

Branje zapisnikov FOMC, ki določa denarno politiko, bo verjetno pokazalo, da nameravajo uradniki na decembrskem zasedanju zvišati obrestne mere za pol točke.

Nicholas Colas iz DataTreka poudarja, da so se prejšnji teden povečale možnosti za agresivnejšo monetarno politiko naslednje leto, tako glede tega, kje bo obrestna mera zveznih sredstev dosegla vrh, kot tudi glede tega, kje se bo naslednje leto končala.

Pred približno tednom dni so terminske pogodbe nakazovale 81- do 19-odstotne možnosti za dvig obrestne mere za 50 do 75 bazičnih točk naslednji mesec po šibkejšem indeksu cen življenjskih potrebščin. Po jastrebovih izjavah uradnikov o potrebi po nadaljnjih zvišanjih obrestnih mer so se kvote za 0,75-odstotno zvišanje nekoliko povečale na 24%.

Aleksandra Semenova je novinarka Yahoo Finance. Sledite ji na Twitterju @alexandraandnyc

Kliknite tukaj za najnovejše trende delnic platforme Yahoo Finance

Kliknite tukaj za najnovejše borzne novice in poglobljeno analizo, vključno z dogodki, ki spodbujajo delnice

Preberite najnovejše finančne in poslovne novice Yahoo Finance

Prenesite aplikacijo Yahoo Finance za Apple oz Android

Spremljajte Yahoo Finance na Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedInin YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *