Odvetniki podrobno pojasnjujejo, kako je propadla množična borza kriptovalut FTX: NPR

Ko je FTX v začetku novembra propadel, je Samuel Bankman-Fried predal nadzor nad borzo kriptovalut, ki jo je ustanovil John J. Ray III, strokovnjak za preobrat podjetij.

Saul Loeb/AFP prek Getty Images


skrij napis

preklopi podnapis

Saul Loeb/AFP prek Getty Images

Ko je FTX v začetku novembra propadel, je Samuel Bankman-Fried predal nadzor nad borzo kriptovalut, ki jo je ustanovil John J. Ray III, strokovnjak za preobrat podjetij.

Saul Loeb/AFP prek Getty Images

Odvetniki nekoč mogočne kripto borze FTX so med torkovim zaslišanjem na sodišču opisali podjetje kot prepredeno z disfunkcijo in slabim upravljanjem, ko so poskušali pojasniti, kako je bil ogromen imperij, ki ga je ustanovil Sam Bankman-Fried, v nekaj dneh pahnjen na kolena.

“Priča smo enemu najostrejših in najhujših zlomov v zgodovini korporativne Amerike,” je dejal James Bromley, odvetnik, ki zastopa podjetje.

Prejšnji mesec je bila FTX ena najbolj priljubljenih borz kriptovalut na svetu. Danes razmišlja, kako v obsežnem in zapletenem stečajnem postopku razprodati premoženje, poplačati stranke in poravnati upnike. In njegova nova vodstvena ekipa, ki je bila uvedena tik pred vložitvijo vloge za poglavje 11, šele začenja dojemati razsežnost nereda, ki so ga podedovali.

Takole smo izvedeli na prvem sodnem naroku v stečajnem postopku:

Denar kupcev je MUP

Bromley je potrdil, česar se je balo veliko milijonov strank FTX. Povedal je, da je njegova ekipa ugotovila, da je “znatna količina lastnine ukradena ali pogrešana.”

FTX se je predstavljal kot varen način za navadne ljudi, da vlagajo v zmeden in nepregleden svet kriptovalut, in ti ljudje zdaj malo razumejo, kaj se je zgodilo z njihovimi sredstvi.

Na sodišču so Bromley in njegovi kolegi ponudili le malo podrobnosti o tem, kaj je izginilo, in nobene razlage o tem, kaj je “izginilo” pomenilo.

Novi izvršni direktor podjetja, John J. Ray III, je najel svetovalca za kibernetsko varnost, da bi našel sredstva, glede na sodno vložitev.

FTX – ogromno digitalno podjetje – ima slabe podatke in namerno uničena notranja sporočila

Ko sta Ray in njegova ekipa začela zbirati informacije, sta takoj prepoznala očitne težave s podatki FTX.

Obstajajo ogromne vrzeli v informacijah in poskušanju ločiti dejstva od fikcije.

Ali kot je Bromley povedal za FTX: “Dolžniki imajo nezanesljive knjige in evidence.”

Po besedah ​​odvetnikov družbe nimajo razloga za domnevo, da so bili računovodski izkazi kdaj revidirani. To pomeni, da noben usposobljen strokovnjak zunaj podjetja in njegovih desetin povezanih podjetij ni nikoli objektivno pregledal poslovnih knjig FTX, da bi zagotovil, da vlagatelji prejemajo resnične informacije. Zato je novo vodstvo najelo zunanje računovodsko podjetje za pregled finančnih informacij FTX.

Ray in njegova ekipa prav tako poročata, da manjka kritična korespondenca. Pravijo, da je Bankman-Fried s kolegi komuniciral prek aplikacij, ki samodejno brišejo sporočila.

Ocene, da je bil FTX vreden 32 milijard dolarjev, so morda prenizke

Prej so poročali, da je bil januarja 2022 FTX ocenjen na 32 milijard dolarjev.

Toda odvetniki FTX so povedali, da je bilo podjetje pred samo desetimi meseci ocenjeno na ogromnih 40 milijard dolarjev. NPR te ocene ni mogel neodvisno preveriti.

Pravna ekipa FTX je predstavila, koliko denarja je podjetje prejelo od vlagateljev od ustanovitve leta 2019, v svojem zadnjem krogu financiranja pa je zbralo dodatnih 400 milijonov dolarjev za svoje operacije v ZDA in 500 milijonov dolarjev za svoje večje mednarodne operacije.

Do propada FTX ni pripeljal le “beg na banki”.

“Pravzaprav je prišlo do bega na banki,” je dejal Bromley, “in krize vodenja.”

Potem ko je Bankman-Friedov tekmec, izvršni direktor Binance Changpeng Zhao, objavil svoje načrte za razbremenitev znatne količine ustvarjene kriptovalute FTX, je druge vlagatelje zajela panika.

Kupce je zajela panika, potem ko je soustanovitelj in izvršni direktor Binance Changpeng Zhao, eden od tekmecev ustanovitelja FTX Sama Bankman-Frieda, namignil, da je izgubil zaupanje v kriptovaluto, ki jo je ustvaril FTX.

Patricia de Melo Moreira/AFP prek Getty Images


skrij napis

preklopi podnapis

Patricia de Melo Moreira/AFP prek Getty Images

Kupce je zajela panika, potem ko je soustanovitelj in izvršni direktor Binance Changpeng Zhao, eden od tekmecev ustanovitelja FTX Sama Bankman-Frieda, namignil, da je izgubil zaupanje v kriptovaluto, ki jo je ustvaril FTX.

Patricia de Melo Moreira/AFP prek Getty Images

FTX ni mogel izpolniti zahtev po umiku in odvetniki so povedali, da je na tej točki krize postalo očitno, da obstajajo resne težave z vodstvom FTX.

Podjetje “je imelo pomanjkanje korporativnega nadzora na ravni, ki je nihče od nas v stroki, ki je to pogledal, še ni videl,” je dejal Bromley.

Vsi so zaskrbljeni zaradi hekerjev in obstajajo veliki spori o tem, kako ravnati s podatki uporabnikov

FTX je bil in je še vedno tarča kibernetskih napadov, kar otežuje delo njegovih odvetnikov.

Odkar je Ray 11. novembra prevzel poslovanje podjetja, sta se on in njegova ekipa “borila za dostop do podatkov o strankah zaradi nenehnih varnostnih tveganj,” pravi Brian Glueckstein, še en odvetnik, ki zastopa FTX.

Prišlo je tudi do nesoglasij med odvetniki podjetja in upniki ter ameriškim komisarjem, ki nadzoruje postopke, glede podatkov o strankah.

FTX ima na milijone strank, ki jih je Glueckstein imenoval “življenjska sila podjetja.”

Trdil je, da je njegova zbirka podatkov o strankah dragocena – “pomembna za vsako reorganizacijo ali prodajo za povečanje vrednosti za vse zainteresirane strani” – in zato informacije ne bi smele biti javne.

FTX je tudi prosil sodnika Johna Dorseyja, naj podjetju dovoli predložitev redigiranih seznamov svojih največjih upnikov, pri čemer je navedel pomisleke glede zasebnosti in varnosti.

Toda Ben Hackman, odvetnik, ki zastopa ameriškega komisarja, je nasprotoval temu in predlagal, da bi morale biti informacije na voljo, z le nekaj izjemami, zaradi večje preglednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *