Odvetnik FTX na prvem zaslišanju v stečaju pravi, da je to druga “žival”

Odvetniki za neuspešna kripto borza FTX je na prvem zaslišanju o stečaju podjetja v torek dejal, da so se regulatorji na Bahamih, kjer ima FTX sedež, strinjali, da bodo združili postopke v Delawaru.

Odvetniki FTX, ki jih je novo vodstvo najelo za reševanje prestrukturiranja, so prejšnji teden vložili nujno zahtevo za zagotovitev selitve v ZDA.

“Imamo opravka z drugo vrsto živali,” je dejal svetovalec FTX James Bromley. “Na žalost dolžniki FTX niso bili posebno dobro upravljani in to je podcenjevanje.”

Kar zadeva ustanovitelje FTX, je bila to organizacija, ki je bila “dejansko vodena kot osebni fevd Sama Bankman-Frieda,” je sodišču povedal odvetnik FTX.

Odvetniki FTX so potrdili prejšnja poročila, da je enota za kibernetski kriminal v južnem okrožju New Yorka začela preiskavo primera. Odvetniki FTX so obravnavali tudi kibernetske napade in nakazali, da je bilo več napadov kot vdor v vrednosti 477 milijonov dolarjev, ki se je zgodil kmalu po tem, ko je podjetje 11. novembra šlo v stečaj. V tem napadu so hekerji izvlekli eter iz denarnice FTX.

Bromley je sodišču povedal, da je osrednji izziv za novo ekipo “prizadevanje za red v kaosu”. Po predstavitvi svojega kolega odvetnika se je Bromley poglobil v to, kar počne FTX, da bi razumel zapleten kup podatkov in financ, ki sta jih za seboj pustila FTX in Bankman-Fried, ki ju je zamenjal strokovnjak za prestrukturiranje John Ray III.

Bankman-Fried je imel raven nadzora nad poslovanjem, ki je “nihče od nas še ni videl,” je dejal Bromley, pri čemer se je skliceval na strokovnjake za stečaj in odvetnike, ki jih je podjetje najelo kot del procesa prestrukturiranja.

Zasebni vlagatelji so FTX v začetku tega leta ocenili na 32 milijard dolarjev, Bankman-Fried pa se je med kripto zimo oglašal kot rešitelj industrije.

“Situacija FTX je zadnji in največji neuspeh v tem prostoru,” je dejal Bromley. »Dejansko je prišlo do motenj v poslovanju banke, tako pri mednarodni menjavi […] kot tudi ameriška borza. Hkrati z napadom na banko je prišlo do krize vodenja […] Podjetja FTX je nadzorovala zelo majhna skupina ljudi, ki jih je vodil gospod Sam-Bankman-Fried. Med begom na banki se je vodstvo gospoda Frieda zlomilo, kar je povzročilo odstope.«

FTX je pravkar začel izvajati “standardne” prakse upravljanja tveganj in podatkov, je dejal. Kot del postopka so morali odvetniki prej odobriti približno 1 milijon dolarjev stroškov plač za obstoječe zaposlene v FTX.

Postopek je zasnovan tako, da daje upnikom čim več, je dejal Bromley.

“Bistveno je, da najprej maksimiziramo vrednost sredstev, ki jih imamo, pa naj gre za prodajo sredstev, prodajo podjetja ali prestrukturiranje poslovanja,” je dejal. “Vse je na mizi.”

Uporabniki FTX so bili globalno prisotni, vendar so bili številni v davčnih oazah. Največja zastopana geografska območja so:

  1. Kajmanski otoki — 22 % registriranih strank.
  2. Ameriški Deviški otoki — 11 % registriranih kupcev.
  3. Kitajska — 8 % registriranih strank.

»Precej hitro bomo pred vami in poskušali prodati določena podjetja, ki jih razumemo […] so samozadostni in robustni [with] interesu drugih,” je dodal Bromley.

Odvetniki FTX so povedali, da so vzpostavili štiri silose za sredstva podjetja in različne subjekte. To so:

  • WRS (West Realm Shires) silos, ki nadzoruje in zajema ameriško posest.
  • Silos Alameda, ki vključuje Alameda Research, zdaj propadli hedge sklad Bankmana Frieda.
  • Venture silos, ki je vlagal v kripto podjetja in startupe.
  • Silos dot-com, ki vključuje mednarodno poslovanje, je največji del depozitov FTX.

Bromley je dejal, da prizadevanja za povrnitev in zaščito sredstev ne vključujejo samo kripto sredstev in valute, ampak tudi “informacije”. Podjetje je prvič pripeljalo tudi neodvisne direktorje.

“Veliko premoženja je bilo ukradenega ali pogrešanega,” je dejal Bromley. “Poleg tega, “se zdi, da so bila znatna sredstva prenesena iz drugih silosov v Alamedo.”

Ključni vidik krize FTX je okoli Alamede in žetona FTT, kovanca, ki ga je izdal FTX. Odvetniki so preučili zgodovino FTX in povezanih podjetij ter opozorili na ustanovitev žetona FTT aprila 2019 in ustanovitev subjekta Alameda novembra 2017.

Naložbe so bile izvedene v kripto in tehnološke podvige, je dejal Bromley, vendar je bilo skoraj 300 milijonov dolarjev porabljenih tudi za nepremičnine na Bahamih. Ta številka je višja od prejšnje poročila, Bromley pa je dejal, da je bila večina teh nakupov domov in počitniških nepremičnin za višje vodstvo.

Zaposleni so množično zapuščali podjetje. Od oktobra 2022 je imelo glavno matično podjetje FTX 330 zaposlenih po vsem svetu, s 127 v ZDA, vključno z avstralskimi podjetji in FTX Digital Markets, ki je imelo 190 zaposlenih, globalno število zaposlenih pa je bilo 520.

Najboljša ugibanja o številu zaposlenih je po mnenju odvetnikov FTX “približno 260”.

GLEJ: Zaščita strank pred slabimi akterji v kripto prostoru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *