Obstaja “nova” arkadna igra Atari in ne morem je odložiti

Pogled v alternativno resničnost, kjer vektorski zasloni nikoli niso umrli.
Porast / Pogled v alternativno resničnost, kjer vektorski zasloni nikoli niso umrli.

Atarijeva nova kompilacija ob 50. obletnici je polna zgodovinskih dodatkov, a ena nova igra, vključena v paket, me ne izpusti. o tem govorim Vctr SctrArkadna streljačina v retro slogu, ki združuje zasvojenost igranja klasike, kot je Asteroidi in Vihar s sodobnimi koncepti iger.

kot paket, Atari 50: Zbirka ob obletnici postavlja novo visoko oceno za kompilacije retro video iger. Funkcija »časovnice« zbirke spretno prepleta arhivsko gradivo, kot so oblikovalski dokumenti in priročniki, razlagalni kontekst in sodobni citati iz izdaj iger ter novi video intervjuji z ustvarjalci iger v privlačno, interaktivno popotovanje skozi zgodovino iger.

Medtem ko predstavitev blesti, so igre v njej Atari 50 pogosto ne. Seveda je tukaj na voljo nekaj klasik, ki jih je mogoče resnično ponoviti, zlasti igre iz Atarijeve veličastne arkadne dobe. Se pravi večina Atari 50Izbor več kot 100 naslovov se zdi kot dodatek, ki preprosto ne ustreza z vidika sodobnega oblikovanja iger. Na desetine “klasičnih” iger Atari—od 3-D Tic-Tac-Toe na Atari 2600 to Missile Command 3D o Jaguarju—zreducirani zgolj na zgodovinske zanimivosti, ki bi jih večina sodobnih igralcev težko prenašala več kot nekaj minut.

Potem je tukaj Vctr Sctrena redkih “prenovljenih” iger Atari 50 ki poskuša poustvariti občutek klasičnega naslova Atari s sodobno strojno opremo in podrobnostmi oblikovanja. To je igra, h kateri gravitiram zadnjih nekaj dni zaradi neke vrste hitenja z visokimi rezultati, ki ga je enostavno pobrati in težko odložiti, ki ga od takrat še nisem doživel na popolnoma enak način. Geometrijske vojne.

Emulacija tehnologije mrtvega pogleda

Hiter pogled na Vctr Sctr igranje.

Kot morda pove ljubko ime, Vctr Sctr (izgovarja se kot “vektorski sektor”) je ljubezensko pismo do prekratke ljubezenske afere arkadnih iger z vektorsko grafiko. Za razliko od rastrskih zaslonov, ki sestavljajo sliko iz spritejev, postavljenih na črte vodoravnih slikovnih pik, vektorski zasloni upognejo žarek elektronov v diskretne črte ali krivulje, ki tvorijo preproste geometrijske oblike na žarečem fosforju.

Za razliko od večine arkadnih iger iz 70-ih in 80-ih – za katere je bila značilna kockasta grafika s piksli – vektorske igre, kot je Asteroidi oz Večje opustošenje vseboval je čiste, ostre črte, ki so bile gladko animirane pri enostavno razširljivih in funkcionalno neskončnih ločljivostih. Toda te prednosti so imele svojo ceno – preproste črte so ustvarile “votle” žične like in predmete, zgodnji vektorski zasloni pa so lahko prikazali samo eno barvo (štiribarvne vektorske igre bodo prišle pozneje).

Elegantne, natančne linije vektorskih zaslonov je bilo tudi skoraj nemogoče poustvariti na CRT televizorjih standardne ločljivosti v 70. in 80. letih. Če ste želeli vektorsko izkušnjo doma, ste morali investirati drage flope, kot je Vectrexki je imela vgrajene vektorske monitorje.

Vpogled v to, kako Vihar izgleda kot na pravem vektorskem monitorju.

Zajemanje edinstvenega sijaja Atarijevih klasičnih vektorskih iger je bila prednostna naloga razvijalcev Atari 50. “Potrudili smo se, da smo posnemali videz [of a classic vector monitor],” Inženir Digital Eclipse in Vctr Sctr oblikovalec Jeremy Williams je povedal za Ars. “To nas res zanima … Vse je narisano v ‘aditivnem načinu’, tako da resnično izgleda kot vektorski zaslon, kolikor bi lahko.”

To iskanje pristnosti vektorja vključuje majhne poteze, kot je posnemanje “učinka fosforja”, ki ima za posledico zamegljene podobe, ki ostanejo na zaslonu delček sekunde po tem, ko vektorska črta izgine. Williams je dejal, da se je potrudil tudi pri izračunavanju subtilnega srhljivega “cvetenja”, ki utripa okoli posameznih vrstic vektorskega monitorja (in prepričljivo utripa ob zvočnem zapisu z nizkimi toni, v Vctr Sctrnjegov primer).

Celo vprašanja, ki so takrat veljala za nepopolnosti v vektorskih zaslonih, so bila pomembna za to preoblikovanje, je dejal Williams. “Glede na to, ali je vaš vektorski zaslon res vklopljen, lahko dobite malo gibanja za vse vrstice,” je dejal. “Torej se vsaka črta nekoliko premakne, vsaka črta utripa neodvisno.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *