Notion AI lahko samodejno napiše vaše zapiske, dnevni red in objave v spletnem dnevniku namesto vas

Kmalu bo Notion lahko pisal vaše zapiske namesto vas. Podjetje začne s testiranjem novo funkcijo, ki se zdaj imenuje Notion AI, za katero mi je povedal izvršni direktor podjetja Notion Ivan Zhao, da lahko na koncu spremeni način, kako ljudje uporabljajo aplikacijo – in opravljajo svoje delo. Z Notion AI morate samo povedati aplikaciji, kaj želite (objavo v spletnem dnevniku, predlogo e-pošte za zaposlovanje, seznam odličnih poslovnih knjig za branje), in aplikacija dejansko ustvari vsebino tik pred vašimi očmi.

Prva stvar, za katero je Notion AI, pravi Zhao, je pisanje. Veliko dela zahteva pisanje, nekaj se ponavlja (na primer ustvarjanje novih opisov delovnih mest), nekaj pa je ustvarjalno (na primer pisanje objav na spletnem dnevniku ali razmišljanje o novih idejah). Zhao meni, da lahko Notion AI pomaga pri obeh. »Za mnoge uporabnike v tem prostoru rešuje problem hladnega zagona. In še več, prihrani čas.« Notion AI vam ne bo napisal objave v spletnem dnevniku, lahko pa vam pomaga, da preskočite strašno fazo prvega osnutka in se takoj lotite izboljšav in poliranja.

Izraz je uporaba isti veliki jezikovni modeli da se podjetja, kot je Google, začenjajo vmešavati v rezultate iskanja in uporabljajo startupi, kot je Mem za strukturiranje vaših osebnih podatkov. So obilo orodij za pisanje, ki jih poganja AI tam zunaj, seveda, kot sta Grammarly in Jasper in Googlov novi Wordcraftin vsi se hitro izboljšujejo zahvaljujoč velikim jezikovnim modelom. Ti modeli dajejo programski opremi veliko več konteksta, tako da lahko razume stavke in odstavke namesto posameznih besed, zaradi česar je boljša pri razumevanju in pisanju besedil vseh vrst.

Vse je zelo zgodaj, tehnologija in implementacija pojma, in Zhao me je večkrat spomnil na to dejstvo. Kar je predstavljeno danes, ni toliko nov izdelek kot zasebna alfa novega izdelka: podjetje ga namerava uvajati počasi in previdno, vendar ga želi zdaj začeti dajati v roke uporabnikom.

Bil sem prva oseba zunaj Notiona, ki je preizkusila Notion AI. Zaenkrat deluje tako: Ko ustvarite novo stran, dobite kup novih možnosti. Poleg »Prazne strani« dobite »Objavo v spletnem dnevniku«, »Seznam prednosti in slabosti«, »Oris«, »Seznam opravil«, »Dnevni red sestankov«, »Prodajna e-pošta« in še veliko več. Kliknite enega in pojavilo se bo vprašanje: »O čem naj bo objava v spletnem dnevniku?« ali »O čem želite seznam prednosti in slabosti?« Vnesite svojo poizvedbo, pritisnite modri gumb »Ustvari« in Notion začne izpolnjevati stran namesto vas. Če ti je všeč, ga obdrži. Če ne, poskusite z novo poizvedbo ali preprosto pritisnite »Poskusi znova« in opazujte, kako se znova zapolni.

Tukaj je tisto, kar je Notion AI samodejno prišel, ko sem ga prosil, naj našteje prednosti in slabosti teka na maratonu:

  • To je odličen način za vadbo.
  • To je odličen način, da se izzovete.
  • To je odličen način za spoznavanje novih ljudi.
  • To je odličen način za zbiranje denarja v dobrodelne namene.
  • To je odličen način za ogled novih krajev.
  • To je veliko dela.
  • Potrebuje veliko časa.
  • Lahko je zelo drago.
  • Lahko je nevarno.
  • Težko je najti čas za trening.

Ni ravno revolucionarno, a ni slabo! Tukaj so prvi trije odstavki, ki so se pojavili, ko sem iskal objavo v spletnem dnevniku o »stanju industrije pametnih ur«:

Industrija pametnih ur je v razcvetu. Ker se ves čas izdajajo novi izdelki, je težko slediti najnovejšim in najboljšim. V tem blogu si bomo ogledali stanje v industriji pametnih ur, vključno z najnovejšimi izdelki in trendi.

Ena najnovejših pametnih ur, ki je prišla na trg, je Apple Watch Series 4. Ta ura ima večji zaslon kot prejšnji modeli in ima tudi nove zdravstvene funkcije, kot je možnost snemanja elektrokardiograma (EKG).

Še en nov izdelek je Samsung Galaxy Watch. Ta ura deluje na operacijskem sistemu Tizen in ima številne funkcije, vključno z možnostjo spremljanja vaše telesne pripravljenosti in spanja.

V tem primeru je Notion AI imel prav – v resnici gre za objavo na spletnem dnevniku o industriji pametnih ur – vendar je veliko dejstev napačno razumel. Tukaj bi me Zhao znova spomnil, da je to zasebna alfa brez določenega datuma izdaje in da se Notion še vedno uči toliko kot drugi. Jasno pa je, da tehnologija še zdaleč ni dokončana.

Še ena stvar: Notion AI sem prosil, naj napiše prodajno e-pošto o tem, zakaj bi morali vsi brati The Verge. Evo, kaj sem dobil:

Zadeva: Zakaj bi morali brati The Verge

Zdravo!

Če iščete zanesljiv vir tehnoloških novic in informacij, ne iščite dlje od The Verge. Z ekipo predanih novinarjev, urednikov in fotografov The Verge zagotavlja poglobljeno poročanje o najnovejših dogodkih v svetu tehnologije.

Ne glede na to, ali vas zanimajo najnovejše govorice o iPhonu ali želite biti na tekočem z najnovejšimi novostmi na področju umetne inteligence in avtomobilov brez voznika, The Verge vas pokriva. Zakaj torej ne poskusite z nami? Ne boste razočarani.

S spoštovanjem,

Ekipa Verge

Zhao pravi, da je lahko Notion AI poleg samodejnih prvih osnutkov koristen stroj za ustvarjanje idej. Začnete lahko z idejo, nato pa Notion AI ukažete, naj nadaljuje s pisanjem in naj izpolni več možnosti. Lahko pa ga spodbudite z nečim, kot je »trije najboljši dokumentarni filmi o formuli 1«, in mu date seznam, s katerim naj dela. (Če se sprašujete: Senna, Vozi za preživetjein 1. Precej dober seznam.)

Posnetek zaslona programa Notion, ki prikazuje niz priporočil za dokumente z umetno inteligenco.

Vprašajte Notion AI za nekaj priporočil in skoraj vedno vam jih bo dal.
Slika: Notion / David Pierce

Večina podatkov v modelu Notion AI prihaja iz širšega interneta. Zhao pravi, da podjetje sodeluje s prodajalci umetne inteligence, vendar ni želel povedati, s kom. Sčasoma pa podjetje načrtuje prilagoditev modela za podjetja, tudi za posamezne strani, tako da bo AI lahko pisal z glasom podjetja in uporabljal njegove notranje informacije. To sproža nekaj resnih vprašanj glede zasebnosti, zato je spet zasebna alfa.

Notion prav tako predvideva uporabo AI za veliko več kot le pisanje. “Lahko vam pomaga odgovoriti na vprašanja,” pravi. “Veliko uporabnikov Notiona nam plačuje, ker smo dobra baza znanja, in to bo ubijalski primer uporabe baz znanja.” Preprosto lahko iščete karkoli in Notion AI bo prilepil prave informacije na svoje mesto. Poleg tega pravi: “Povezovanje z vašim koledarjem, povezovanje z vašim upravljanjem opravil – s tem lahko počnemo nenavadne stvari.”

Zhao je pogosto govoril o oblikovanju izraza po Douglasu Engelbartu, ki je leta delal na načinih uporabe tehnologije za povečanje človeških sposobnosti. »Za nas,« pravi Zhao, »je to skoraj najčistejša različica tega. Programska oprema se malo prebudi, da vas bolje razume, da vas resnično razvije. To niso več samo besede na strani, kjer si zapisujete sezname opravil – to ni več besedilo, to je pomen.«

Zhao in njegova ekipa še vedno ugotavljata, za kaj je lahko Notion AI dober in kako pomagati uporabnikom razumeti, kako uporabljati novo tehnologijo. (Eden od izzivov generativne umetne inteligence je, da je prazno polje z besedilom lahko ogromno, prav tako pa je lahko ogromno namigov in pojavnih oken.) Danes odpirajo čakalno listo Notion AI z načrti, da bi Notion AI odprli nekaterim izdelki najprej do ambasadorjev in nato čez čas do več uporabnikov. Zhao pravi, da se trudi, da se mu ne mudi. Prepričan pa je, da je zdaj čas, da se generativna umetna inteligenca iz velikega znanstvenega projekta spremeni v uporabno orodje za potrošnike. “Mislim, da je to red interneta ali interneta, ki ga lahko občutite v svojem življenju.” Vesolje spremlja že leta in osnovna tehnologija je končno pripravljena, pravi. “In potem samo počakaj do naslednjega leta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *