Nogometni navijači z mavričnimi zastavami se soočijo na svetovnem prvenstvu leta 2022 v Katarju

Komentiraj

Nogometni navijači, ki so nosili mavrico, simbol vključenosti LGBTQ, so povedali, da jim je bil zavrnjen vstop na stadione svetovnega pokala in da so jih predstavniki javnosti soočili z odstranitvijo emblema, kljub zagotovilom FIFA, vodilnega nogometnega organa, da bodo obiskovalci lahko izrazili svoje identitete med turnirjem v Katarju.

Ameriške in valižanske navijače so varnostniki stadiona in predstavniki javnosti prosili, naj predmete z mavrično tematiko skrijejo pred očmi javnosti, so povedali navijači, na uradnih območjih in v podzemni železnici. V nekaterih primerih so navijači povedali, da jim je bil zavrnjen vstop na tekme, razen če so odstranili embleme z mavrico, drugi pa so rekli, da so lahko mavrični simbol brez težav prinesli na stadione.

Nekdanja valižanska profesionalna nogometašica Laura McAllister tvitnil da so ji varnostniki v ponedeljek zavrnili vstop na stadion FIFA, ker je nosila navijaško kapo z mavričnim motivom. McAllisterjeva je dejala, da so ji uradniki povedali, da je simbol mavrice prepovedan, glede na intervju za ITV News.

Evropske ekipe po grožnjah FIFA na svetovnem prvenstvu ne bodo uporabljale LGBTQ trakov

“Ko smo šli skozi varnost, so nekateri varnostniki rekli, da moramo sneti kapo. Ko sem jih vprašala, zakaj, so rekli, ‘ker je to prepovedan simbol in ga ne smemo nositi na stadionu’,« je povedala. “Vztrajali so, da ne smemo vstopiti na stadion, če ne snamem klobuka. Na koncu ji je uspelo vstopiti tako, da je skrila svoj klobuk.

V ločenem incidentu pred isto tekmo je ameriški nogometni pisec Grant Wahl povedal, da ga je ustavil varnostnik, ker je nosil majico z mavrico. Wahl je pozneje povedal, da so ga pol ure zadrževali v “nepotrebnem mučenju”, a so ga na koncu izpustili na stadion. “Pojdite geji,” je je zapisal na Twitterju s sliko mavričnega čustvenega simbola, ki deli sliko srajce.

V skladu s smernicami, ki jih je FIFA delila prejšnji teden, je bilo nogometnim navijačem priporočljivo, naj svobodno izražajo svojo identiteto znotraj uradnih turnirskih con brez posledic. »Nobenega tveganja ni; so dobrodošli, da se izrazijo; dobrodošli so, da izrazijo svojo ljubezen do svojih partnerjev,” Gerdine Lindhout, vodja oddelka za izkušnje z navijači pri FIFA, je povedal za ITV News v sredo. “Ne bodo imeli težav zaradi javnega izkazovanja naklonjenosti.”

V torek ni bilo takoj jasno, ali so se smernice telesa glede mavričnih simbolov spremenile ali pa je bila politika neenakomerno uveljavljena v uvodnih dneh turnirja.

Takrat je FIFA pojasnila, da njene smernice ne veljajo za območja zunaj uradnih turnirskih con, kjer so pravila manj jasna.

Kaj lahko ljubitelji LGBTQ nogometa pričakujejo na svetovnem prvenstvu v Katarju? Vodnik.

V ponedeljek je nogometni navijač Justin Martin povedal, da so ga sopotniki podzemne železnice večkrat napadli, ko je potoval na tekmo med Walesom in ZDA z majhno mavrično zastavo, vključno z dvema moškima v uradnih uniformah FIFA. Pet ljudi ga je med vožnjo s podzemno železnico prosilo, naj odstrani simbol iz pogleda, je Justin Martin povedal za Washington Post v telefonskem intervjuju, in en potnik je postal fizično razburjen, ko ni hotel skriti zastave.

Martin, profesor novinarstva, ki živi v Katarju, je dejal, da se ne identificira kot LGBTQ, ampak je simbol nosil kot znak podpore marginaliziranim skupinam, ko so ga drugi potniki večkrat prosili, naj ga odstrani.

»Stal sem na vlaku z emblemom v roki in uporabljal telefon. K meni sta pristopila dva mlada prostovoljca FIFA, ki sta nosila kostanjeve majice z napisom ‘prostovoljec’ ​​na hrbtu, in me spodbudila, naj pospravim zastavo, da spoštujem lokalno kulturo.” Ko je zavrnil, je Martin povedal, da se je eden od navideznih prostovoljcev razburil in ga opisal kot “gnusnega”.

Martin je povedal, da ga je nekaj minut pozneje drugi potnik jezno prosil, naj odstrani majhen emblem, prav tako vznemirjen in uporabil svoje telo, da bi ustrahoval Martina, ko je ta zavrnil. “Fizično je vstopil v moj prostor in potisnili so me ob vrata vlaka,” je povedal Martin za Post, ki je dejal, da mu je oseba nato sledila po vagonu podzemne železnice in ga snemala.

Na svetovnem prvenstvu v Katarju USMNT uporablja svojo platformo za spodbujanje sprememb

Nogometni navdušenec, ki je bil priča izmenjavi, je v ločenem intervjuju za The Post potrdil Martinovo pripoved o prepiru.

Dva druga člana javnosti sta prav tako pristopila k Martinu, ko je bil na poti, da bi ga prosila, naj odstrani simbol, je dodal Martin.

“Žalosten sem. Bojim se prinesti svoj grb na petkovo tekmo med ZDA in Anglijo,” je dejal. “Ne počutim se dobro,” je dodal in opozoril, da izkušnja občutka negotovosti ni značilna za njegove širše izkušnje s Katarjem.

Niti FIFA niti katarski uradniki se v torek niso takoj odzvali na zahtevo The Posta, da bi pojasnili, kakšne smernice obstajajo za navijače, ki želijo prikazati mavrični simbol tako na uradnih turnirskih območjih kot drugod v zalivski državi, kjer je spolni odnos med moškimi nezakonit.

Visoki britanski diplomat navijačem svetovnega pokala LGBT sporoča, naj bodo v Katarju “spoštljivi”.

Poročila povečujejo obstoječ pritisk na FIFA zaradi njenega ravnanja s pravicami LGBTQ in izražanja podpore skupnosti med turnirjem, med katerim je mavrica postala še posebej obremenjen simbol.

V torek je državni sekretar Antony Blinken neposredno kritiziral odločitev organa, da nogometaše svetovnega prvenstva kaznuje z rumenimi kartoni zaradi nošenja mavričnih trakov v podporo raznolikosti in vključevanju – rekoč, da s tem postavlja svetovne športnike v nemogoč položaj. Dva rumena kartona povzročita izključitev igralca s tekme.

Odločitev je botrovala sedmim kapetanom na evropskem prvenstvuAnglija, Wales, Belgija, Nizozemska, Švica, Nemčija in Danska, naj opustijo trakove “OneLove”, ki izkazujejo solidarnost z LGBTQ osebami.

»Z mojega vidika je vedno zaskrbljujoče, ko vidimo kakršne koli omejitve svobode izražanja; to še posebej velja, ko gre za izraz za raznolikost in vključenost,« je dejal Blinken na skupni tiskovni konferenci v prestolnici Doha skupaj s katarskim zunanjim ministrom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem.

“Nihče na nogometnem igrišču ne bi smel biti prisiljen izbirati med podpiranjem teh vrednot in igranjem za svojo ekipo,” je dejal Blinken.

John Hudson iz Dohe je prispeval k temu poročilu.

Svetovno prvenstvo v Katarju

Posodobitve v živo: The Svetovno prvenstvo nadaljuje v torek v Katarju s štirimi tekmami, ki vključujejo enega največjih igralcev v zgodovini in aktualni prvak začne obrambo naslova. Sledite našim prenos v živo, analiza in poudarki.

USMNT: Mladi Američani so se ob povratku na svetovno prvenstvo zadovoljili z a Remi 1-1 proti Walesu na uvodu skupine B. Ameriško moško reprezentanco v petek čaka višja naloga Skupina B favoriti Anglija, ki je prej v ponedeljek premagala Iran s 6-2.

Katarska polemika: Nogometni navijači z mavrico, simbolom vključenosti LGBTQ, so rekli da onemogočen vstop na stadione svetovnega prvenstva in soočil člane javnosti, da so odstranili emblem, kljub zagotovilom FIFA, vodilnega nogometnega organa, da bo obiskovalcem med turnirjem v Katarju dovoljeno svobodno izražati svojo identiteto. Katarski uradniki so samovoljni aretirali in nadlegovali LGBT osebev nekaterih primerih že prejšnji mesec, poroča Human Rights Watch.

Vodnik skupine: The Ameriška moška nogometna reprezentanca, ki ga vodita trener Greg Berhalter in zvezdnik Kristijan Pulisic, se je uvrstil na svetovno prvenstvo 2022, kar je napredek v primerjavi z njihovo katastrofalno in neuspešno kampanjo 2018. Tukaj je posnetek od blizu kako se razporedijo vse ekipe v vsaki skupini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *