Nintendo sledi “ikonam” Steam po meri oboževalcev z odstranitvijo DMCA

Arhivirana stran, ki prikazuje nekaj slik Steam po meri, ki so bile odstranjene z Nintendovimi zahtevami DMCA.
Porast / Arhivirana stran, ki prikazuje nekaj slik Steam po meri, ki so bile odstranjene z Nintendovimi zahtevami DMCA.

Nintendo je izdal vrsto zahtev v skladu z Zakonom o avtorskih pravicah digitalnega tisočletja (DMCA). SteamGridDB (SGDB), spletno mesto, ki gosti ikone po meri in slike, ki so jih izdelali oboževalci, ki se uporabljajo za predstavitev iger na sprednjem vmesniku Steam.

Od leta 2015 se je zbirka SGDB povečala in vključuje več sto tisoč slik, ki predstavljajo več deset tisoč naslovov. To vključuje slike po meri za številne standardne igre Steam in emulirane ROM-e iger, ki so lahko dodano v Steam kot “zunanje igre.”

Da bo jasno, SteamGridDB ne gosti vrst datotek ROM, kot jih ima spravil druga spletna mesta v pravne težave z Nintendomali celo emulatorji, ki se uporabljajo za izvajanje teh iger. “Na noben način ne podpiramo piratstva,” je za Ars povedal skrbnik SGDB (ki je želel ostati anonimen). “Spletna stran je samo brezplačno skladišče, kjer lahko ljudje delijo možnosti prilagajanja svojih zaganjalnikov iger.”

Toda v nizu zahtev DMCA, ki jih je pregledal Ars Technica, z datumom 27. oktober, Nintendo pravi, da nekatere slike na SGDB “prikazujejo blagovne znamke Nintendo in drugo intelektualno lastnino (vključno z znaki), ki bi lahko povzročile zmedo pri potrošnikih.” Tako je bilo na desetine slik SGDB nadomeščenih s prazno sliko z besedilom “ta lastnost je bila odstranjena kot odgovor na zahtevo za odstranitev DMCA” (nekaj določenih slik, ki so bile odstranjene, si lahko ogledate na ta posnetek internetnega arhiva aprila in primerjajte z kako sedaj izgleda seznam).

Točno to je Nintendoi

Administrator SGDB je dejal, da “sploh niso presenečeni” nad Nintendovimi zahtevami DMCA, in dodal, da so “prejeli nekatere v preteklosti od drugih založnikov in temu ustrezno sledili.” Vendar pa je skrbnik ob pritisku lahko priklical le nekaj drugih zahtev DMCA, ki jih je spletno mesto prejelo od svojega začetka leta 2015.

Zaenkrat Nintendov DMCA zahteva osredotočanje na slike samo za pet iger Switch, navedenih na SGDB: Pokémon Scarlet & Vijolična, Splatoon 3, Super Mario Odiseja, Legenda o Zeldi: Dih divjinein Xenoblade Chronicles 3. Druge igre Switch, navedene na spletnem mestu (nekatere z istimi znaki) niso prizadete, kot tudi slike za veliko starejših naslovov Nintendo.

Skrbnik SGDB je Arsu povedal, da “nimajo trdne ideje”, zakaj so bile zahteve Nintenda tako usmerjene. “Ne vem, kaj se dogaja v njihovi pravni službi.”

Stran iz SteamGridDB, ki prikazuje, kako so zdaj prikazane slike, zaščitene z zakonom DMCA (kot tudi ena ponovno objavljena slika s sirastim prosojnim sporočilom na vrhu).
Porast / Stran iz SteamGridDB, ki prikazuje, kako so zdaj prikazane slike, zaščitene z zakonom DMCA (kot tudi ena ponovno objavljena slika s sirastim prosojnim sporočilom na vrhu).

Tudi za zadevne igre Switch so se zahteve DMCA osredotočale na slike, ki “neposredno uporabljajo sprite in sredstva iz [Nintendo’s] IP,« po besedah ​​skrbnika SGDB. Doslej se zdi, da zahteve Nintenda niso upoštevale »popolnoma izvirnih stvaritev« in »čiste oboževalske umetnosti«, tudi če ta umetnost vključuje risbe originalnih likov Nintenda.

Ni jasno, ali bi takšne slike v tem primeru spadale pod drugačen pravni standard. “Če lastnik IP-ja zahteva odstranitev izvirnih kreacij, bom ugotovil najboljši način za to, ko se to zgodi,” je dejal skrbnik. “Spletno mesto je v bistvu samo oboževalska umetnost, odprti smo za založnike, da se obrnejo in razpravljajo o morebitnih težavah, ki jih imajo. [The] najboljši način za iskanje dobrega ukrepanja je pogovor o možnostih.”

Nintendo odstranjuje SGDB nekaj mesecev po tem, ko je podjetje uporabilo podobne zahteve za videoposnetke YouTube pojasnjuje, kako namestiti emulatorje Switch na Steam Deck. Pred tem je podjetje za vse uporabljalo zahteve DMCA navijaške igre to sodobne igre in si oglejte hekerske videe to Mario tema Minecraft videi.

“V kraljestvu korporacij, ki si neusmiljeno prizadevajo za nadzor lastne pripovedi na račun raziskav in referenc, se Nintendo uvršča z Monsantom, premogovniškimi podjetji in mafijo,” Jason Scott iz internetnega arhiva je leta 2018 povedal za Ars. “Pričakujete čustva, ko ljudje govorijo o starih video igrah, vendar eno od njih ne bi smel biti strah.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *