New York Fed napreduje pri testiranju CBDC za čezmejna plačila | PaymentsSource

Čeprav je odmevna nesreča FTX ponovno zagnala svet kriptovalut, se je Federal Reserve Bank of New York lotila projektov, ki bi lahko vplivali na razširjeno vlogo vlade pri digitalnih valutah.

Center za inovacije Newyorške centralne banke in denarna uprava Singapurja sta začela delati na poskusu, ki bo raziskal, kako lahko veleprodajne digitalne valute centralne banke izboljšajo čezmejna plačila. Newyorški Fed Innovation Lab v ločenem projektu sodeluje pri preizkusu dokaza koncepta, ki bo določil izvedljivost digitalnih valut, ki delujejo v interoperabilnem omrežju finančnih institucij.

Do dogovora prihaja sredi političnih polemik o tem, ali naj imajo ZDA CBDC in uvedbo kitajski digitalni juan, kdo bi lahko ogrozi položaj dolarja kot svetovna rezervna valuta.

“CBDC-ji so se približevali, ko je svet opazoval razvoj kitajskega digitalnega juana, in nedavni dogodki bodo verjetno samo pospešili pripoved o CBDC-ju,” je dejal Stefan Rust, izvršni direktor Laguna Labs, v raziskovalnem zapisu.

New York Fed Building
Newyorški Fed izvaja dva testa, da bi ocenil, kako bi deloval potencialni CBDC.

Scott Eells/Bloomberg

Newyorški Fed, ki ni komentiral, svojega dela CBDC ni povezal z razvojem dogodkov na zasebnem trgu stabilnih kovancev ali nestanovitnostjo na kripto trgu. Newyorški Fed prav tako ni zavzel stališča glede nujnosti CBDC, sporne teme med politiki in znotraj samega sistema Feda. A tudi delo newyorške centralne banke ne poteka v vakuumu.

“Centralne banke in regulatorji bodo propad FTX uporabili kot način za promocijo CBDC kot ‘varnejšega kripto okolja za uporabnike’,” je dejal Rust.

Singapursko partnerstvo, imenovano Project Cedar Phase II x Ubin+, bo uporabljalo veleprodajne CBDC kot sredstvo poravnave za medvalutne transakcije. Prizadevanje vključuje povezovanje več simuliranih valutnih knjig in je zasnovano za zmanjšanje tveganja poravnave, ki ga New York Fed in MAS vidita kot glavno težavo pri čezmejnih plačilih.

An prejšnji test Projekt Ceder Newyorške centralne banke, ki je uporabljal prototip CBDC in verigo blokov, je poročal, da so bila plačila izvedena sočasno, običajno v 10 sekundah.

Testiranje CBDC je bistvenega pomena za posodobitev čezmejnih plačil z uporabo tehnologije veriženja blokov in za prikaz ene od prednosti za centralne banke pri izdaji lastne digitalne valute, je dejal Anthony Welfare, višji svetovalec za CBDC in globalna partnerstva pri Ripple. Valovanje že leta uporablja z žetoni podprto tehnologijo XRP za pospešitev čezmejnih plačil in blaginja sodeluje z vlado Združenega kraljestva pri oblikovanju primerov uporabe za potencialni digitalni funt.

“Države, ki so osredotočene izključno na gradnjo CBDC za notranjo uporabo, zamujajo priložnosti zunaj države,” pravi Welfare. “To pomeni, da mora digitalna valuta, če želi biti uporabna za ljudi in podjetja, soobstajati in sodelovati z drugimi plačilnimi shemami na tem domačem trgu.”

Poskusi z MAS in New York Fed, skupaj z mnogimi drugimi CBDC projekti ki bo potekalo, bo pomagalo najti načine za izmenjavo enega CBDC z drugim CBDC na drugi knjigi ali platformi, je dejal Welfare in dodal, da Banka za mednarodne poravnave sodeluje tudi pri številnih projektih.

“Naslednja stopnja interoperabilnosti za CBDC je zmožnost delovanja za globalne transakcije. Brez brezhibne čezmejne funkcionalnosti bo večina projektov CBDC znatno manjša od svojega potenciala,” je dejal Welfare.

MAS ni komentiral. Singapurski bančni regulator jih ima več drugi projekti CBDC dela na testiranju interoperabilnosti med državami in valutami, vključno s sodelovanjem s francosko centralno banko in drugimi udeleženci v projektu MAS Ubin.

“[MAS] ima veliko izkušenj na tem področju in je opravil veliko raziskav, zato je primerno, da newyorški Fed sodeluje z njimi,« je dejal Enrico Camerinelli, strateški svetovalec pri Aite-Noverica.

BNY Mellon, Citigroup, PNC Bank, TD Bank, Truist, US Bank in Wells Fargo so med bankami, ki sodelujejo pri testu CBDC Newyorške centralne banke kot del skupine finančnih institucij. Sodelujeta tudi Mastercard in SWIFT. Projekt bo trajal 12 tednov in bo uporabljal tehnološki peskovnik in simulirane podatke.

Newyorški Fed se osredotoča predvsem na veleprodajne CBDC, ki so zasnovane predvsem za velike komercialne banke ali regulirane stranke, ki prenašajo velike količine sredstev, pogosto med državami. Veleprodajni CBDC uporablja žeton za prenos vrednosti veliko hitreje kot tradicionalni sistem, kjer centralne banke bremenijo in kreditirajo račune za čezmejna medbančna plačila, vendar ne izvajajo prenosov v realnem času. Primer veleprodajnega CBDC je Projekt Juratest, ki vključuje centralne banke v Franciji in Švici ter poslovne banke, kot sta UBS in Credit Suisse.

Veleprodajni projekti CBDC se obravnavajo kot manj zahtevna za izvedbo iz tehnoloških in političnih razlogov kot potrošniško usmerjeni maloprodajni CBDC, ki so podvrženi enakim tveganjem in regulativnim vprašanjem kot druga digitalna plačila, uravnavanje količine in tveganja pranja denarja. Obstajajo tudi trditve, da bodo maloprodajni CBDC potrošnike privedli do dviga velikih zneskov sredstev iz komercialnih bank, skupaj z negotovostjo o tem, kakšno vlogo bodo imele komercialne banke pri maloprodajnih CBDC.

Nedavno poročilo Bidnove administracije, ki ni zavzela uradnega stališča glede CBDC, nakazuje, da obstajajo potencialni primeri uporabe za potrošnike, kot je finančna vključenost. Nekateri ameriški politiki, kot je Rep. Jim Hines, D-Conn.stojalo za CBDC, dok republikanci so preklicali pooblastilo uprave za ustanovitev CBDC brez odobritve kongresa. Trumpova administracija je nasprotovala CBDC.

Nihanja na širšem kripto trgu bodo verjetno pritegnila več pozornosti na CBDC, je dejal Camerinelli.

“Kripto je imel negativno konotacijo,” je dejal Camerinelli. “CBDC omogoča takojšnjo poravnavo, vendar se tudi izogne ​​nihanjem, ki jih lahko imate s kriptovaluto.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *