Nemški igralci si na svetovnem prvenstvu v protestu proti FIFA pokrivajo usta

DOHA, Katar (AP) – Nemški igralci so si pokrili usta za ekipno fotografijo pred uvodom Svetovno prvenstvo tekmo v sredo v znak protesta proti FIFA, potem ko je vodilni organ ukinil trak “One Love”.

Nemška reprezentanca se je pred tekmo z Japonsko postavila v tradicionalni postavi, vseh 11 igralcev pa si je z desnico usklajeno pokrilo usta.

“To je bil znak naše ekipe, da nas FIFA duši,” je po tekmi dejal nemški selektor Hansi Flick, ki ga je njegova ekipa izgubila z 2-1.

Ta gesta je bila odgovor FIFA učinkovito zavrnil načrte sedmih evropskih ekip, da bi nosili trakove za roke ki so veljali za očitek državi gostiteljici Katarju in njenemu stanju človekovih pravic.

Kapetani ekip, vključno z nemškim kapetanom Manuelom Neuerjem, so nameravali nositi trakove z večbarvnim logotipom srca, simbolom vključenosti in raznolikosti. Toda sedem zvez se je umaknilo, potem ko je FIFA jasno povedala, da bodo soočene s posledicami, če tega ne storijo.

“Morda nam bodo vzeli skupine, a nikoli ne bomo dovolili, da nam vzamejo glasove,” je dejal Neuer. »Zavzemamo se za človekove pravice. To smo želeli pokazati. Morda nas je FIFA utišala glede kapetanskih trakov, a vedno stojimo za svojimi vrednotami.”

Neuer je dejal, da je ideja za gesto prišla od ekipe.

“Resnično smo želeli nekaj narediti in razmišljali smo, kaj bi lahko naredili,” je dejal Neuer. “Jasno je bilo, da želimo poslati signal.”

FIFA je sporočila, da Nemčija zaradi te geste ne bo soočena z disciplinskimi ukrepi.

Proti Japonski je Neuer nosil trak “Brez diskriminacije”, ki ga je odobrila FIFA, čeprav ga skoraj ni bilo videti pod rokavom njegove majice. Neuer je rekel, da je preveč ohlapno in da mu kar naprej drsi.

Nemška nogometna zveza je med sredo tekmo na Twitterju objavila izjavo, v kateri je opisala svoje stališče.

»S kapetanskim trakom smo želeli dati signal vrednotam, ki jih živimo v reprezentanci: raznolikost in medsebojno spoštovanje. Biti glasen skupaj z drugimi ljudmi.

“Ne gre za politično sporočilo: o človekovih pravicah se ni mogoče pogajati. To bi moralo biti očitno. Na žalost še vedno ni. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno,« so sporočili iz zveze. »Odkloniti nam lento je enako, kot da bi nam zataknili usta. Naše stališče ostaja.”

Katar je pod drobnogledom zaradi svojih človekovih pravic in zakonov, ki kriminalizirajo homoseksualnost.

FIFA je v ponedeljek izdala opozorilo zvezam, nekaj ur preden bi morali Anglija in Nizozemska igrati s svojima kapetanoma, ki nosita trakove “One Love”. Vodstveni organ je dejal, da bodo igralci prejeli takojšnji rumeni karton in se lahko soočijo z nadaljnjimi posledicami.

Predsednik nemške zveze Bernd Neuendorf je opozorilo označil za “še en nizek udarec” Fife.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser, ki je pristojna tudi za šport, je na nemški tekmi na tribunah nosila trak “One Love”, kjer je sedela poleg predsednika Fife Giannija Infantina. Faeser svojo fotografijo objavila na Twitterju nosite ga s hashtagom #OneLove.

Tiskovna agencija DPA je poročala, da je Faeserjeva pod rožnatim blazerjem nosila pas, ki ga je slekla v prvem polčasu.

Pred tem je Faeser kritiziral Katar, ker je prisilil nemškega navijača, da je med drugo tekmo odstranil svoj mavrični naglavni trak in trak.

“To ni v skladu z mojim razumevanjem varnostnih zagotovil, ki mi jih je dal (katarski) notranji minister,” je dejal Faeser. »Varnost mora veljati za vse ljudi. Zelo sem razočaran nad tem.”

Mavrična zastava se pogosto uporablja kot simbol strpnosti do spolne raznolikosti.

Faeser je dejal, da bi morali “takšne simbole odkrito pokazati.”

Na kasnejši tekmi je belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib nosila trak “One Love”, ko je srečala Infantino na tekmi svoje države proti Kanadi. Ona tudi objavila svojo fotografijo na Twitterju, ki nosi pas.

___

AP poročanje svetovnega prvenstva: https://apnews.com/hub/world-cup in https://twitter.com/AP_Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *