Nemčija proti Japonski: Nemški igralci si pokrijejo usta v znak protesta proti FIFA-inemu zatiranju svobode govora v posnetku ‘OneLove’CNN

Bil je tako kratek trenutek, da bi ga na tisoče navijačev na mednarodnem stadionu Khalifa v sredo zlahka zamudilo.

Toda trenutek, čas, ki je bil potreben, da so fotografi, zbrani pred nemškim svetovnim prvenstvom, posneli sliko, je bil vse, kar je bilo potrebno, da so štirikratni zmagovalci poslali sporočilo svetovnemu vodstvenemu organu.

Nemška začetna enajsterica je vsa pozirala z desnico pred usti, slika pa je v nekaj minutah zakrožila po družbenih omrežjih.

In všeč Nemčija začel svoje Svetovno prvenstvo proti Japonski v skupini E je vir družbenih medijev ekipe potrdil, da je bila gesta zasnovana kot protest proti odločitvi FIFA, da prepove trak “OneLove”, ki so ga mnogi evropski kapetani upali nositi v Katarju.

To je bila tekma, ki je povzročila nov šok na svetovnem prvenstvu, saj je Japonska zaostajala in zmagala z 2-1.

Pred turnirjem so kapitani Anglije, Walesa, Belgije, Nizozemske, Švice, Nemčije in Danske načrtovali, da bodo nosili trakove svetovnega pokala – na katerih je črtasto srce v različnih barvah, ki predstavlja vso dediščino, izvor, spol in spolno identiteto – pred tem pa je FIFA jasno v ponedeljek, bodo igralci prejeli rumeni karton.

V sredo je nemška nogometna zveza (DFB) kmalu po začetku tekme izdala vrsto tvitov, v katerih je povedala, da jim je FIFA preprečila, da bi na svetovnem prvenstvu spregovorili o vprašanjih, ki jih zanimajo, zato protest.

“Želeli smo uporabiti kapetanski trak, da bi se zavzeli za vrednote, ki jih imamo v nemški reprezentanci: raznolikost in medsebojno spoštovanje,” so sporočili iz DFB. »Skupaj z drugimi narodi smo želeli, da se naš glas sliši.

»Ni šlo za politično izjavo – o človekovih pravicah se ni mogoče pogajati. To bi moralo biti samoumevno, a še vedno ni. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno.

“Zavrniti nam lento je enako, kot če bi nam zavrnili glasovanje,” je dodal DFB. “Stojimo za svojim stališčem.”

CNN se je za komentar obrnil na FIFA.

Preden sta državi sporočili, da njuna kapetana v Katarju ne bosta nosila traku, je svoje povedala FIFA Kampanja “Brez diskriminacije”. in dejal, da bo vseh 32 kapitanov imelo priložnost nositi predvolilni trak.

Nancy Faeser na tribuni med tekmo Nemčija proti Japonski.

Nemški navijač Nick Boetcher je za CNN dejal, da je “žal”, da je FIFA zavzela stališče, da igralcem onemogoči nošenje traku.

“FIFA sprejema veliko vprašljivih odločitev, zato je dobro, da ljudje spregovorijo,” je dejal Boettcher. »Zelo sem ponosen, da jim je uspelo. Ljudje bodo zagotovo govorili o tem in pozornost bo rasla. Pritisk na FIFA in Katar se zagotovo povečuje.”

Angleški navijač Samir Cordell je na stadionu za CNN povedal, da so mu protesti “preveč lune”.

“Nemčija in nemški navijači bi morali biti ponosni,” je dejal. »Sem navijač Anglije in ni mi bilo všeč, da Anglija ne nosi traku. Želim si, da bi ga nosil Harry Kane in bi bil rezerviran. Mislim, da je super, mislim, da je fantastično. Kapo dol pred njimi.”

Nekaj ​​nemških začetnih 11, vključno z Manuelom Neuerjem, Thomasom Müllerjem in İlkayem Gündoğanom, je na svojih čevljih nosilo mavrične zastave.

Protest Nemčije je prišel po tem, ko sta Kane in Wales Gereth Bale v ponedeljek na svojih tekmah stopila na igrišče brez mavričnih trakov »OneLove«. Tudi nemški kapetan Manuel Neuer v sredo ni nosil traku.

Medtem ko se je Neuer odločil, da ne bo nosil traku, je bila nemška notranja ministrica Nancy Faeser opažena z njim na roki, ko se je udeležila tekme ekipe proti Japonski.

Nancy Faeser na tribuni med tekmo Nemčija proti Japonski.

Faeserjeva je v tvitu objavila svojo sliko s trakom na roki, medtem ko je na tribunah, v kar je izgledalo kot znak solidarnosti z reprezentanco.

Pred tekmo je Faeser kritiziral FIFA in obsodil grožnje s sankcijami zaradi nošenja traku.

“To ni prav, kako so zveze pod pritiskom,” je dejala med obiskom dogodka nemške nogometne zveze, poroča Reuters.

»Danes je nerazumljivo, da FIFA ne želi, da bi se ljudje odkrito zavzemali za strpnost in proti diskriminaciji. Ne ustreza našemu času in ni primerno za ljudi.«

V pripravah na svetovno prvenstvo je bil Katar – kjer so spolni odnosi med moškimi nezakoniti in se v državi kaznuje z do tremi leti zapora – deležen kritik zaradi svojega stališča do pravic LGBTQ.

Poročilo Human Rights Watch je prejšnji mesec objavilo dokumentirane primere, ko so katarske varnostne sile samovoljno aretirale LGBT osebe in jih podvrgle “zlorabam v priporu”.

Vendar pa je država vztrajala, da so “vsi dobrodošli” na turnirju, in dodala v izjavi za CNN ta mesec, da “je naš zapis pokazal, da smo toplo sprejeli vse ljudi ne glede na poreklo”.

In od začetka turnirja so nekateri ljudje, ki obiskujejo tekme svetovnega prvenstva v Katarju, rekli da doživljal težave ko poskušajo vstopiti na stadione v oblačilih, ki podpirajo pravice LGBTQ.

Na stadionu Ahmad Bin Ali sta v ponedeljek pred tekmo moške reprezentance Združenih držav (USMNT) proti Walesu ameriški nogometni novinar Grant Wahl in nekdanja kapetanka Walesa Laura McAllister povedala, da jima je varnostnik naročil, naj slečeta mavrična oblačila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *