Nemčija protestira proti odločitvi FIFA o prepovedi dolgih trakov

DOHA, Katar – Medtem ko so se fotografi vrstili ob mednarodnem stadionu Khalifa in se pripravljali na tradicionalni, a pogosto površni ritual fotografiranja ekip, so nemški igralci svetovno prvenstvo naredili za svoj trenutek, da zavzamejo stališče.

Nemčija je dvignila desno roko k ustom in jo držala tam, dokler ni bila posneta zadnja slika, zato je začela tiho dejanje upora proti FIFA, globalnemu vodilnemu organu nogometa, ki je njenemu kapetanu preprečil, da bi na tekmi kot del nosil večbarvni trak kampanje za socialno pravičnost.

Do ukrepanja je prišlo dva dni po tem, ko je FIFA ne samo Nemčiji, ampak tudi več drugim evropskim ekipam prepovedala nošenje trakov za roke, ki promovirajo pravice istospolno usmerjenih. ki jim grozi z igralsko disciplinoodločitev, ki je razjezila ekipe – in povzročila obtožbe organizatorjev turnirja o ustrahovanju – vendar je bila na koncu potrjena.

Kampanja je bila namenjena ozaveščanju marginaliziranih skupin v državi gostiteljici, Katarju, ki kriminalizira istospolno vedenje. Ekipi sta septembra obvestili FIFA o svojih načrtih, vendar sta prejeli odgovor le nekaj ur preden bi Anglija, prva od ekip, ki je zagotovila položaj, začela svojo kampanjo v ponedeljek. Ekipe so povedale, da so pričakovale, da bodo kaznovane zaradi kršitve strogih pravil FIFA o uniformah, namesto tega pa so dejale, da bodo njihovi kapitani prejeli rumene kartone.

“Ni šlo za dajanje politične izjave – o človekovih pravicah se ni mogoče pogajati,” je dejala nemška ekipa izjava, objavljena na uradnem Twitter računu nekaj trenutkov po začetku njihovega šokantnega poraza z 2-1. »To bi moralo biti samoumevno, a še vedno ni. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno. Če bi nam odrekli trak, je kot če bi nam odrekli glas.«

Nemčija je med najbolj glasnimi ekipami – in bazami oboževalcev – o človekovih pravicah v Katarju; transparenti, ki kritizirajo majhen zalivski emirat in FIFA, so bili to sezono reden prizor na ligaških tekmah v Nemčiji. Tamkajšnji politiki so Katar razjezili tudi z odkritimi kritikami v dneh pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva.

Ta jeza se bo v sredo verjetno povečala. Preden so igralci demonstrirali na igrišču, je Nancy Faeser, nemška notranja ministrica, podala svojo izjavo na sedežih, rezerviranih za najpomembnejše goste FIFA. Na stadion je prispela v roza obleki, a ko je sedla poleg predsednika Fife Giannija Infantina, je slekla blazer in razkrila večbarvni trak z blagovno znamko ‘One Love’, ki so ga pripravljali nemški kapetan Manuel Neuer in ostali. nositi. Faeser, ki ni v nemški delegaciji, ne more prejeti rumenega kartona.

Odločitev o zapestnici je zasenčila prve dni turnirja. Poskuse FIFA, da bi se osredotočila na igrišče, so spodkopale dnevne polemike glede prepovedi simbolov, ki podpirajo skupnost LGBTQ. Nekatere navijače je zmedlo prehitro varnostno osebje, ki je prepovedalo oblačila in transparente, ki niso bili mišljeni kot oblika protesta, vključno z enim incidentom, ko so navijaču prepovedali vstop na stadion z zastavo PernambucaBrazilska država.

FIFA protesta Nemčije v sredo ni komentirala. Toda drugi uradniki so bili veliko bolj glasni.

Nemški uradniki naj bi preučevali svoje pravne možnosti in se nameravajo pritožiti na športno razsodišče. Izvršni direktor danske FA Jakob Jensen je spregovoril o možnosti, da bi celo zapustil FIFA, in dejal, da se je njegova organizacija že odločila, da ne bo podprla Infantina za ponovno izvolitev marca. Predsednik je edini kandidat.

“V nordijski regiji se o tem pogovarjamo že od avgusta,” je o možnosti izstopa Danske iz organizacije dejal Jensen. »Spet sem razmišljal o tem. Predvidevam, da bi lahko bili izzivi, če bi Danska šla sama. Pa poglejmo, če ne moremo imeti dialoga o stvareh.

“Razmisliti moram o tem, kako povrniti zaupanje v FIFA. Oceniti moramo, kaj se je zgodilo, nato pa narediti strategijo, tudi z nordijskimi kolegi.”

Tišina FIFA o tej zadevi, odkar je objavila resolucijo z ekipami, je samo povečala ugibanja o tem, ali FIFA ali katarski uradniki določajo smernice o tem, kaj je dovoljeno na stadionu. Na primer, tribarvne zastave z napisom “Svobodna Palestina” so bile vidne v tunizijskem delu tekme proti Danski, dan po tem, ko je FIFA grozila iranskim navijačem, ki so nosili majice ali transparente, ki kritizirajo iransko vlado.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *