Nehajte plačevati polno ceno za video igre

Slika za članek z naslovom Nehajte plačevati polno ceno za video igre

Fotografija: Shuang Li (Shutterstock)

Novembra je, kar pomeni, da je spet sezona črnega petka (petek po zahvalnem dnevu, ki zdaj nekako traja ves mesec), in trgovci na drobno po internetu – in druge fizične verige – obupajo nad posli. Tradicionalno je to najboljši/najslabši čas za ljubitelje video iger. Najboljši, saj je ogromno iger za A-level v izdatni prodaji, nekatere med njimi prvič. In kar je najslabše, ker ste verjetno veliko teh iger kupili po polni ceni, ko so izšle, in – če ste kaj podobnega meni – jih od takrat komaj igrate.

Zato sem se zaobljubil, da nikoli več ne bom začutil zbadanja nezasluženih prihrankov, da ne bom nikoli več plačal polne cene za igro – in tudi ti bi jo moral.

FOMO proti realnosti

Preden mi hitite povedati, da se motim, bom začel z opozorilom: če ste tip igralca, ki samo mora igrajte vročo novo igro, ko je najnovejša in najbolj vroča, potem to storite. Vendar bodite pošteni do sebe, preden prednaročite: koliko iger imate v zaostanku? Kakšna je verjetnost, da boste svojo igro dejansko začeli na dan predstavitve? Čakanje celo nekaj mesecev vam lahko prinese znaten popust na maloprodajno ceno 50 ali 60 USD, bodisi zaradi razprodaje pri Targetu bodisi zaradi padca cene pri digitalnem prenosu.

Nisem ravno zagrizen igralec – trenutno imam le Switch, ki pa ga nisem kupil do lani. Kljub temu sem v zadnjem letu in pol nabral na desetine iger, skoraj vse so bile močno znižane, do te mere, da Trenutno imam v zaostanku več naslovov, kot jih bom kdaj igral. Verjetno tudi tebi. Zakaj torej ne bi preprosto igrali enega od njih, medtem ko čakate na prodajo vroče nove igre? Obljubim ti, Celeste še vedno je tako dober kot na dan, ko ste ga prvič prenesli.

Bonus: če ne hrepenite po najnovejših igrah, se boste tudi počutili bolj zadovoljni čaka na nakup da PS5 ali Xbox Series X brez puljenja las— in do takrat, ko eno končno osvojiš, boš imel na izbiro veliko knjižnico starejših, cenejših iger.

Izogibajte se hroščem, uživajte v DLC-ju in se ne opecite

Malo čakanja tudi pomeni, da vam ne bo treba trpeti zaradi frustracij zaradi napak na dan lansiranja – ki pestijo več naslovov velikih imen, kot bi v resnici smeli (dva nedavna primera: Cyberpunk 2077 in Pokémon Scarlet in Violet). Do takrat, ko kupite igro v razprodaji, bodo največje napake verjetno popravljene – ali prevelike, da bi jih lahko popravili, kar pomeni, da se boste po potrebi lahko izognili.

Poleg tega si boste lahko ogledali tudi veliko več ocen. Da, največje igre običajno pregledajo glavne prodajalne (kot je naše sestrsko spletno mesto Kotaku) v prvih nekaj tednih. Ampak pregled od profesionalca, ki poskuša stlačiti več kot 20 ur igranja v nekaj dneh, da lahko prenese pravočasno kritiko vam lahko pove manj, da je uporabno za vaše igralne nastavitve, kot besedilo ali videoposnetek manjše publikacije ali ustvarjalca vsebine, objavljen tedne ali mesece pozneje. In zaradi ogromne količine iger, ki vsak teden upadejo, številne indie igre tako ali tako ne dobijo pregleda do tednov ali mesecev po izdaji.

Še več, dandanes številni naslovi – tako od večjih razvijalcev kot neodvisnih studiev – prejmejo nove funkcije in izboljšave igranja prek DLC-ja, ki lahko prispejo tedne, mesece ali celo leta po začetni izdaji. Včasih so te posodobitve brezplačne, zato jih boste lahko uživali takoj, če počakate. V drugih primerih vas bo DLC stal nekaj dolarjev – a še enkrat, čakanje pogosto pomeni, da boste lahko kupili njegovo »deluxe« različico, vključno z vsemi DLC-ji, po nižji ceni, kot bi plačali za osnovno igro ob lansiranju. (Dober nedavni primer tega: Indie uspešnica Otroci Morte ob izidu leta 2019 je bilo na Switchu 22 USD; v začetku tega leta sem pobral Children of Morta: The Complete Edition, vključno z DLC-jem v vrednosti 7 USD za približno 10 USD.)

Obstaja tudi dejstvo, da vam določena igra morda ne bo všeč, tudi po raziskavi in ​​branju vseh ocen. In ker vračila v teh dneh redko pridejo v poštev – še posebej, če imate raje digitalni prenos – boste veliko manj zaskrbljeni zaradi plačila 7,99 USD namesto 25 USD, 40 USD ali 60 USD. (Otroci Morte je tukaj pravzaprav dober primer: res sem vesel, da sem plačal samo 10 $, ker kljub temu, da uživam v vibracijah, se je izkazalo, da sem res slab in ne morem skozi prvo ječo.)

Lažje kot kdaj koli prej je nikoli plačati maloprodajne cene za novo igro

V starih časih je bilo nakupovanje poceni iger veliko težje. (Star sem v letih igranja iger, kar pomeni, da se spomnim, ko je bil edini način, da dobiš igro Nintendo za nižjo ceno, upanje, da si bo sčasoma prislužila status “Izbire igralca”.) Zdaj pa čarobnost interneta pomeni, verjetno ne boš imel nič. ni vam treba storiti veliko, da bi našli vsako igro na vašem seznamu želja v velikodušni razprodaji – razen malo potrpljenja.

Spletna mesta, kot so DekuDeals (za igre Switch), CheapAss igralec, in mnogi drugi vam omogočajo, da ustvarite seznam želja vseh iger, ki vas zanimajo, in se prijavite za prejemanje opozoril, ko cene padejo. Na mojem seznamu želja DekuDeals je trenutno okoli 30 naslovov in vsak dan jih gre v prodajo štiri ali pet. Koristni palični grafikoni mi povedo, kakšna je cena tistega dne v primerjavi s preteklimi razprodajami, tako da se lahko poučeno odločim, ali je res pravi čas za nakup ali naj še naprej čakam in namesto tega skočim nazaj k svojim zaostankom. Ravno ta teden, v navalu zgodnjih božičnih nakupov, sem pobral oboje zadnji Mario zabava in kritiško oboževan Lego Star Wars: Saga o Skywalkerju za skupno 60 $—toliko bi plačal za katerega koli od njih na dan izdaje.

In to niti ne omenjam naročniških storitev, kot sta PlayStation+ in Xbox Game Pass, ki vam omogočata dostop do desetine vrhunskih naslovov vsak mesec za mesečno naročnino, ki je nižja od cene ene same igre v prodaji. Številni večji naslovi se bodo sčasoma prebili do ene od teh storitev, kar vam bo medtem omogočilo veliko drugih stvari za igranje.

Izjeme potrjujejo pravilo

Od časa do časa se bodo pojavile igre, ki zajamejo duh časa in se zdi, da zahtevajo takojšnje igranje: Starejši prstan in Animal Crossing na misel prideta dva primera iz obdobja pandemije. Toda pomislite, kako redko se ti nesramniki srečajo. Veliko pogostejši so primeri, kot je nedavna indie senzacija Neon Bela, ki je pred izidom sprožil veliko odmeva in vsi govorili … približno pet dni. Nato se je zanimanje medijev za igre na srečo premaknilo na naslednjo stvar, tako da imate dovolj časa, da ga prevzamete na razprodaji.

Ne rečem, da nikoli več ne bom kupil igre po polni ceni. Toda vsaka, ki je ne kupim, medtem ko je v prodaji, sprosti 10 ali 20 $ ali več v mojem igralnem proračunu, ki ga lahko namenim za starejše (cenejše) igre, ki bodo prav tako zadovoljujoče. Samo ne čakajte predolgo –ne želite tvegati, da bi se vaš naslov, ki ga morate igrati, spremenil v vintage zbirateljski predmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *