Ne zaupajte ocenam proizvajalca o porabi energije naprave

Sodobna dnevna soba s televizijo, zvočniki in več predstavnostnimi napravami.
Marko Subotin/Shutterstock.com

Poiščite tehnične specifikacije za skoraj vse izdelke na trgu, zlasti naprave, kot so televizorji in medijska oprema, in našli boste uradne statistične podatke o njihovi porabi energije. Po naših izkušnjah jim ne smete zaupati in njihovo porabo preizkusite sami. Evo zakaj.

Ocene proizvajalca so zelo konzervativne

Če pogledate ocenjeno porabo energije televizorja, ki ga kupujete, boste morda ugotovili, da je in zelo konzervativna ocena porabe energije, pri čemer proizvajalec trdi, da televizor v stanju pripravljenosti porabi le vat ali dva.

Ko pa ga odneseš domov, priklopiš in izmeriš dejansko porabo energije, je ta precej večja. Morda celo 15-20W namesto predlaganih 2W.

Fantomske obremenitve seštevajo skozi čas, i koliko energije porabi vaš TV, ko je izklopljen lahko pomeni razliko med porabo dolarja za nedejavno napajanje na leto ali namesto tega 20-25 USD. Če hranite svoj televizor desetletje, preden ga zamenjate, je to 200 $ v odtoku namesto 10 $!

Zakaj torej obstaja razlika med tem, kar proizvajalec pravi, da bo naprava uporabljala, in tem, kar dejansko uporablja v resničnih razmerah v vašem domu? Težava je v tem, da proizvajalec na splošno oceni porabo energije, ko je naprava konfigurirana v najbolj varčnem in optimalnem načinu.

V primeru televizorja to pomeni, da je zaslon zatemnjen, dodatni dodatki, kot je omrežna povezava, izklopljeni itd. Če združite dovolj funkcij na televizorju, boste morda sčasoma lahko dosegli, da bo v stanju pripravljenosti porabil samo en vat ali manj, ker porabi le energijo za čakanje na signal daljinskega upravljalnika televizorja.

Enako velja za številne druge izdelke, kot so medijski sprejemniki, tiskalniki in različni izdelki za pametni dom. Če vključite vse možnosti za varčevanje z energijo in funkcije optimizacije (na račun udobja, ki ga zagotavljajo), se boste približali ali celo ujemali z oceno proizvajalca.

Sklep je torej preprost. Ne zaupajte oceni proizvajalca. Izmerite sami ali pa se sprehodite po internetu, da vidite, če je kdo radoveden izmeril napravo v realnih pogojih.

Evo, kako (in zakaj) ga izmerite sami

Na koncu vas morda ne zanima, če naprava v vašem domu porabi 10 W energije v stanju pripravljenosti, čeprav trdi, da bo porabila samo 1 W. Ali če ob vklopu porabi 30 W namesto 10 W, na katere namiguje proizvajalec.

Če pa poskušate kupiti enota UPS, na primer, če želite, da te naprave ostanejo vklopljene določen čas, potrebujete natančen odčitek moči. Zelo pomembno je, kdaj naprava porabi 10 W ali 30 W izračun, kako dolgo bo zdržala baterija UPS.

Ali pa morda samo razpravljate o tem, ali želite celotno medijsko središče posvetiti ločitvi ali ne pametni vtič ki ga lahko izklopite, da zmanjšate porabo energije v stanju pripravljenosti. Če je dejanska fantomska obremenitev vsega v vašem medijskem centru skupaj 60 W večja od pričakovane, bo to močno vplivalo na vašo odločitev.

Na srečo je zelo enostavno izmeriti porabo energije gospodinjskih predmetov. Če se priključi v standardno vtičnico, lahko udarite poceni stanovanjski vatmeter in preverite, koliko energije porabi.

Ne samo, da lahko uporabite vatmeter, da vidite, koliko energije porabi določena naprava s svojo trenutno konfiguracijo, ampak se lahko tudi poigrate z napravo in ugotovite, ali izklop določenih funkcij znatno zmanjša porabo energije.

Morda boste na primer ugotovili, da lahko zmanjšate porabo energije televizorja za 20 W vklopi “eko način” vendar se odločite, da se res ne splača varčevati, če imate to imate dolgočasno in izprano podobo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *