Napoved delnic Goldman Sachs za naslednje 3 mesece ni lepa, vendar je leta 2023 boljša.

Kljub paradi napovedi recesije z Wall Streeta letos, strategi Goldman Sachsa še vedno verjamejo, da “mehak pristanek” je verjetno.

Toda to ne pomeni, da bi morali borzni vlagatelji slaviti.

Skupina za raziskave lastniškega kapitala 153-letne investicijske banke pod vodstvom glavnega ameriškega delniškega stratega Davida Kostina je ta teden dejala, da verjamejo, da bo indeks S&P 500 v naslednjih treh mesecih z dvigom obrestnih mer padel za približno 10 % na 3600.

Po tem sta Kostin in njegova ekipa trdila, da bo indeks modrih čipov leta 2023 končal pri 4000 – približno na enaki ravni, na kateri je končal danes.

Njihov argument temelji na ideji, da se bo boj Federal Reserve proti inflaciji končal do maja prihodnje leto, kar bo pomagalo dvigniti tečaje delnic z najnižjih vrednosti, čeprav bo svetovna gospodarska rast zastala.

Fed je dvignil obrestne mere letos šestkrat za boj proti inflaciji, ki je ni bilo od zgodnjih osemdesetih let. Oktobra so se rezultati njegovega dela začeli kazati, ko je medletna inflacija, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI), padla na 7,7 %precejšen padec v primerjavi z lastnim 9,1 % največ junija.

“Naši ekonomisti pričakujejo, da bo do začetka leta 2023 postalo jasno, da se inflacija upočasnjuje in da bo Fed zmanjšal obseg povečanj in sčasoma prenehal z zaostrovanjem,” je v ponedeljkovem raziskovalnem zapisu zapisal Kostin.

Toda hkrati, ob pomanjkanju rasti prihodkov podjetja na obzorju in stopnjah dobička podjetja pod pritiskom, sta Kostin in njegova ekipa dejala, da “pričakujeta manj bolečine, a ne dobička” za delnice v letu 2023.

In opozorili so, da obstaja eno ključno tveganje za njihovo nespremenljivo leto za delnice – recesija.

“[A] ravno vrnitev pod našim osnovnim primerom in [a] velik primanjkljaj v recesiji pomeni, da morajo vlagatelji ostati previdni,« so zapisali.

‘express risk’

Tukaj so dejstva. nekaj 98 % generalnih direktorjev pričakujejo recesijo v 18 mesecih in 72 % ekonomistov po raziskavi Nacionalnega združenja za poslovno ekonomijo v prihodnjem letu pričakujejo recesijo. Medtem, 75 % volivcev verjamemo, da smo že v recesiji – in milijarderji, kot je Elon Musk strinjam se.

Kljub temu Goldman Sachs meni, da je ameriško gospodarstvo dovolj močno, da preživi nevihto, čeprav analitiki priznavajo, da resna gospodarska recesija “ostaja izrazito tveganje”.

Če pride do recesije, Kostin in njegova ekipa trdijo, da bi prihodki podjetij prihodnje leto padli za 11 %. Za S&P 500 bi to pomenilo padec na 3150 (-22%) na najnižji točki recesije.

Kdaj je ta najnižja točka? Kostin in njegova ekipa niso podali te napovedi, vendar so trdili, da ko so podatki o gospodarski rasti najslabši, trgi ponavadi dosežejo dno.

Opozorili so na primer, da je v 12 recesijah po drugi svetovni vojni indeks S&P 500 “pogosto” dosegel dno v nekaj mesecih po najnižji vrednosti cikla proizvodnega indeksa ISM, ki meri gospodarsko aktivnost v proizvodnem sektorju. .

Na koncu Kostin in njegova ekipa ugotavljata, da bo prihodnje leto manj apetita po delnicah zaradi zmanjšanega števila odkupov podjetij, pa tudi manjšega kupovanja delnic med malimi vlagatelji, kar bi lahko vplivalo na tečaje delnic.

“Povratni odkupi so bili največji in najbolj dosleden vir povpraševanja po delnicah že več kot 10 let, vendar se bo povpraševanje leta 2023 zmanjšalo,” so zapisali in napovedali 10-odstotno medletno zmanjšanje odkupov podjetij.

Goldman tudi pričakuje, da bodo gospodinjstva prihodnje leto prvič po letu 2018 neto prodajalci zalog z ocenjenim odlivom v višini 100 milijard dolarjev.

Naše novo tedensko poročilo o vplivu bo preučilo, kako ESG novice in trendi oblikujejo vloge in odgovornosti današnjih vodstvenih delavcev – in kako lahko najbolje krmarijo s temi izzivi. Naročite se tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *