Napačna teorija napačno razlaga podporo FTX za Ukrajino

Quick Take

Stečaj FTX, ene največjih borz kriptovalut na svetu, je sprožil neutemeljene trditve, da je njen nekdanji izvršni direktor sodeloval z ukrajinskimi in demokratskimi politiki, da bi opral denar ameriške pomoči. FTX je pomagal narediti kripto donacije na voljo Ukrajini; iz Ukrajine ni odnesel nobenega premoženja.


Celotna zgodba

FTX, ki je bil eden od največje borze kriptovalut na svetu, vložil predlog za stečaj on nov. 11 potem ko je posel propadel da bi ga kupil večji tekmec, njegove stranke pa so se trudile dvigniti svoj denar.

Borza je posodila vloge strank hedge skladu v lasti njenega takratnega izvršnega direktorja Sama Bankman-Frieda, kar je vsaj del razloga, da ni bilo na voljo dovolj denarja za poplačilo vseh strank FTX, je dejal Bankman-Fried v intervju po bankrotu.

Ruski državni mediji in nekateri ugledni ameriški konservativci so propad podjetja naredili političnega, tako da so širili teorijo zarote o pranju denarja prek Ukrajine.

The Gateway Punditkonservativno spletno mesto, ki ima zgodovino širjenja dezinformacij in teorij zarote, je sporočilo zgodba 12. novembra, ko je trdil, da je bilo “na desetine milijard ameriških dolarjev prenesenih v Ukrajino, nato pa so bila sredstva s kriptovaluto FTX oprana nazaj demokratom v ZDA.”

Naslednji dan se je ruska državna tiskovna agencija RT odzvala na trditev in objavila a zgodba ponavljanje.

In dan za tem je to storil komentator Fox News Jesse Watters zahteveknesramno govoriti s svojimi 2,7 milijona gledalcev da je Ukrajina uporabila ameriško pomoč in “investirala” v FTX, pri čemer se špekulira, da bi lahko bila del sheme “pranja denarja” v korist Demokratske stranke. Voda vključena a grafično ki je prikazoval krožni tok denarja, ki se je začel in končal s predsednikom Joejem Bidnom.

Isti večer, ko je bila predvajana Watersova oddaja, nekdanji predsednik Donald Trump okrepljeno v bistvu enaka grafika na njegovi platformi družbenih medijev Truth Social, kjer ima 4,6 milijona sledilcev. Tudi drugi konservativni komentatorji, kot je Terrence K. Williams, so je delil.

Ker ta slika predstavlja najbolj razširjeno različico zahtevka, jo bomo obravnavali.

Slika, ki jo promovira Trump, je prikazana na desni – trdi, da je predsednik Joe Biden Ukrajini dal “ameriške davke”; Ukrajina je ta denar uporabila v dogovoru s FTX; Takratni izvršni direktor FTX ga je podaril demokratski stranki in političnim akcijskim odborom; in demokratska stranka je podprla Bidna.

Začeli bomo od začetka — z ameriško pomočjo Ukrajini.

Odkar je Rusija napadla in leta 2014 priključil KrimPo podatkih kongresne raziskovalne službe so ZDA Ukrajini poslale več kot 20 milijard dolarjev varnostne pomoči poročilo objavljeno oktobra. Večina tega zneska je bila poslana od nedavne ruske invazije na Ukrajino 24. februarja. Ta pomoč je bila po mnenju enega v obliki opreme in usposabljanja pregled z Ministrstva za obrambo.

ZDA so odobrile tudi več milijard humanitarne in finančne pomoči in to je to največji prispevek popolno pomoč na svetovni ravni.

Čeprav graf potrjuje, da je bila pomoč “v obliki vojaške in humanitarne pomoči”, ne pojasnjuje, kako bi Ukrajina usmerila denarno vrednost pomoči v FTX.

Je dejal Mark Cancian, višji svetovalec pri Centru za strateške in mednarodne študije PolitiFact da gre “večina (ameriške) pomoči prek tretjih oseb in ne neposredno ukrajinski vladi.”

Dejal je: »Velik del humanitarne pomoči gre humanitarnim organizacijam. Nakup vojaške opreme za Ukrajino gre izvajalcu.”

Tiskovni predstavnik State Departmenta je v izjavi za PolitiFact dejal, da neposredne proračunske pomoči ukrajinski vladi ni mogoče usmeriti izven države na način, kot trdi teorija.

“Neposredna proračunska podpora, ki jo Združene države Amerike zagotavljajo vladi Ukrajine, se prek mehanizma Svetovne banke prenaša na ministrstvo za finance Ukrajine,” je zapisano v sporočilu. »Obstajajo sporazumi in mehanizmi spremljanja, ki zagotavljajo, da se sredstva ZDA uporabljajo za preverjene vladne izdatke; vrste stroškov, za katere se lahko uporabijo sredstva ZDA, so posebej naštete v teh sporazumih.«

To je največja težava te teorije — nič ne kaže, da so se velike vsote denarja preselile iz Ukrajine v FTX. Ukrajina ni “vlagala” v FTX, kot je trdil Watters, in država ni zagotovila pomoči ZDA podjetju ali njegovemu nekdanjemu izvršnemu direktorju, kot trdi slika.

Namesto tega je Ukrajina ustvarila a Spletna stran sprejemati donacije v kriptovalutah, ki bi koristile njegovim vojnim prizadevanjem, in uporabil je tri podjetja za usmerjanje donacij in njihovo pretvorbo v uporabna sredstva – Everstake, Kuna in FTX.

FTX je torej pomagal, da so kripto donacije na voljo Ukrajini; iz Ukrajine ni odnesel nobenega premoženja. To je pravzaprav razloženo v Članek od marca, da je Watters utripal na zaslonu, da bi gledalcem pokazal, da obstaja povezava med FTX in Ukrajino, vendar je lažno trdil, da je država “investirala” v podjetje, namesto da bi pojasnil, kaj članek dejansko pravi.

Podobno je Članek ki ga je Gateway Pundit navedel kot dokaz v podporo trditvi, da so “demokrati poslali na desetine milijard v Ukrajino in nato ta denar oprali nazaj v demokratske žepe in zamašili sredstva v ZDA”, ni nič takega. Pojasnilo je tudi, da se je FTX strinjal, da bo pomagal usmerjati dobrodelne prispevke v Ukrajino.

Aleks BornjakovNamestnik ministra za digitalno preobrazbo Ukrajine za razvoj IT industrije, se je na trditev odzval na Twitterju, ki pravi: »Fundacija za zbiranje kripto sredstev @_AidForUkraine je marca uporabila @FTX_Official za pretvorbo kripto donacij v fiat. Ukrajinska vlada ni nikoli vložila nobenih sredstev v FTX. Celotna pripoved, da naj bi Ukrajina vložila v FTX, ki je denar doniral demokratom, je odkrito neumnost.”

Tako ni dokazov, ki bi podpirali trditev, da je Ukrajina vložila ali dala denar FTX.

Teorije zarote pogosto izkoriščajo zrno resnice – v tem primeru je v tretjem delu grafike. Bankman-Fried podarjeno skoraj 40 milijonov dolarjev političnim kandidatom in odborom v ciklu vmesnih volitev. Ogromen večino teh donacij koristilo demokratom.

Ni jasno, od kod točno je denar Bankman-Frieda prišel, toda stečajni postopek in morebitne kazenske preiskave verjetno razpletlo finance.

Še pomembneje pa je, da ni nobenih dokazov, ki bi nakazovali, da je kar koli od tega denarja izviralo iz ameriške pomoči, ki je bila oprana prek Ukrajine.

Opomba urednika: FactCheck.org je ena od številnih organizacij delo s Facebookom razkriti dezinformacije, ki se delijo na družbenih medijih. Najdete lahko naše prejšnje zgodbe tukaj. Facebook ima ni nadzora prek naše uredniške vsebine.

Viri

FTX ZDA. Prostovoljna prijava za nefizične osebe, ki vložijo predlog za stečaj. Ameriško stečajno sodišče za okrožje Delaware. 11. november 2022

Piper, Kelsey. “Sam Bankman-Fried se poskuša razložiti.” Vox 16. november 2022

Svet za zunanje odnose. Sledilnik globalnih konfliktov. Konflikt v Ukrajini. Posodobljeno 8. novembra 2022.

Kongresna raziskovalna služba. Ameriška varnostna pomoč Ukrajini. Posodobljeno 21. oktobra 2022.

Ministrstvo za obrambo ZDA. Poročilo o varnostni pomoči ZDA Ukrajini. 4. november 2022

Inštitut za svetovno gospodarstvo Kiel. Sledilnik podpore Ukrajini — baza podatkov vojaške, finančne in humanitarne pomoči Ukrajini. Posodobljeno 11. oktobra 2022.

Cercone, Jeff. “Ameriško davčno dolarje, poslano za pomoč Ukrajini, je podjetje za kriptovalute FTX opralo za pomoč demokratom na vmesnih volitvah.” PolitiFact. 15. november 2022

Nelson, Danny. “Ukrajina sodeluje s FTX, Everstake za uvedbo nove spletne strani za donacije kriptovalut.” CoinDesk.com. 14. marec 2022

Kumar, Ashish. “Generalni direktor FTX združuje moči za podporo Ukrajini pri zbiranju kripto donacij.” CoinGape.come. Posodobljeno 9. marca 2022.

Bornjakov, Aleks (@abornyakov). “Kripto fundacija za zbiranje sredstev @_AidForUkraine je marca uporabila @FTX_Official za pretvorbo kripto donacij v fiat. Ukrajinska vlada ni nikoli vložila nobenih sredstev v FTX. Celotna pripoved, da naj bi Ukrajina vložila v FTX, ki je denar doniral demokratom, je odkrito neumnost.” Twitter. 14. november 2022

Primack, Dan in Alexi McCammond. “Bankman-Fried je porabil milijone za demografske kampanje.” Axios. 15. november 2022

Palma, Stefania, Courtney Weaver in Caitlin Gilbert. “Padec Sama Bankman-Frieda je prekinil glavni vir financiranja ameriških demokratov.” Financial Times. 13. november 2022

Prentice, Chris. “Oblasti ZDA preiskujejo propad FTX, vpleteni vodstveni delavci – viri.” Reuters. 14. november 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *