Najcenejši električni avtomobil na ameriškem trgu | Arena

Ne boste več imeli razloga, da ne bi kupili električnega vozila.

Povpraševanje po električnih vozilih je vsekakor v porastu.

Proizvajalci avtomobilov to trdijo tako, da svoje proizvodne dejavnosti zelenih avtomobilov preplavijo z milijardami dolarjev naložb. Nedavni skok cen bencina na črpalkah je prepričal skeptike, da preučijo potencial vozil, ki manj onesnažujejo okolje.

Toda kljub vsem tem pozitivnim signalom cena ostaja glavna ovira za množično uporabo električnih vozil, čeprav ljubitelji električnih vozil radi rečejo, da je zeleno vozilo v življenjski dobi cenejše od bencinskega.

Toda večina potrošnikov arbitrira na mestu nakupa in se osredotoča na ceno. Vzemimo primer bencinskih vozil z električno različico. Klasična Hyundai Kona ima osnovno ceno 22.595 $, medtem ko Hyundai Kona Electric stane 49.900 $. Enako je pri Fordu, kjer ima pickup/tovornjak F-150 osnovno ceno 40.960 $ v primerjavi s 54.769 $ za F-150 Lightning, njegovo zeleno različico.

Te znatne razlike v cenah veliko potrošnikov pogosto odvrnejo od potapljanja v elektriko. Izziv za proizvajalce avtomobilov je torej ponuditi električno vozilo po dostopni ceni, kar pa ni enostavno, saj so različne surovine, potrebne za razvoj baterije, drage.

Fiat 500e

Italijanska znamka Fiat v lasti Stellantisa (TABELE) – Prenesite brezplačno poročilo, nekdanji Fiat Chrysler, si namerava s tem dati novo priložnost na ameriškem trgu. Fiat je pravkar napovedal, da bo ikonični mestni avtomobil 500 vrnil v ZDA, vendar v električni obliki.

Napoved je precejšen preobrat, saj je Fiat leta 2020 umaknil 500 iz Severne Amerike zaradi zelo razočarajoče prodaje le devet let po vrnitvi. Sergio Marchionne, generalni direktor Fiat Chryslerja, ki je umrl leta 2018, je znano, da se je večkrat pritožil, da je skupina izgubila do 14.000 dolarjev vsakič, ko je prodala Fiat 500 severnoameriškemu potrošniku.

“Mislili smo, da se bomo pojavili in samo zato, ker imajo ljudje radi sladoled in testenine, bodo ljudje to kupili,” je dejal med avtomobilskim salonom v Detroitu leta 2021. “To je sranje.”

Toda deset let pozneje se zdi, da Stellantis meni, da obstaja priložnost za lansiranje naslednje generacije Fiata 500e, električne različice slavnega mestnega avtomobila, v Severni Ameriki.

Novi 500e, ki vodi strategijo elektrifikacije znamke, bo na ameriški trg prišel v začetku leta 2024, kar bo zaznamovalo severnoameriško širitev Fiatovega globalnega potovanja izven Evrope, so sporočili iz družbe Sporočilo za medije med avtomobilskim salonom v Los Angelesu 2023.

Glede na 22.000 $ električni avtomobil

Stellantis ni navedel dodatnih podrobnosti, razen da bo vozilo prispelo v prodajne salone v Severni Ameriki leta 2024. Toda Fiat 500e je že naprodaj v Evropi, kjer je eden najbolj priljubljenih modelov električnih vozil. Njegova cena resnično pomaga zapeljati potrošnike. Po spodbudah se prodaja za okoli 21.000 evrov (21.500 dolarjev).

Po besedah ​​Olivierja Francoisa, izvršnega direktorja Fiata in direktorja marketinga Global Stellantis, bo v Severni Ameriki verjetno enaka cena, če ne nižja.

“Danes se bolj kot kdaj koli prej soočamo z globalno revolucijo, kar pomeni, da kupci iščejo več kot le avto, in nameravamo sprejeti njihove spreminjajoče se potrebe,” je dejal Francois. “Novi 500e je več kot le avto, je družbeni projekt, ki hrani apetit Amerike po spremembah v smeri trajnostne mobilnosti.”

Fiat 500e, ki bo naprodaj v ZDA, bo uvožen iz Italije. Ponujati naj bi 162 lb-ft navora. Podjetje ni zagotovilo podrobnosti o drugih specifikacijah v ZDA. Morda so podobni tistim, ki jih ponujajo na evropskih trgih: dve bateriji in motor s 117 konjskimi močmi. Po drugi strani pa bo avtonomija verjetno različna. V Evropi lahko Fiat 500e z enim polnjenjem prevozi 299 milj. Vendar bo več kot verjetno veliko manj v ZDA, na 150 milj.

Glavna konkurenta Fiata 500e sta Chevrolet Bolt EV, ki se prodaja po osnovni ceni 25.600 USD, in Nissan Leaf, ki se prodaja po osnovni ceni 28.040 USD.

Avto bo predstavljen naslednje leto na avtomobilskem salonu v Los Angelesu leta 2023 in bo na voljo v prvem četrtletju leta 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *