Nafta se vrne z 10-mesečnega dna, potem ko je Savdska Arabija zanikala poročilo o povečani ponudbi Opeca

Cene nafte so si v ponedeljek opomogle od 10-mesečnega dna, potem ko je Savdska Arabija “kategorično” zanikala poročilo, da Opec razmišlja o povečanju proizvodnje, da bi preprečil izgubo ruskih zalog.

Surova nafta Brent, mednarodna referenčna vrednost, je padla za kar 6 odstotkov na 82,79 dolarja za sod, nato pa zmanjšala padec na 2 odstotka in trgovala pri 85,95 dolarja. West Texas Intermediate, ameriška referenčna vrednost, je padla za podobno maržo, vendar je pozneje zmanjšala svoje izgube in trgovala za približno 2 odstotka na 78,50 USD.

Cene za vsako referenčno vrednost so dosegle najnižjo raven znotraj dneva od januarja, preden je ruska invazija na Ukrajino povzročila motnje na svetovnih trgih surove nafte in dvignila cene.

Volatilnost je sledila Wall Street Journalu registriran da so Savdska Arabija in druge proizvajalke Opeca razpravljale o povečanju proizvodnje za do 500.000 sodov na dan, ko se bo skupina 4. decembra sestala na Dunaju. Savdska Arabija, de facto vodja skupine, je pozneje dejala, da je “dobro znano”, da kartel ni razpravljal o “nobenih odločitvah pred svojimi sestanki”.

Kakršno koli povečanje proizvodnje bi sprostilo trg, potem ko je skupina Opec+, vključno s kartelom in zavezniki, kot je Rusija, oktobra izjavila, da zmanjšuje proizvodne cilje za 2 milijona sodov na dan, da bi podprla cene – poteza, ki je razjezila Washington, ki je kartel obtožil, da “združevanja” z Rusijo in škodijo svetovnemu gospodarstvu.

To bi prišlo tudi dan pred tem, ko naj bi EU uvedla embargo na rusko dobavo nafte in načrte, da države G7 omejijo ceno ruske nafte.

“Trenutno zmanjšanje Opec+ za 2 milijona sodčkov na dan se nadaljuje do konca leta 2023 in če bo treba sprejeti nadaljnje ukrepe z zmanjšanjem proizvodnje za uravnoteženje ponudbe in povpraševanja, smo vedno pripravljeni posredovati,” je dejal savdski minister za energijo Prince . Abdulaziz bin Salman, piše v izjavi.

IEA je opozorila, da bi ti veliki posegi na trg lahko ustvarili ogromno negotovosti v smeri cen.

Mark Haefele, glavni investicijski direktor pri UBS Global Wealth Management, pa je pričakoval, da se bodo cene nafte brent leta 2023 vrnile na 110 dolarjev za sod, saj se je ponudba zmanjšala, povpraševanje pa še naprej narašča.

“Opec ta mesec zmanjšuje proizvodnjo, pri čemer se je novembrski izvoz surove nafte doslej zmanjšal za več kot 2 milijona sodov na dan v primerjavi z oktobrom,” je dejal Haefele. Prihajajoča evropska prepoved ruske nafte bi lahko tudi omejila proizvodnjo.

Na delniških trgih se je referenčni indeks S&P 500 na Wall Streetu v zgodnjem popoldanskem trgovanju znižal za 0,6 odstotka, medtem ko je tehnološko zahteven Nasdaq Composite padel za 1,1 odstotka. V Evropi je regionalni indeks Stoxx Europe 600 padel za 0,1 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa se je odrekel dobičkom in se trgoval za 0,2 odstotka.

Indeks ameriškega dolarja, ki spremlja valuto v primerjavi s šestimi drugimi valutami, je v ponedeljek dodal 1 odstotek, kar je podaljšalo rast prejšnjega tedna, čeprav je ameriški dolar novembra še vedno padel za približno 3 odstotke.

Špekulacije, da je dolar morda dosegel vrh konec septembra, so spodbudili oktobrska inflacija, ki je bila nižja od pričakovane, in upanje, da bo Kitajska morda omilila svojo držo brez Covida.

Vlagatelji pa so bili ta teden manj optimistični glede slednjega, potem ko sta prestolnici provinc Shijiazhuang in Guangzhou uvedli strožji nadzor Covida za omejitev primerov. Izvršni direktor Hongkonga John Lee je medtem pozitiven test le nekaj dni po pogovoru s predsednikom Xi Jinpingom na forumu Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja v Bangkoku.

»Ponovno srečanje [in China] je igral prehitro, to se bo zgodilo šele v drugi četrtini [of 2023] najmanj,« je povedal Paul O’Connor, vodja britanske skupine za več sredstev pri Janusu Hendersonu. “Kitajska je bila v zadnjih tednih pomemben katalizator rasti, vendar se vlagatelji sprašujejo, ali so bili preveč optimistični.”

Hongkonški indeks Hang Seng je padel za 1,9 odstotka, kitajski CSI 300 pa za 0,9 odstotka. Drugod se je japonski Topix podražil za 0,3 odstotka, južnokorejski Kospi pa je padel za odstotek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *