Na stadionih svetovnega prvenstva v Katarju prodaja alkohola ni dovoljena

DOHA, 18. novembra (Reuters) – Alkoholnega piva ne bodo prodajali na stadionih svetovnega pokala v Katarju, je v petek objavila svetovna nogometna zveza FIFA, preobrat v zadnjem trenutku, ki je med navijači sprožil vprašanja o sposobnosti države gostiteljice, da zagotovi rezultate. ob obljubah oboževalcem.

Napoved prihaja dva dni pred nedeljskim začetkom svetovnega prvenstva v nogometu, prvega v konzervativni muslimanski državi s strogim nadzorom nad alkoholom, katerega uživanje je prepovedano v javnosti.

“Po pogovorih med oblastmi države gostiteljice in FIFA je bila sprejeta odločitev, da se prodaja alkohola osredotoči na festival navijačev FIFA, druge navijaške destinacije in licencirana prizorišča, pri čemer se pivnice odstranijo z območja stadionov svetovnega pokala v nogometu v Katarju 2022,” je dejal. Tiskovni predstavnik FIFA je dejal v izjavi.

Združenje angleških nogometnih navijačev je sporočilo, da je odločitev sprožila zaskrbljenost glede sposobnosti Katarja, da izpolni svoje obljube gostujočim navijačem glede “namestitve, prevoza ali kulturnih zadev”.

Leta so katarski organizatorji turnirja govorili, da bo alkohol navijačem na turnirju široko dostopen.

“Nekateri navijači imajo radi pivo na tekmi, nekateri pa ne, a resnična težava je preobrat v zadnjem trenutku, ki govori o širšem problemu – popolnem pomanjkanju komunikacije in jasnosti s strani organizacijskega odbora do navijačev,” je zapisano v izjavi. na Twitterju.

Katar, najmanjša država gostiteljica svetovnega prvenstva, se pripravlja na pričakovani prihod 1,2 milijona navijačev med enomesečnim prvenstvom, kar je več kot tretjina 3-milijonskega prebivalstva te zalivske arabske države.

Budweiser, glavni sponzor svetovnega prvenstva v nogometu, v lasti proizvajalca piva AB InBev, naj bi izključno prodajal alkoholno pivo v določenem krogu, ki obdaja vsakega od osmih stadionov, tri ure pred in eno uro po vsaki tekmi.

“Nekaterih načrtovanih aktivacij stadionov ni mogoče izvesti zaradi okoliščin, na katere ne moremo vplivati,” je dejal AB InBev v izjavi.

Nekdo v podjetju je situacijo povzel bolj jedrnato. “No, to je nerodno …” se glasi objava na Budweiserjevem uradnem Twitter računu. Komentar, ki je bil medtem izbrisan, je BBC predvajal kot posnetek zaslona.

Budweiser je sponzor svetovnega nogometnega prvenstva od leta 1985, leto pred tem, ko je dogodek potekal v Mehiki. Za leto 2022 je začel svojo največjo kampanjo doslej z aktivnostmi za Budweiser in druge blagovne znamke na več kot 70 trgih in v 1,2 milijona barih, restavracijah in maloprodajnih mestih.

Svetovno prvenstvo običajno poveča porabo piva in belgijski proizvajalec blagovnih znamk, kot sta Stella Artois in Corona, očitno želi zaslužiti z milijoni dolarjev, ki se mu izplačajo kot sponzor.

Rečeno pa je, da bo ta zaslužek manjši od porabe na lokaciji dogodka, temveč od gledanja oboževalcev po televiziji.

“Organizatorji turnirja cenijo razumevanje AB InBev in nadaljnjo podporo naši skupni zavezi, da bomo služili vsem med svetovnim prvenstvom v nogometu,” je zapisano v izjavi.

DOLGOROČNA POGAJANJA

Preobrat na stadionu je prišel po dolgotrajnih pogajanjih med predsednikom Fife Giannijem Infantinom, družbo Budweiser in vodjo katarskega vrhovnega komiteja za dostavo in zapuščino (SC), ki organizira svetovno prvenstvo, je za Reuters povedal vir, seznanjen s pogajanji, ki je želel ostati anonimen.

Vodstveni organ se ni odzval na zahtevo Reutersa za komentar, FIFA pa ni potrdila Infantinove vpletenosti.

“Večina oboževalcev prihaja z Bližnjega vzhoda in južne Azije, kjer alkohol ne igra tako velike vloge v kulturi,” je povedal vir.

“Razmišljanje je bilo, da za mnoge oboževalce prisotnost alkohola ne bi ustvarila prijetne izkušnje.”

Alkohol bo še vedno prosto tekel v VIP apartmajih na stadionu, ki jih spletno mesto FIFA oglašuje kot ponudbo piva, šampanjca, sommelierskih vin in vrhunskih žganih pijač.

Budweiser bo svoje brezalkoholno pivo prodajal po celotnem stadionu po 8,25 dolarja za pint, piše v izjavi.

Vprašanja o vlogi, ki bi jo imel alkohol na letošnjem svetovnem prvenstvu, se pojavljajo, odkar je Katar leta 2010 dobil pravico do gostitve. Čeprav ni “suha” država, kot je sosednja Savdska Arabija, je uživanje alkohola v javnosti v Katarju nezakonito.

Obiskovalci ne morejo prinesti alkohola v Katar, niti iz brezcarinskega območja na letališču, in večina jih ne more kupiti v edini trgovini z alkoholnimi pijačami v državi. Alkohol prodajajo v barih v nekaterih hotelih, kjer pivo stane okoli 15 dolarjev za pol litra.

Budweiser bo alkoholno pivo še naprej prodajal na glavnem festivalu navijačev FIFA v središču Dohe, je dejal vir, kjer ga ponujajo za približno 14 dolarjev za pint. V nekaterih drugih navijaških conah bodo prodajali alkohol, druge pa so brez alkohola.

“Navijači se lahko odločijo, kam želijo iti, ne da bi se počutili nelagodno. Na stadionih prej ni bilo tako,” je povedal vir.

Poročanje Andrewa Millsa iz Dohe s prispevkoma Philipa Blenkinsopa iz Bruslja in Manasija Pathaka iz Dohe; Avtor: Andrew Mills; Montaža Jan Harvey in Christian Radnedge

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *