Moram vedeti. . . Je moja kripta ogrožena?

Spektakularna implozija Sam Bankman-Fried’s Kripto imperij je pretresel svet digitalnih sredstev, saj se že otepa poletja negotovosti, ki ga je povzročil propad povezanih žetonov Terra in Luna.

Medtem ko se saga nadaljuje, je natančen obseg škode za nereguliran svet špekulativne kriptovalute še vedno nejasen, vendar se bodo varčevalci v Združenem kraljestvu, ki svoj denar vložijo v razred sredstev, verjetno soočili s težavami, ko gre za vrednost njihove naložbe. Tisti, ki imajo sredstva na poškodovanih borzah, jih morda sploh ne bodo mogli dvigniti.

Sem lastnik kripto v Združenem kraljestvu in berem o strahu pred okužbo. Ali so moje nepremičnine ogrožene?
Velika skupina Bankman-Frieda je osredotočena na zdaj bankrotirano kripto borzo FTX, katere propad je njen novi šef John Ray III opisal kot najhujši primer propada podjetja, ki ga je videl v svoji 40-letni karieri.

Mali vlagatelji, ki so uporabljali FTX za trgovanje in shranjevanje svoje kriptovalute, verjetno ne bodo povrnili svojih sredstev iz nedelujoče borze. Toda problem je bolj razširjen. Druge borze, vključno z BlockFi — ki je bila močno izpostavljena FTX — so v zadnjih dneh ustavile izplačila. Genesis Trading, ki strankam omogoča posojanje kovancev, je v začetku tega tedna napovedal tudi ustavitev dvigov v svoji posodilni enoti.

Tudi če je vaša kriptovaluta na borzi, ki vam omogoča dvig, ne pričakujte visoke cene. Bitcoin je padel na manj kot 17.000 $ s približno 60.000 $ pred letom dni. Kovanci z bolj neposredno izpostavljenostjo poslovanju Bankman-Frieda, kot je Solana ali lastna kriptovaluta FTX FTT, so utrpeli še hujše padce.

Ali lahko kaj storim, da zaščitim svoj denar?
Changpeng Zhao, vodja Binancea, nekdanjega tekmeca FTX, je med tistimi, ki so pozvali uporabnike k “samopolicistu”, kar pomeni, da hranijo zasebne ključe svoje kriptovalute v osebni digitalni denarnici (čeprav medtem ko promovirajo Binanceova uradna kripto denarnica). S tem se izognete tveganju, da bi jih hranili na centralizirani borzi.

Čeprav bi to lahko bilo koristno v prihodnosti, tisti, katerih denar je obtičal na borzah, ki so potegnile dvižni most – trajno ali ne – nimajo pravega nadomestila.

Kaj počnejo regulatorji Združenega kraljestva, da bi pomagali?
Regulacija se v svetu kriptovalut pogosto obravnava s posmehom. Sam Bankman-Fried je v intervjuju za Vox dejal, da regulatorji “sploh ne ščitijo strank.” FTX je predlagal industrijske standarde šele prejšnji mesec.

Tisti, ki so izgubili denar, bodo našli malo tolažbe v libertarnih idealih kriptovalute, saj je razred sredstev v Združenem kraljestvu večinoma nereguliran. Organ za finančno ravnanje, mestni nadzorni organ, ima register reguliranih podjetij, vendar ta zajema samo politike proti pranju denarja. Odškodninska shema za finančne storitve – ki pomaga strankam propadlih bank ali gradbenih družb – ni nobene zaščite, tako da, če kovanec, ki ste ga kupili, ali podjetje, ki ga je hranilo, eksplodira, ni nobene rešitve.

The račun za finančne storitve in trgetrenutno poteka skozi spodnji dom parlamenta, bo FCA zagotovil večji regulativni nadzor nad kripto sektorjem, vendar naj bi postal zakon šele naslednje leto.

Če se zdaj odločim za prodajo in dobiček, ali bom zavezanec za plačilo davka?
The zadnje navodilo vlade je, da boste morda morali plačati davek na kapitalski dobiček, ko boste prodali nepremičnino, če vaš dobiček presega vaš neobdavčeni dodatek, ki temelji na dobičku za vsako transakcijo, ki jo opravite. Nekateri dovoljeni stroški so odbitni, vključno z nekaterimi transakcijskimi stroški in stroški oglaševanja za kupca ali prodajalca.

V praktičnem smislu so glavne ulične banke v Združenem kraljestvu zaradi visokih stopenj goljufij začele zavzemati strožje stališče do plačevanja svojim strankam menjalnicam kriptovalut. TSB ima jih prepovedal od lani, medtem ko sta Santander in Virgin Money objavila, da sta ta mesec zaostrila svoj pristop.

Noben posojilodajalec še ni ukrepal, da bi strankam preprečil unovčenje svojih kriptovalut, toda tisti, ki vidijo priložnost za nakup več špekulativnih kovancev, ko je cena nizka, lahko ugotovijo, da njihova banka noče pomagati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *